Ünnepi húsos hidegtál recept

Ünnepi húsos hidegtál
Ünnepi húsos hidegtál
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hidegtál azért praktikus, mert előző nap minden elkészíthető, és mire a vendégek jönnek van idő szépen kitakarítani, teríteni, illetve nem kell kapkodnunk, nem leszünk hulla fáradtak:) Ha a párunk szeret főzni, vele pedig elkészíttethetünk egy jó pörköltet kint bográcsban:) Így lesz meleg étel is az asztalon:) Jó szorgoskodást:)

hozzávalók / 10 adag

Töltött csirkemellhez:

  • 4-5 egész csirkemell
  • 20 dkg gomba
  • 4-5 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • sült csirke fűszerkeverék

Töltött karajhoz:

  • 1 egész karaj
  • 1 szál lángolt kolbász
  • fokhagyma
  • sertés fűszerkeverék

Töltött dagadóhoz:

  • 1/2 kg darált hús (dagadó nagyságától függően több)
  • vegyes zöldségkeverék
  • 1 nyers tojás
  • petrezselyem
  • 1 zsemle
  • 1 dl tej
  • 2 főtt tojásfehérje
  • só, bors, fűszerkeverék

Fasírtgolyókhoz:

  • 60 dkg darált hús
  • 4 tojás
  • kenyérmorzsa (száraz kenyér ledarálva, vagy zsemlemorzsa)
  • pirospaprika
  • bors
  • fokhagyma
  • sajt (ízlés szerint trappista, edami)

Sonkatekercshez:

  • 10-15 szelet sonka
  • 1 tömlős sajtkrém (boci)
  • 2 főtt tojássárgája
  • tejföl
  • majonéz

Francia salátához:

  • 0,5 kg zöldségkeverék
  • 1 alma
  • 2-3 csemegeuborka
  • 3 dl tejföl
  • 2 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • só, bors, cukor, citromlé

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

franciasalátás hidegtál, hidegtál húsvétra, fasírtgolyós hidegtál, töltött húsos hidegtál

elkészítés

  1. 1 csomag zöldségkeveréket sós, delikátos vízben megfőzünk (én max. 5 percig szoktam főzni). Fele megy a salátába, fele a töltött dagadóba. Hagyjuk kihűlni. Közben felteszünk 2 tojás főni, és begyúrjuk a fasírtot:  a hozzávalókat jó alaposan összekeverjük, annyi morzsa kell hozzá, hogy jól formázható legyen. Ha kész, félretesszük.
  2. A töltött csirkemellhez megpucoljuk a gombát, a vöröshagymát. A kockára vágott hagymát kevés olajon fonnyasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, és együtt pirítjuk. Majd ráütjük a tojásokat, sózzuk, és jó alaposan összekeverjük, nem sütjük keményre. Tulajdonképpen egy lágy gombás rántottát készítünk.
  3. A csirkemelleket felszúrjuk, kézzel kibővítjük a nyílásokat, és ebbe töltjük a gombás rántottát. A végüket fogpiszkálóval lezárjuk, a húsokat befűszerezzük, olajozott tepsibe tesszük, lefóliázzuk, picit megpároljuk, majd a fóliát levesszük, és hirtelen pirosra sütjük. Ha kész, félretesszük.
  4. A töltött karajhoz a húst felszúrjuk, a nyílásba helyezzük a lángolt kolbászt, és egy nagy fazékban sós, fokhagymás vízben előfőzzük. Amikor úgy gondoljuk jó, félig megpuhult, zsírozott tepsibe tesszük, kívül befűszerezzük, kicsit még fólia alatt puhítjuk, majd hirtelen pirosra sütjük. Ha kész, félretesszük.
  5. A töltött dagadóhoz elkészítjük a tölteléket: a zsemlét tejbe áztatjuk, majd minden hozzávalót összekeverünk, ízlés szerint sózzuk, és megtöltjük vele a felszúrt dagadót. A húst kívül jól befűszerezzük, zsírozott tepsibe fektetjük, fóliázzuk, és ugyanúgy megsütjük, mint a csirkét, csak ezt hosszabb ideig pároljuk. Ha kész, ezt is félretesszük.
  6. A sonkatekercsekhez a hozzávalókból sűrű krémet készítünk. Ízlés szerint lehet borsot is beletenni. Lényeg, hogy krémes állagú legyen az egész, tehát annyi tejfölt és majonézt tegyünk hozzá, hogy ne legyen híg. Ha véletlenül mégis híg, akkor pluszban lehet sűríteni főtt tojássárgájával. A sonkákat megtöltjük vele, feltekerjük, és szép sorban egymás mellé tányérra rakjuk, betesszük a hűtőbe.
  7. A franciasalátához először kikeverjük az öntetet (tejföl, mustár, majonéz stb), majd beletesszük a zöldségkeveréket, az apró kockára vágott almát, és csemege uborkákat. Ez is mehet a hűtőbe:)
  8. Ha minden kész, akkor kisüthetjük a fasírtokat is. Pici golyókat formázunk, és forró olajban kisütjük őket. A golyókat zsemlemorzsába is forgathatjuk sütés előtt. No, ha minden teljesen kész van, akkor mosogathatunk:))
  9. Másnap a húsokat felszeleteljük, a fasírtokra teszünk egy kis kocka sajtot, fogpiszkálóval felszúrjuk.
  10. Egy nagy tálcára, fatálra, vagy kinek mi van otthon, szép sorban feltesszük a húsokat, a fasírtot. A saláta tetejére pedig szépen ráfektetjük a sonkatekercseket. A dekorálás pedig mindenkinek a saját fantáziájára van bízva.

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 43 305
elküldve: 37
receptkönyben: 1 065
elkészítve: 17/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Gyevocska

Mióta szakács: 2012.04.04.
4 recept

Hozzászólások (14)

tdeakeva
tdeakevav, 2013-12-15 13:53

Kedves Gyevocska!
Tavaly a te recepted alapján oldottam meg a karácsonyi vacsit és mindenkinél bejött !
Idén hasonló stresszmentes vendégvárás következik ezáltal :-)
Boldog, békés karácsonyt Neked!

Pappné B. Évi
Pappné B. Évisze, 2013-12-04 18:49

Már régóta eszerint a recept szerint készítem, de csak most regisztráltam és gondoltam itt az ideje megköszönni! :-) A kisfiam szülinapján is (dec. 23.) ez lesz a menü, csak most nem hidegtálként, hanem krumplipüré, rizi-bizi körettel meleg főételként. Ill. most saját lustaságom miatt a fasírtgolyók helyett stefániát sütök.

Gyevocska
Gyevocskasze, 2013-12-04 20:45

Örülök, hogy tetszik :) Lassan nálam is következik, jönnek az ünnepek :) A kisfiadat isten éltesse :)

gyorgyi55
gyorgyi55h, 2012-12-31 20:15

Kedves Zsorzsi 54 bocs a helyesirasert, azt konyeb kritizalni, mint valamit elfogadni!! egyebken 50 eve nem elek magyar orszagon es igy csorbult az irasom , egyebkent nagyon szeretek fozni, sutni, a hideg talad tovabra is gusztusos a francia -salata nelkul
BUEK neked is kedves csaladodnak

gyorgyi55
gyorgyi55v, 2012-12-30 20:40

Boldog uj Esztendot kivanok a fenykepen levo , Hidegtal jol nezne ki ha a sonka altt nem ugy nezne ki, mit amit oda Hany..... volna, folyik malik , gusztustalan, en ott inkab salatalevelel, potolnam es azt a dolgott egy oblostanyerkaban raknam diszitve petrezselyemel.

zsorzsi54
zsorzsi54v, 2012-12-30 21:13

Bocs Györgyi, de annak a francia salátának semmi baja a sonka alatt. Kritizálni a te helyesírásodat jobban lehetne!!!
Amúgy BÚÉK!

olaszneanci
olaszneancih, 2012-04-09 09:08

Kedves Gyevocska !
Gratulálok ehhez a gyönyörűséges és bőséges hidegtálhoz !
Azt hiszem mindenki megtalálja rajta a kedvére való falatot.
Szép Tavaszt kívánok !Üdv: Anci

Csongi
Csongih, 2012-04-09 08:07

Gyönyörűséges ez a hidegtál... szívesen mennék hozzád vendégségbe :) Receptkönyve mentve.
Kellemes húsvéti ünnepeket!

Gyevocska
Gyevocskah, 2012-04-09 08:41

Köszönöm:) Szívesen látnálak...
Kellemes Ünnepeket Neked is:)

gregoreva
gregorevav, 2012-04-08 17:31

Kedves Gyevocska!

Kész gyönyörűség nézni, egy igazi bőségtál! :-))
Elmentve, köszönöm.

Készítés jövőre, akkor is lesz Húsvét. :-)
Vagy, bármely baráti-családi összejövetelkor.:-))

Nagyon ötletes és finomságosnak látszó tál .:-)

Szép Húsvét vasárnap délutánt kívánok!

Éva-Anyóca

Gyevocska
Gyevocskav, 2012-04-08 19:04

Köszönöm:) Kellemes Ünnepeket Nektek is! :) Ezt bármilyen összejövetelre el lehet készíteni. Ha jól emlékszek nálunk is névnapi és karácsonyi menü volt egyszer.

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)