Vadas marha zsemlegombóccal Kornél konyhájából recept

Vadas marha zsemlegombóccal Kornél konyhájából
Vadas marha zsemlegombóccal Kornél konyhájából
165 perc / előkészület: 35 perc főzés: 120 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vadast mindenhol főznek, és általában örök vita tárgya az elkészítés módja. Hivatalból, a szakácsok oktató receptjében a leszűrt főzőlevet szokás tejföllel behabarni, és a húsokra szűrni. Abban még csak zöldség darabka sem lehet, tiszta, bársonyos állagot kell kapnia... Az üzemi konyhák által előidézett beidegződés révén viszont sok helyen belepasszírozzák, vagy egyszerűen botmixerrel lepépesítik a teljes főzőlevet zöldségestől, jó esetben talán a hús előtte kikerül belőle... :) Ekkor születnek azok a pempők, amik aztán mindenre hasonlítanak, csak vadas mártásra nem.

Viccet félretéve az emberek nagy része a passzírozott verziót ismeri (persze ez kényelmesebb is lényegesen, másrészt nem kell kidobni a zöldségeket), és szerintük természetesen az az igazi.

Nos én a két véglet között szeretnék maradni, ezért receptemben ugyan a zöldségek nagy részét én is leszűröm (amit aztán később úgy használ az ember tovább, ahogy akar), viszont a habaráskor liszt helyett egy kevés zöldséggel fogom az alaplevet sűríteni. Az eredmény pedig egy nagyon ízletes mártás lesz.  

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Tálaljuk zsemlegombóccal, burgonyagombóccal, krokettel vagy makaróni tésztával.  

Feldobhatjuk kissé az ízeket, ha a marhahúst a készítés előtt néhány napig nedves páclében érleljük (receptet lásd: vörösboros őzpörkölt).

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadas marha, vadas zsemlegombóccal, vadas mártás marhahússal és zsemlegombóccal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szeletelt marhahús szeleteket ízesítsük sóval és frissel őrölt fekete borssal, majd kevés zsíron serpenyőben süssük elő őket, amíg szép barna kérget kap mindkét oldala. Egy edényben fektessük egymásra a szeleteket, és felhasználásig fedjük le.
  2. A szalonnát kockázzuk fel, a vöröshagymát vágjuk finomra, a sárgarépát és a fehérrépát karikázzuk fel, a zellert pedig kockázzuk össze. Lábasban zsíron pirítsuk meg a szalonnakockákat (csak az íze lesz az ételben, a végén leszűrjük majd a zöldségekkel együtt).
  3. Kezdjük a karikázott zöldségekkel a pirítást, adjuk a zsírhoz a sárga és fehérrépát. Pár perc elteltével a vöröshagymát is. Amikor kissé lepirultak, adjuk hozzá a cukrot, és jól karamellizájuk a zöldségalapot.
  4. Ezt követően adjunk hozzá mustárt, jól keverjük el, majd öntsük fel kevés fehérborral. Ha az alkohol elpárolgott adjunk hozzá kevés alaplevet, zúzott kapribogyót, fél citrom levét, kakukkfüvet és tárkonyt. Forraljuk néhány percet, majd tegyük vissza a húsokat a belőlük kifolyt húslével együtt, és öntsük fel annyi alaplével, amennyi a húsokat éppen ellepi. Nem levest főzünk, inkább a főzéskor folyamatosan pótoljuk az elfőtt levet apránként.
  5. Amikor a húsok kellőképpen megpuhultak, vegyük ki őket egy tálra. A főzőlevet szűrjük át egy edénybe, majd tiszta lábasba öntsük vissza. A leszűrt zöldségekből két púpozott evőkanálnyit egy kevés alaplével turmixoljunk le egy pohárban vagy kis edényben. A tejfölt keverjük el forró alaplével egy csészében habverővel, majd amikor már szép sima, adjuk a többi alapléhez. Habverővel keverjük simára, lassú forralás közben. Most adjuk hozzá a leturmixolt zöldséget, forraljuk össze, és ellenőrizzük mind az állagát, mind pedig a mártás ízét. A jó mártás pikáns ízű, nem túl híg és nem is sűrű, nem érezhető külön egyik összetevője sem. Ha esetleg nem elég intenzív az íze, adhatunk hozzá kevés citromlevet és mustárt. Általában nem szükséges, inkább csak a sósságát kell beállítani.
  6. Tegyük vissza a szelet húsokat a mártásba (megint csak a kifolyt húslével együtt), forraljuk gyorsan össze, és azonnal tálaljuk.
  • költség: 2700 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 172
össznézettség: 109 616
elküldve: 20
receptkönyvben: 378
elkészítve: 36/36
Facebookon megjelent: 2

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.10.
165 recept

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

z1
z1 / z1 szo, 2015-01-24 08:19

...hááát, nem is tudom.
Néhány dologban vitáznék itt veled, de nem teszem.
Mert mint tudjuk ugyebár, ízlések és pofonok lehetnek különbözőek.
Meg hát azon kevesek közé tartozol itt, akik tudnak is főzni nem csak szeretnek...
Üdv
Z.

greek64
greek64 v, 2014-04-13 15:25

Ez a vadas, a zsemlegombóccal együtt egyszerűen ZSENIÁLIS! sem az elkészítése sem a beltartalma nem "minimál", de fantasztikusan finom! Ezentúl csak így fogom készíteni a vadast, a zsemlegombócot meg gyanítom, hogy csak úgy magában is gyakran meg kell csinálnom a fiúbandám kívánságára Köszi:)

1064