r
Nosalty Logó

Vadkovászos briós mézzel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Vadkovászos briós mézzel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
vadkovászos
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 672 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2683 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 257 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    804.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    447 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 672 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.2 g

Zsír

  • Összesen
    55.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3217.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    186 mg
  • Kálcium
    461 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    651 mg
  • Nátrium
    1788 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    465.6 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    116.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 2683 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 257 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kovászt megetetjük 1 dl tejjel és 10 dkg liszttel, majd órákra magára hagyjuk, hogy megkeljen. Ez 5-6 óra is lehet, a kovásztól és az időjárástól függően.
  2. A megkelt kovászt alaposan összedolgozzuk még 2 dl tejjel, a mézzel, a sóval és végül az olvasztott vajjal. 10 percet pihentetjük, majd alaposan kidagasztjuk.
  3. Letakarva 1 órát pihentetjük, majd hajtogatjuk keresztben háromba, és hosszában is háromba.
  4. Megint pihentetjük 1 órát, aztán megint hajtogatjuk.
  5. Ismét pihentetjük 1 órát, ismét hajtogatjuk.
  6. Megint hagyjuk 1 órát, aztán ellapogatjuk, de csak kézzel, finoman, hogy egy jó ujjnyi vastag téglalapot kapjunk. Ezt 10 hosszú csíkká vágjuk.
  7. Minden csíkot kicsit megsodrunk, kettévágunk, és briósfonással megfonunk.
  8. A briósokat kikent tepsire rakjuk, letakarjuk, és huzatmentes, langyos helyen újfent kelesztjük 1 órát.
  9. A sütőt bemelegítjük, az aljára kis edényben vizet teszünk, a tésztácskákat megkenjük felvert tojással, jól megszórjuk kristálycukorral (ez persze el is maradhat), és jó meleg sütőben arany színűre sütjük.
  10. Rácson vagy deszkán hűtjük ehetőre.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3698
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 22.

Ajánló

Aki a pillekönnyű, "habos" péksüteményeket kedveli, amik hatalmasak, de súlyuk szinte semmi, az ne süssön ilyet. Vadkovásszal olyan péksütemény nem süthető. Ez is levegős, rugalmas, de más, mint az élesztős társai. Viszont aki szereti, tehát ismeri a vadkovászos kenyerek tulajdonságait, annak jó szívvel ajánlom!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Most volt egy szusszanásnyi időm, és azonnal elővettem az én Ancsa kovászomat, hogy alakítsunk valami újat együtt. Sose hagyott még cserben, és így egyre bátrabban vágok bele vadkovászos elképzeléseim megvalósításába. Nemrég a sós kiflit gyártottuk együtt, így illett, hogy aztán kipróbáljunk valami édeset. Most sem csalódtam. Nagyon finom lett a briós. Hideg tejjel, forró kakaóval, a reggeli kávéval... Hmm, nekem nem is kell jobb.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek