Vadasan készített hús recept

Vadasan készített hús
Vadasan készített hús
140 perc / előkészület: 20 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vadasan készített hús a magyar konyha egyik legragyogóbb alkotása. Marhát (comb, bélszín), vadakat, nyulat, libacombot szoktunk vadasan készíteni, de a bevert tojás is rendkívül finom a vadasmártással!
Régen úgy készült a vadas, hogy napokig pácolták a húst a züldséges-citromos-boros lében, majd a páclével párolták és a továbbiak a recept szerint.
Szerintem a vizes pácolás ma már (a hűtőszekrény világában) idejétmúlt eljárás. Érdekesség képpen: Gundel Imre maga sem kedvelte a vizes pácolást.

hozzávalók / 6 adag

  • 1.2 kg marhacomb
  • 150 ml napraforgó olaj
  • 50 dkg sárgarépa
  • 30 dkg fehérrépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 0.5 db citrom
  • 3 dl fehérbor (száraz)
  • 4 db babérlevél
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 2 ek cukor
  • 2 ek mustár
  • 1 teáskanál kapribogyó
  • 4 dl tejföl
  • 2 csapott ek finomliszt

ajánlat

Vacsora - nem mindennapi! Zsemlegombóc a legkiválóbb köret, sürgős esetben makaróni.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Hús vadasmártással, marhahús vadasan, vadasan készített marhahús
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tisztítjuk és aprítjuk a zöldségeket a szókásos módon: a répákat karikára, a hagymát cikkekre vágva.
  2. Olajat öntünk a tepsibe, arra helyezzük a besózott húst, köré az aprított zöldséget.
  3. A babérlevelet, a citromkarikákat is a hús mellé helyezzük, borsot darálunk rá.
  4. A bort is ráöntjük és alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe tesszük.
  5. Puhára pároljuk a húst.
  6. Fél dl olajon karamellizáljuk a cukrot, fél l vizet adunk hozzá és a megpárolt hús mellől ráöntjük a zöldséges lét, a babérlevelet kiemeljük.
  7. Hozzáadjuk a kapribogyót, a mustárt, botbixerrel összeturmixoljuk, összeforraljuk.
  8. A kisrugóssal keverve adjuk a liszttel kevert tejfölt, szükség szerint utóízesítjük citromlével, mustárral, esetleg kevés cukorral.
  9. A húst eközben a sütőben megpirítjuk, majd szeleteljük, tálra rakjuk.
  10. A mártással áthúzzuk a húst.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 64 110
elküldve: 14
receptkönyvben: 985
elkészítve: 21/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Tue, 2017-03-21 13:20

Pillanatok alatt elfogyott! A ferjemnek a szosz annyira izlett, hogy csak kenyerrel is ette. En csempesztem bele egy kis kurkumat, mert az oreg csontjainknak nem art meg. :o)
Koszonom a receptet!

L♥ve, witch

Reveda
Reveda Sun, 2013-10-20 16:05

Szia! Köszi választ! Így csináltam végül is. Isteni lett! Máskor is ezen a módon csinálom. Üdv. Zsuzsa

Reveda
Reveda Sat, 2013-10-19 09:58

Szia!
Az aprított zöldséggel mi legyen? Valamikor régen a pácolós módját csináltam, akkor beletettük, de ez nagyon gyorsnak tűnik, úgy hogy hozzá is fogok. A férjem imádja!

lolaci
Lolaci / lolaci Mon, 2012-03-12 20:24

Kedves Ildikó!
Ahogy mondtam,a Vasárnapi ebéd ilyen vadas volt....Hát ahogy gondoltam már előre,ez valami fenséges .Ezt ettem még ma este is,és le is fagyasztottam belőle./Bár mindenki dugig ette magát,nem tudott elfogyni teljesen.. :) /dupla adag gombócot készítettem,hátha kevés lesz..../
A 86 éves Édesanyám is nagyon megdicsérte,pedig Ő rengetegszer készített otthon vadhúsból,és mindíg nagy keletje volt!
Köszönöm a receptet,és nagyon szép,madárcsicsergős,napsütéses Tavaszt kívánok!Brigi

lolaci
Lolaci / lolaci Sun, 2012-03-11 00:06

Holnap ez lesz az ebéd,köszönöm a receptet,és megírom a fogadtatást,-már előre tudom,hogy imádni fogjuk! :)-
Eddig csak Édesanyám csinálta a vadast,de kicsit újabb módszerrel ideje nekem is kipróbálnom.
/A Káli-medence a szívem csücske,remélem egyszer személyesen is találkozunk a Liliomkertben.. :)/
Brigitta

baranyignacne
bárányka / baranyignacne Tue, 2011-10-18 10:22

ha egy fél adag lefőzött feketekávét öntünk bele még pikánsabb lesz. Édesanyámtól tanultam érdemes kipróbálni.

randrea
Andrea / randrea Thu, 2011-02-17 15:57

Kedves Ildikó!

Nem kell a mártást behabarni vagy berántani? Köszönöm: Andrea

randrea
Andrea / randrea Thu, 2011-02-17 18:00

Köszönöm a gyors választ! Mit javasolsz, a rántást vagy a habarást? Üdv: Andrea

776