Vadas palóc vidékről recept

Vadas palóc vidékről
Vadas palóc vidékről
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először anyósomnál ettem vadas pörköltet.

Sok fajta mártásal kísérleteztem, nekem ez a recept a kedvencem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vasárnapi ebédre.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pakóc vadas, vadas pörkölt, vadas vaddisznóból
Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. A zöldségeket megtisztítjuk, a répaféléket és az angol zellert szeleteljük, a hagymát kockára vágjuk.

  2. A húsokat megtisztítjuk minden az ételbe nem illő hártyától, és feldaraboljuk kb. ujjnyi vastag szeletekre.

  3. Mivel a kuktám alapterülete kicsi, felforrósítunk egy serpenyőben kevés olívaolajat, és a hússzeletek mindkét oldalát megkérgezzük (szép pirosra sütjük) az olajon, ha szükséges, több részletben, hogy kényelmesen elférjenek, süljenek, és ne főjenek, majd átköltöztetjük a kuktába.

  4. A hússütés után maradt olajban evőkanálnyi nádcukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük.

  5. Hozzátesszük a zöldségeket, kicsit átpirítjuk őket, sózzuk, borsozzuk, az egészet beleöntjük a hússzeletek mellé a kuktába, melléjük tesszük a teatojásba zárt fűszereket (szemes bors, borókabogyó és babérlevél), és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

  6. Rátesszük a kukta fedelét, és sípolástól számítva fél órán át főzzük.

  7. Kiengedjük a gőzt a kuktából, levesszük a fedelét, hozzáöntjük a bort, és még pár percig főzzük, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon.

  8. Kivesszük a húsokat és a teatojásba zárt fűszereket, a maradékot botmixerrel (vagy blenderben) simára pürésítjük a tejföllel, mustárral és balzsamecettel, megkóstoljuk, ha szükséges, ízesítjük.

  9. Visszatesszük a mártásba a húsokat, és zsemlegombóccal vagy főtt makarónival tálaljuk.


 

  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 20 821
elküldve: 3
receptkönyvben: 242
elkészítve: 12/21
Facebookon megjelent: -

szakács

GyörgyiKonyhája

Mióta szakács: 2012.08.12.
140 recept

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini sze, 2015-11-25 18:38

Most jut eszembe, hogy a tiéd nem tepsis változat ugyan, de még gyorsabb is így a kuktával és az íze fogadjunk, hogy pont olyan, mint a kollégám "mustáros nyula". :D

Finimini
Finimini / Finimini sze, 2015-11-25 18:33

Hoppá! Végre megtaláltam a sütve és nem FŐZVE készített vadast! Eddig én is a szokásos főzőset készítettem, de egyik kollégám, akinek nyulai vannak, mondta, hogy "mustáros nyulat" is szoktak készíteni. Az milyen? Hát, az asszony karikára vágja a répát, ezt-azt és tepsibe szórja, süti, ráteszi a nyulat, ha puha kiveszi, a többit összetöri és mustárt rak bele. Aztán bejött egy ügyfél és nem tárgyalhattuk tovább a nyúlügyet. El is felejtődött. Gyakorlott háziasszony létemre csak nem mertem belevágni a sült vadasba, gondoltam majd a NoSalty-n. Huh. A szemem majd kifolyt, mire megtaláltam a recepted Györgyike. Hálás köszönet érte. Már mentettem is!

pannus100
pannus100 sze, 2012-11-07 13:41

Mindenkinek üzenem hogy ez a világon a legfinomabb és legegyszerűbb vadas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Köszönöm hogy megosztottad ezt a receptet azokkal akik kicsit sutábbak a főzésben! Én a klasszikus Horváth Ilona szakácskönyvből készítettem hozzá zsemlegombócot, ajánlom mindenkinek!!!!!!!!!!
Üdv: Andi

705