Vadas nyúlgerinc recept

Vadas nyúlgerinc
Vadas nyúlgerinc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a vadas nyúlgerinc egyik kedvenc vasárnapi ebéd, mondhatni az "olcsón készíthető" kategóriába tartozik, hiszen a nyúlhús "saját tenyésztés". Bár ahogy sok receptnél is olvasható, a hús bármi lehet: bármilyen zuza, sertés - marha -, vadhús is. A szósz adja az ízt.

hozzávalók / 4 adag

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

nyúl vadasan, vadas nyúlgerinc, vadas nyúl
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, daraboljuk fel a húst.
  2. Egy fazékba tesszük az apróra vágott, megmosott nyúlgerincet (vagy más húst).
  3. Rátesszük a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, a borsot, a babérlevelet, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sót nem teszünk még bele (én csak 1 húsleves kockát szoktam).
  4. Főzési idő a hústól függ, kb 1-1,5 óra alatt általában bármelyik hús megpuhul. Ha vadhúsból készítjük, ajánlatos pácolni előző nap a húst, így finomabb is és hamarabb megfő.
  5. Míg a leves fő 10-12 szelet kenyeret, vagy szikkadt zsemlét 1x1 cm-es kockára vágunk.
  6. Serpenyőben kevés olajat hevítünk (kb fél dl), ebbe dobjuk a zsemlekockákat és szép pirosra pirítjuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
  7. A zsemlekockára ráütjük a tojást, megszórjuk 4-5 ek liszttel, csipet sóval, és "nokedli tésztává" dolgozzuk össze. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá, hogy összeálljon. Lobogó, sós vízbe vizes kanállal beleszaggatjuk, és a forrástól számított kb 10 perc alatt készre főzzük.
  8. Ha a levesünk kész, a hús puha, kiszedjük a husokat, leszűrjük a zöldségeket, eltávolítjuk a babérleveleket.
  9. Egy fej apróra vágott hagymát kevés zsiradékon megdinsztelünk, rátesszük a zöldségeket és összeforraljuk. Keveset öntünk a levesből és összeturmixoljuk. Megszórjuk 1 púpozott ek liszttel, teszünk rá sót, 1 ek cukrot, és 1,5 ek citromlevet. Szükség szerint higítjuk még levessel, teszünk bele bő 2 dl tejfölt, és 1 ek-nyi mustárt is. 
  10. Ha megfelelő állagú és ízű a mártásunk, visszatesszük bele a husokat, és összeforraljuk.
  11. Köretként zsemlegombóc helyett főtt tésztával is tálalhatjuk.
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 16 480
elküldve: 11
receptkönyben: 157
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabó

Mióta szakács: 2011.11.14.
4 recept

Hozzászólások (2)

matrjoska
matrjoskah, 2013-10-28 22:33

Pont olyan, amilyennek szeretem!
Amikor megcsináltam, zsemlegombóc helyett kroketteket sütöttem ki, mert az egyszerűbb volt akkor.

Legfrissebb cikkek

"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
A spontán bulik mindig jól sikerülnek. Ez alól a mostani sem volt kivétel. Sajnálom is, hogy nem előtte írok róla beharangozót.
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
A tengeri herkentyűk elkészítésétől általában idegenkedünk, mert bonyolultnak és költségesnek tartjuk. Az alábbi recept megváltoztatja elképzeléseinket.
1130