Vadkovászos fehér kenyér recept

Vadkovászos fehér kenyér
Vadkovászos fehér kenyér
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sikerült végre!!!

Mindig is érdekelt, hogyan táplálkoztak elődeink, mikor még nem állt rendelkezésükre a világ összes tájáról a szupermarketeinkbe szállított millióféle alapanyag. Hogyan készülhetett például a kenyér, mikor az emberek még nem járhattak a boltba élesztőért, mert nemhogy kockára gyártott élesztő, de még bolt se volt. Mégis ettek kenyeret, és most már tudom, nem is akármilyet.

Az élesztő nélküli kovászos kenyér elkészítése hatalmas kihívást jelentett számomra. Életemben sem ettem, de még nem is láttam ilyen kenyeret soha. Nagymamám sütött kenyeret, mikor kisgyerek voltam, de arra már nem emlékszem, élesztőt használt-e vagy kovászt. Valami gyerekkori kenyéríz-emlék derengett csak, ami mentén el tudtam indulni. Kovászt se láttam soha, nem tudtam, milyen az érett, milyen az aktív kovász. Mi az, hogy etetni? És mikor kell etetni? De a kíváncsiság átsegített minden akadályon. Meg persze a türelem, mert ehhez a kenyérhez az is kell, nem is kevés, mert itt minden olyan ráérősen zajlik, siettetni nem szabad, de nem is lehet.

A vadkovászos tészta egészen másképp viselkedik, mint az élesztős. Meg kell ismerni, kitapasztalni a tulajdonságait,  állagát, illatát, viselkedését, szeszélyeit, enélkül a tapasztalat nélkül nem lesz jó kenyerünk. Ez egy lassú folyamat, hiszen nem süthetünk mindennap kenyeret. Hónapok óta nem hagyom magam, hogy bármi is elvegye a kedvem a vadkovászos kenyér készítésétől. Hiszem, hogy a legletisztultabb kenyér, ami létezik, hiszen csak liszt, só és víz, amiből készül. A többi hozzávaló el is hagyható, csak a nem megbízható lisztminőség miatt került bele a sikér is.

Az első szépen sikerült vadkovászos kenyeremet TORMÁNAK ajánlom, aki szintén kovászt nevelget, és sokat kísérletezik vele. Az ő receptjei alapján kaptam kedvet a kovászos kenyér készítéséhez.  Rengeteget segít zöldfülű kovászkodásaimban, sokat biztat, és őszintén örül, ha sikereim vannak. Köszi, Torma!!! És igazad van, már csak egy jó kemence kéne. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az időt jól ki kell kalkulálni, ha ilyen kenyérre vállalkozunk. Két variáció ésszerű: délben etetjük a kovászt, este dagasztunk, reggel sütünk. A másik, hogy este etetjük a kovászt, reggel dagasztunk, este sütünk.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kovászos kenyér, élesztő nélküli kovászos kenyér, fehér kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészületek (a hozzávalóknál ez nem szerepel): Az érett kovászt kivesszük a hűtőből (nekem kb. fél dunsztosüvegnyi mennyiség), hagyjuk 1 órát szobahőmérsékleten, utána 1 dl szénsavmentes ásványvízzel elkeverjük, majd 10 dkg kenyérlisztet is jó alaposan belekeverünk villával. Kiöntünk belőle 25 dkg-nyit a dagasztó edényünkbe, ezt hagyjuk pár órát szobahőmérsékleten, hogy szépen elkezdjen dolgozni: duzzad és buborékosodik. A többi mehet a hűtőbe, majd a legközelebbi kenyérhez használhatjuk ugyanígy.
  2. Az aktív kovászhoz keverünk 2 dl ásványvizet, a liszteket, a többi hozzávalót, és annyi ásványvízzel, amennyit még kíván, fakanállal kidolgozzuk, hogy jó sűrű galuskatésztaszerűséget kapjunk. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, a tetejét is finoman megolajozzuk, és letakarva hagyjuk szobahőmérsékleten 12 órát.
  3. Ekkor enyhén olajos felületre borítjuk, olajos kézzel kilapogatjuk, egymásra hajtjuk jobbról-balról (nem könnyű, mert nyúlik-málik), majd fentről-lentről szintén egymásra hajtjuk, kissé meggömbölygetjük, és egy óvatos, de határozott mozdulattal egy kiolajozott, mélyebb sütőtálba tesszük, hogy a sima fele kerüljön felülre. Letakarjuk, és így pihentetjük 1,5 órát.
  4. Közben a sütőt előmelegítjük 230°C-ra. Ha a másfél óra letelt, a tésztát bevágjuk, vízzel finoman megkenjük, fedőt teszünk rá, és mehet a sütőbe. (Én fedőnek egy kerek római tál tetejét használom, amit előtte 10 percre vízbe áztatok.)
  5. Fél óra elteltével levesszük a fedőt, mérsékeljük a hőt 200°C-ra, és a kenyeret újabb fél óra alatt szép barnára sütjük. Hogy átsült-e, tűpróbával ellenőrizzük, mert a kenyér aljának kongó hangja kovászos kenyér esetében nem mérvadó.
  6. A kész kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 631
elküldve: 2
receptkönyvben: 83
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ancsabp
ancsabp cs, 2017-11-02 18:55

Kedves Fahéj!

Mi is belevágtunk a házi kenyér rejtelmeibe, de sajnos az első próbálkozásból nem lett semmi. Viszont az befolyásolhatta-e, hogy pataki tálban sütöttük?
Előre is köszönöm a választ.

Üdv: Anikó

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2017-11-03 18:57

Kedves Anikó!
Az nem befolyásolhatta. Én is sütöttem már pataki tálban, és csak egyszer nem sikerült, mikor nem volt ereje a kovásznak. Csak akkor érdemes kovászt használni a kenyérhez, ha nagyon aktív. Ha megetetjük, és elég hamar duplájára, sőt, háromszorosára emelkedik, tele lesz buborékkal és jó savanykás a szaga. Ha csak nagyon lassan reagál az etetésre, és nem emelkedik meg jelentősen, akkor a kenyeret sem fogja megemelni. Mikor hűvösebb van, én egy pici élesztőt is teszek a tésztába (fél kg liszthez 0,7-1 dkg-ot), az segít. De ha a színtiszta kovászos kenyérhez ragaszkodsz, akkor addig kell kivenni a kovászból, etetni ugyanannyi liszttel meg vízzel, várni, megismételni, míg elég aktív nem lesz. Persze kovászos kenyérnél az is lehetett a baj, hogy esetleg nagyon meggyúrtad kelés után, formázáskor, s talán kiment belőle az összes levegő. Óvatosan kell vele bánni, kényes tészta, sok minden miatt nem sikerülhetett, elsőre ezek jutottak eszembe.
Sajnálom, hogy nem sikerült, de ha ez vigasztal, nekem se sikerült kb. az első 3 kenyerem. :)
Üdv: Fahéj

Briggencs
Briggencs k, 2014-10-14 12:10

Kedves Fahéj!

Már kel a vadkovászos kenyerem. Nem voltam teljesen hű a receptedhez, de úgy látom szépen növekszik a drága. Olyan kérdésem lenne, hogy te már próbálkoztál olyannal, hogy sütőben keleszted a vadkovászos kenyereidet? Én amikor élesztővel dolgozom kb 60 fokon bedugom a kenyereimet sütőbe, így hamarább megkelnek. Ugyanez működik a vadkovásszal is?
Köszönöm!

Brigi

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2014-10-14 18:54

Kedves Brigi!
Még nem próbáltam ilyesmit. De mindenképp számolj be a végeredményről, légy szíves!
Üdv: Fahéj

Briggencs
Briggencs k, 2014-10-14 20:58

Kedves Fahéj!

Miután összegyúrtam minden hozzávalót állni hagytam pár órát. Gyönyörűen megkelt, nagyon örültem neki. Amikor átraktam a sütőformában kicsit összeesett, na ekkor tettem be 60 fokon a sütőbe és hagytam úgy kb 30 percet, kb 2 centit nőtt is, akkor felvettem 230-ra és még tovább nőtt. Szóval úgy néz ki működik a dolog. Viszont valamiért nekem körben megrepedt a kenyerem, kb abban a vonalban, ahol már a sütő forma fölé nőtt a kenyér.. Nincs esetleg ötleted, hogy ez miért lehet? Túl száraz volt neki a közeg?
Üdv.: Brigi

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2014-10-15 14:32

Kedves Brigi!
Ha megrepedt, az azért van, mert még jócskán nőtt a sütőben. Az nem baj, azt jelenti, hogy jó volt a kovász, volt benne erő, hogy megemelje a tésztát. Emiatt én pl. kimondottan örülök, ha megreped a kenyér sülés közben. Mi úgy hívjuk, szép "durcás". Remélem, ízre és állagra is finom lett.
Üdv: Fahéj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 szo, 2013-05-04 16:47

Kedves Fahej!

A segitsegedre lenne szüksegem; csinaltam en is kovaszt, viszont egy par napig hanyagoltam szegenyt, de ennek ellenere nagyon megindult a draga tehat jo buborekos es a teteje is habos... Gondolom igy az igazi!? Szeretnem megcsinalni a kenyeredet, viszont nekem sima mezei lisztem van, es fogalmam sincs mi az a siker, es meg egy kerdes szölöcukor helyett hasznalhatok simat is?
Tudom, felmerül a kerdes miert nem nezek masik receptet ha ennyit akarok varialni, de amit eddig töled neztem mind sikerült, es szeretnem hogy ez is sikerüljön, tehat töled kerem hogy segits!!:)

varom valaszod,
Üdv.: Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2013-05-04 19:56

Kedves Edina!
Kezdjük a könnyebbik végénél! Tehetsz bele sima cukrot is, de ha kifelejted, akkor se dől össze a világ, én is szoktam kifelejteni. Talán az élesztőgombáknak (amit a levegőből vesz a kovász) segít kicsit a cukor, ennyi a jelentősége. A sikér a liszt minőségét javíthatja, ha nem túl jó minőségű, ami van otthon. Ezt sose lehet tudni. Én sem teszek mindig sikért bele, csak ha van itthon, meg ha eszembe jut. :)) Nekem a Pékmester nevű liszt nagyon bevált, ami átmenet a simaliszt és a kenyérliszt között, egy csöppnyi rozsliszttel van keverve. Már én is készítettem félig simalisztes kenyeret kovásszal, szerintem nyugodtan megpróbálhatod. A legproblémásabb az egészben a kovász állaga. Nem baj, ha elhanyagolod, és ott felejted a hűtőben akár egy hétre is. csak időben vedd elő, alaposan etesd meg, 1 dl vízzel meg 10 dkg liszttel, várd meg, míg elkezd dolgozni, és duplájára kel, akkor vegyél ki belőle úgy 10 dekányit, azt megint etesd meg 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel, és amikor az is feljön, és megbuborékosodik, akkor állj neki dagasztani. Az elhanyagolt kovászka szereti, ha sütés előtt többször és dúsan megetetik. :)
A kedved az se szegje, ha nem lesz tökéletes a kenyered, mert ezt valóban mindenkinek ki kell tapasztalnia saját bőrén, pontosabban kezén, mert érezni kell a tésztát, hogy milyen állapotban van.
nekem épp a percekben sült ki a sokadik kenyerem, és egyre jobbak lesznek, és az hajtja tovább az embert, hogy ne adja fel. Az öregebb kovász egyébként jobban dolgozik, majd meglátod.
Hamarosan teszek fel kicsit másképp készült kovászos kenyeret is, amit hajtogatni kell, az is nagyon jó!
Nagyon megtisztelsz vele, hogy bízol a receptjeimben, meg a tanácsomban, pedig az én kovászos múltam se valami nagy. :) Kérdezz nyugodtan, és írd meg a tapasztalataidat, így tanulunk mindannyian.
Üdvözlettel: Fahéj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 szo, 2013-05-04 22:14

Köszönöm a gyors valaszt:) Jövöheten megprobalkozom a kenyerrel biztosan, mert mar nagyon kivancsi vagyok milyen lehet a vegeredmeny, az elesztös kenyereim finomak szoktak lenni, remelem a kovaszkam se hagy cserben.... nah de egy szo mint szaz, köszönöm a segitseget, es megirom a vegeredmenyt hamarosan:) Addig is jo sütögetest, es kovaszvaditast:P:))
Üdv.: Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2013-05-05 06:44

Nagyon várom az eredményt! Ha van élesztős kenyér tapasztalatod, az mindenképpen segít. Azt tudnod kell azonban, hogy a kovászos tészta kelés közben nem annyira emelkedik, mint az élesztős, inkább terül, de ez így van rendjén. Én reggel örömtáncot jártam, mert a kenyeret, amit este sütöttem, most vágtam meg, és gyönyörű lett. :)
Neked is jó kovászvadítást! :))) (ez tetszik) Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó cs, 2013-05-02 15:57

Drága Éva! Én még csak most láttam meg ezt a nagyszerű kenyeret. Hatalmas gratuláció a kitartásodért! A kenyér gyönyörű lett, a történet is igazi Fahéjas és kedves. Köszi, hogy kijárod az utat azoknak, akik még nem próbálkoztak ilyen típusú kenyérrel, és a te tapasztalataidnak hála, sokkal könnyebben veselkedhetnek neki a vadkovászos kenyérsütésnek!
Még én sem ettem ilyen kenyeret, fogalmam sincs, milyen az íze, de tőled tudom, hogy kicsit savanykásabb a megszokottnál. Most már kicsit szégyenkezem amiatt, h. nem készítettem még kovászos kenyeret, de te olyan lelkesen írsz-írtál róla, hogy muszáj lesz kipróbálnom annyi élesztős után. Ha a kovászos műkszik, akkor a vadkovászig meg se állok.
A levelednek pedig nagyon örültem!!! :) Sok-sok puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-05-02 16:30

Szia Gabi!
Köszi minden szép szódat, ami nekem lett címeztél! :) De nem csak nekem jár a dicséret, mert én is más lelkesedésén vettem lendületet. Nagyon sokat tanultam Tormától, akinek a kovászai születését vele együtt végiglelkesedtem én is, tetszett, hogy Évi néni is kísérletezik ezzel, aztán Ági kakaós csigája előtt is kalapot emeltem. Valóban sok kísérletezést kívánt ez a kenyér, de ez még nem a non plusz ultra. Tovább kísérletezem, készült is még két jó kenyér kicsit más technikával, egyiket fel is teszem, mert arról jó lett a kép is. Próbáld ki, Gabóca, nagyon izgalmas az egész, szószerint, hogy mi sül ki belőle. De arra számíts, hogy sok-sok időbe kerül, nem lehet csak úgy összerittyenteni, mint az élesztőset. De annyira szeretni való tészta, ahogy nagyon-nagyon lassan, de alakul a gondos és türelmes emberi kezektől. Kár, hogy nem eszünk több kenyeret, mert akkor többet is süthetnék. Ja, és ha jól van megcsinálva, nem is olyan savanykás. Na majd receptezem azt is hamarosan. :)
Drága Gabi, én is puszillak! Süssél-főzzél sok finomat! Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó cs, 2013-05-02 16:40

Igen, közben olvastam, hogy Torma sokat segített. Jók vagytok így együtt, na! ;) Ágica csiguszát én is megcsodáltam, Bözsiről is hallottam :D, és nemrég készítettem először lassú kelesztésű gyökérkenyeret szintén Ágica recije alapján. Nagyon megszerettem ezt a kenyeret, mert nem kell dagasztani, csak ölbe tett kézzel várni, hogy megkeljen. Gondolom, ez azért nem pont így van a kovászossal, de abszolút felkeltettetétek az érdeklődésemet. Amúgy is te vettél rá anno a dagasztásra, szóval a kovászolást sem szabad kihagynom. ;) ...és várom a receptet. Pusszancs: Gabóca :D

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes k, 2013-04-23 19:16

Szia kedves Èva!Gratulálok az elsö vadkovászos kenyeredhez,nagyon guszta.Èn még nem vágtam bele ebbe az igazi "kovászosdiba",de biztos engem is elfog kapni ez az örület,mint ahogy kedves szakácstársainkat,Tormát vagy Èvi nénit is.Biztos van benne valami,ha Titeket profi szakácsokat ennyire magával ragadott...Na,majd neki fogok,ha ugy adodik:)Szép estét!Üdv:Merci

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-04-24 11:32

Kedves Merci!
Hát hogy őszinte legyek, nem ez az első vadkovászosom, úgy az ötödik kb., mert a többi nem volt ennyire vállalható. :) Őket csak megettük, de nem nagyon mutogattam. :)) Talán azért ekkora hatású a vadkovászos kelt tészta, mert eszméletlen, hogy csak lisztből, vízből és sóból is lehet finom, ehető, guszta kenyeret készíteni. Nekem olyan hihetetlen és van benne valami roppant ősi is. Mert ezek a kenyerek nem amolyan kényeskedős kis látványpékségi puffasztott csodák, ezeknek karaktere, ereje van, egyéniség mindegyik. Nagy kihívás ilyen kenyeret sütni, mert tapasztalat és gyakorlat nélkül reménytelen a siker. Szerintem ezért is fogja meg a tapasztaltabb szakácsok fantáziáját is. Próbáld meg, ha lesz időd, nagyon magával ragadó "játék" a kovászos kenyér készítése. Engem az hajt, hogy egyre jobb és jobb minőségű kenyereket szeretnék sütni ezzel a technikával. És tényleg mindig jobbak lesznek egy picivel. Hol a határ? Erre vagyok kíváncsi, de nagyon. Ja, és emellett egy sima kis élesztős kenyér már gyerekjátéknak tűnik, gyorsan összedobható kalácsos karakterű finomságnak. :)
Üdv: Fahéj

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl p, 2013-04-19 08:22

Szia Fahéj! Nagyon szép lett a kenyered! :D A kíváncsiság és a kitartó kísérletezés meghozta gyümölcsét. Vagyis hát megsütötte kenyerét! Látszik rajta, hogy az illata is isteni, az ízéről már nem is beszélve! :D Puszi: Ági

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2013-04-19 12:25

Kedves Ági!
Köszi a szép szavakat! :) Valóban jól sikerült. A kísérletezést tovább folytatom, és nem állok meg addig, amíg teljesen kezes bárányommá nem válik a kis szeszélyes kovászkám.
Üdv: Fahéj
Legyen szép hétvégéd! :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl p, 2013-04-19 20:46

:D Bözsi üzeni a kis szeszélyesnek, hogy tessék szót fogadni a háziasszonynak! :) Biztos klassz dolgokat fogtok ti még együtt ügyeskedni! Neked is szép hétvégét! Puszi: Ági

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2013-04-21 07:27

Ancsa üzeni Bözsinek, hogy tegnap egy vajaskifliben produkálhatta magát, és hasonló szép élményeket kíván neki. :)))

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2013-04-19 06:04

Kedves Fahéj!
Tökéletes a kenyered. Nálam is érik a kovász, csak arra lennék kíváncsi, hogy a krumplis kenyérhez is használható-e ez a kovász.

Torma
Torma / Torma p, 2013-04-19 08:43

Szia Piroska! A krumpli lagyitja a kenyeret; persze hogy lehet...a kovasz szereti a krumplit :D! Nem tudom, miert nem probalta eddig egyikunk se...susd meg Te!!!! Az en nagymamam mindig krumplival sutotte...most jutott eszembe...nagy teknoben gyurta a Draga :)
Kellemes hetveget, puszi, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2013-04-19 06:27

Kedves Piroska!
Szerintem biztos használható krumplis kenyérhez is, de ezt is ki kell tapasztalni. Van egy kevés főtt krumplim a hűtőben, nehogy kipróbáljam... :)
Üdv: Fahéj

Torma
Torma / Torma p, 2013-04-19 00:09

Drága Fahéj, gratulálok!!! Persze, vigyorgok, mint a telihold :))) Gyönyörû, tökéletes, guszta, harapnivaló a kenyér; most már tudod, milyen az igazi!!! Gratulálok a kitartásodhoz, az újabb, kedves "mesédhez"(amiket mindig élmény olvasni!), a pontos, részletes leíráshoz és a hasznos-info ajánlathoz!

A vadkovászos szót is Te használtad elõször, ami jó (ezer köszönet érte!) mert ez az egy szó, ami megkülönbözteti a többi-legtöbbször élesztõs- kovásztól.
Ezután jöhet a többi kovászos finomság!
Az se baj, ha továbbra is tanulgatnunk kell; így jön a tapasztalatunk. NAGYON örülök a sikerednek!
2 nagy gratulációs puszi, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2013-04-19 06:25

Köszi köszi köszi, mindent köszi, a sok jó tanácsot!!! :)
...mert vad volt a kovász, vadabb már nem is lehetett volna... :D
Én is puszillak! Fahéjj ;)

Torma
Torma / Torma p, 2013-04-19 08:39

De sokszor megnevettetsz Fahejjjjjka; most is :))) T
Az en Janim mostanaban kicsit duzzog; a Feco a futo igazan...de en mindegyiket szeretem! Ja, most jutott eszembe, nem irtad be az Ancsat a receptbe...

>>>A hozzavaloknal pedig nincsen link a vadkovaszhoz; kerd meg a szerkesztoket, hogy aktivaljak, mert ha most nem is, de kesobb nehez lesz megtalalni....magyarazgatni, ha az olvasok esetleg kerdeznek rola....de ahogy gondolod. Nekem problema volt par receptemmel; kertem oket es rogton akitvaltak a linket. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2013-04-19 12:34

Majd orvoslom ezeket a dolgokat! :) Vadkovászt majd linkeltetővé teszem. A Bátorkát meg nyekk, megszüntettem. Tudom, hogy ez kegyetlenség volt, de a graham liszt teljesen lehervasztotta, és elegem lett. Most Ancsát pátyolgatom, remélem, több sikerrel. Eddig teljesített, lsd. a kenyeret fenn. :))
Puszi!!!! :)

623