Vadas nyúlgerinc recept

1 adag
1110
kcal
Vadas nyúlgerinc
Vadas nyúlgerinc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a vadas nyúlgerinc egyik kedvenc vasárnapi ebéd, mondhatni az "olcsón készíthető" kategóriába tartozik, hiszen a nyúlhús "saját tenyésztés". Bár ahogy sok receptnél is olvasható, a hús bármi lehet: bármilyen zuza, sertés - marha -, vadhús is. A szósz adja az ízt.

hozzávalók / 4 adag

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

nyúl vadasan, vadas nyúlgerinc, vadas nyúl
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, daraboljuk fel a húst.
  2. Egy fazékba tesszük az apróra vágott, megmosott nyúlgerincet (vagy más húst).
  3. Rátesszük a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, a borsot, a babérlevelet, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sót nem teszünk még bele (én csak 1 húsleves kockát szoktam).
  4. Főzési idő a hústól függ, kb 1-1,5 óra alatt általában bármelyik hús megpuhul. Ha vadhúsból készítjük, ajánlatos pácolni előző nap a húst, így finomabb is és hamarabb megfő.
  5. Míg a leves fő 10-12 szelet kenyeret, vagy szikkadt zsemlét 1x1 cm-es kockára vágunk.
  6. Serpenyőben kevés olajat hevítünk (kb fél dl), ebbe dobjuk a zsemlekockákat és szép pirosra pirítjuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
  7. A zsemlekockára ráütjük a tojást, megszórjuk 4-5 ek liszttel, csipet sóval, és "nokedli tésztává" dolgozzuk össze. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá, hogy összeálljon. Lobogó, sós vízbe vizes kanállal beleszaggatjuk, és a forrástól számított kb 10 perc alatt készre főzzük.
  8. Ha a levesünk kész, a hús puha, kiszedjük a husokat, leszűrjük a zöldségeket, eltávolítjuk a babérleveleket.
  9. Egy fej apróra vágott hagymát kevés zsiradékon megdinsztelünk, rátesszük a zöldségeket és összeforraljuk. Keveset öntünk a levesből és összeturmixoljuk. Megszórjuk 1 púpozott ek liszttel, teszünk rá sót, 1 ek cukrot, és 1,5 ek citromlevet. Szükség szerint higítjuk még levessel, teszünk bele bő 2 dl tejfölt, és 1 ek-nyi mustárt is. 
  10. Ha megfelelő állagú és ízű a mártásunk, visszatesszük bele a husokat, és összeforraljuk.
  11. Köretként zsemlegombóc helyett főtt tésztával is tálalhatjuk.
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 18 719
elküldve: 11
receptkönyben: 168
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabó

Mióta szakács: 2011.11.14.
4 recept

Hozzászólások (2)

matrjoska
matrjoskah, 2013-10-28 21:33

Pont olyan, amilyennek szeretem!
Amikor megcsináltam, zsemlegombóc helyett kroketteket sütöttem ki, mert az egyszerűbb volt akkor.

Legfrissebb cikkek

Tojáslikőr otthon
Tojáslikőr otthon
Karácsonyi ajándéknak sem utolsó, de házilag készített tojáslikőrt kortyolgatni a fa alatt igazi kényeztetés.
1110