Túrós-meggyes piskótafantázia recept

Túrós-meggyes piskótafantázia
Túrós-meggyes piskótafantázia
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A meggyek szépen kiülnek a túrós krémre és ez kap egy nagyon szép mélyrózsaszínes-bordós bevonatot, ezzel esztétikailag is kényeztetve bennünket :).
Párocskámnak és egyik barátunknak is nagyon ízlett ez a saját ihletésű sütemény.
Az igazat megvallava megijedtem a krém elkészítésénél, hogy a meggy miatt nem szilárdul meg a puding annyira, de a zselatin szépen megfogta, így 3/4 óra hűtés után gyönyörűen szelhető lett szerencsére :) (vizes késsel).
Szerintem más gyümölccsel is megállná a helyét, pl ribizli, körte, szőlő...  ki is fogom próbálni.
Önmagában a túrós piskóta is nagyon finom, az adott gyümölccsel megtűzdelve.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

  • 4 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg túró
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek étolaj

A krémhez:

  • 25 dkg túró
  • 1/2 l tej
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 1 üveg meggybefőtt (vagy friss meggy)
  • 5 dkg porcukor
  • fél citrom

A bevonóhoz:

  • 3 dl meggyízű gyümölcslé
  • 1 cs tortazselé (piros)

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Anyák napja
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

meggyes-túrós piskóta, túrós piskóta meggyel

elkészítés

A tészta készítése:

  1. Az egész(!) tojásokat habosra keverjük a porcukorral.
  2. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a túrót.
  3. Belekeverjök a réteslisztet,  a sütőport, majd az olajat is elkeverjük benne.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. A meggyeket elszórva lehet rakni sütés előtt a tetejére, azok szépen besüllyednek.
  5. A kész tésztát egy tálcára borítjuk és hagyjuk kihűlni.

A krém készítése:

  1. Előírás szerint elkészítjük a vaníliapudingot.
  2. Ha kihűlt, belekeverjük a túrót, a porcukrot, a citrom reszelt héját és levét.
  3. Végül hozzáadjuk a lecsepegtett meggyet.
  4. Hűtőbe tesszük, míg elkészül a zselatinos bevonó, amelyet a leírás szerint készítünk el, DE 3 dl meggylével.

Összeállítás:

  1. Az elkészült krémet a túrós piskóta tetjére simítjuk és rákanalazzuk a tortazselét, amikor már lehet (ld: előírás).
  2. Hűtőbe tesszük legalább fél órára, ill. fogyasztásig.
  3. Jó étvágyat!

statisztika

beküldve:
nézettség: 47 554
elküldve: 1
receptkönyben: 336
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Andicska

Mióta szakács: 2009.05.22.
18 recept

Hozzászólások (11)

kisBaba
kisBabasze, 2010-02-24 15:01

Nagyon jól hangzik, hétvégére el is készíteném! De mindig gond a tepsi méret, legalább is nálam!!! Mekkora tepsiben süssem? Előre is köszönöm a választ!!!

Andicska
Andicskap, 2010-02-26 10:58

A tepsi mérete, amiben sütöttem kb 40*25-ös volt. Nem tudom, hogy ez szabványméret-e, de szerintem nem lesz semmi gond, ha ettől kicsit eltér, legfeljebb a tészta magassága változik.. Sok sikert kívánok a hétvégi sütéshez! :)

Anyocácska
Anyocácskacs, 2009-10-01 17:50

A képen lehet látni hogy a krémen van a meggy, és a leírásban ott van ,hogy a krémbe kell keverni a meggyet.Ez szerintem érthető!!!

zsurola
zsurolaszo, 2009-08-29 20:06

Nem értem!
Van 1 üveg meggybefőtt. Most ezt a tésztába keverjem, vagy a krémbe??

pebe
pebeh, 2009-07-13 20:22

Köszi a receptet!
Finom lett nagyon! :) Én a zselés dolgot úgy oldottam meg, hogy a zselébe meggyet daráltam, ettől sűrűbb is lett és még színesebb. A süti miután megsült, kivettem, kihülés után pedig visszatettem a tepsibe. Ott pakoltam rá mindent, így a zselé nem tudott sehova sem szökni. :) Csak az első kockát volt nehéz kiszedni, de a többi már ment simán.

Kebab
Kebabcs, 2009-05-28 16:11

Sajnos az összes zselatin lefolyt a tésztáról, nem tudom, hogy hol rontottam el? Segítség.

Andicska
Andicskap, 2009-05-29 09:33

A túrós krémen, ha szépen el van simítva, akkor a tortazselé nagy része megül a tetején. Amit a szélére teszel, az nekem is lefolyott, de azt vissza kell kanalazni a süteményre. Ez egy picit türelemjáték :)
Amikor már majdnem megszilárdul, nem fog lefolyni róla.
A másik ötletem az, hogy esetleg még túl híg amikor megpróbálod rátenni... én akkor tettem rá, mikor előírás szerint 8-10 percet hült már (1percnyi - forrást követő - főzés után) és akkor már picit kezdett húzni a zselatin.
Remélem, hogy ezek valamelyike megoldja a problémát! :)

NoSalty
NoSaltysze, 2009-05-27 08:18

2009.05.27-én ezt a receptet nézte meg a legtöbb látogató.

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)