Túrós-mákos béles recept

1 adag
883
kcal
Túrós-mákos béles
Túrós-mákos béles
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szenvedélyesen gyűjtöm a recepteket, több füzetnyi újságkivágásom van. Ez a gyűjteményem egyik kedvenc mákos sütije, mivel alul-fölül nagyon vékony a tészta, így lényegnek marad a túrós-mákos "csodatöltelék"!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós-mazsolás-mákos pite, túrós-mákos sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához valókat cipóvá összegyúrjuk, és egyharmad-kétharmad arányban kettévágjuk.
  2. A nagyobbik tésztadarabot lisztezett deszkán egy nagy tepsiméretre kinyújtjuk.
  3. A tepsit kibéleljük vele, és félretesszük. (A másik tésztadarabot a felhasználásig a hűtőben tartjuk).
  4. A töltelékhez a túrót áttörjük, majd a felvert tojásokkal, a tejföllel, a mákkal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval összekeverjük.
  5. A mazsolát is hozzákeverjük, és a tölteléket a tepsiben lévő tésztára simítjuk.
  6. A másik, félretett tésztadarabot is kinyújtjuk tepsi méretűre, és rátesszük. (Nem baj, ha elszakad a tészta, "megfoltozható".)
  7. A tetejét megkenjük a tejjel, és villával megszurkáljuk.
  8. Előmelegített forró sütőbe toljuk, közepes lángon 10 percig, majd kis lángon kb. 30 percig sütjük.
  9. Kockára vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 35 285
elküldve: 30
receptkönyben: 980
elkészítve: 18/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Redy

Mióta szakács: 2009.12.21.
65 recept

Hozzászólások (17)

Vinnie
Vinniesze, 2014-05-14 22:27

Ez valami fantasztikus recept! Ma készítettem el és óriási sikert aratott:) Én is meggyet és citromhéjat használtam a mazsola helyett. A kolleganöimnek akartam belöle vinni holnap, de ahogy elnézem egyre kevesebb az esélye, hogy a család ezt megengedi:)

atbano
atbanoszo, 2011-10-08 21:21

Nagyon finom lett, kellemesen savanykás. Imádom a mákot és szépre is sikerült a süti. A tészta tényleg nagyon jól kezelhető. Köszönöm!

RMelinda
RMelindap, 2011-02-04 19:02

Nekem elegge hig lett a krem,nem tudom mit rontottam el...???
Egyebkent finom,kislanyom is szivesen eszi:)
Udv:Melinda

bazsu69
bazsu69v, 2011-01-09 20:16

érdekes párosítás a túró és mák,de nagyon jól néz ki.Ki fogom próbálni !

Hanga20
Hanga20h, 2010-12-13 18:27

Nagyon egyszerűen elkészíthető finomság. Ma készítettem ilyet először, tettem hozzá reszelt citromhéjat és a mazsolát kihagytam, mert már meguntuk kicsit. Gratulálok a recepthez!
Üdv,
Hanga

vaksi
vaksiv, 2010-03-14 21:47

Megsütöttem. Ez valami fenomenális! :-)
Kételkedtem benne, hogy a tészta elég lesz egy ekkora tepsire, de bebizonyosodott, hogy tévedtem. Nagyon szépen nyújtható a tészta, nem volt semmi gond. A tölteléket -alkalmazkodva a férjem ízléséhez- megdobtam egy üveg meggybefőttel + egy doboz görög barackkonzervvel (apróra vágva), és a sok lédús gyümölcs miatt egy tojással többet kevertem bele.
Az eredmény fantasztikus lett. Vékony tészta, isteni töltelék, mutatós, gyönyörűen szelhető sütemény!
A fiam, aki amúgy rettenetesen kisétkű és borzasztóan válogatós, egésznap rájár erre a süteményre... És azt mondta, mostantól ez lesz az egyik kedvence. Redy, ha tudnád, ez mekkora dícséret az ő szájából!
EZER KÖSZÖNET A RECEPTÉRT!!! :-)

ednutka
ednutkak, 2010-02-02 17:38

Kipróbáltam! Isteni süti! A család imádja! Köszi szépen érte! :)

drpa
drpah, 2010-02-01 17:40

Szia Redy!

Elkészítettem ezt a süteményt, nagyon finom lett. Annyit változtattam rajta, hogy a töltelékbe kevertem egy jól lecsöpögtett meggybeföttet egy kis reszelt citromhéj társaságában. Nem gáztepsiben csináltam, de nagyon vékonyra nyújtottam a tésztát, ezér egy kicsit sok is lett.:-))
Nagyon finom lett a végeredmény, köszönet a receptért.
Üdv

Redy28
Redy28h, 2010-02-01 23:13

Szia!
Örülök, ha ízlett, meggyel is finom lehet tényleg;-)
Edit

drpa
drpaszo, 2010-01-23 00:49

Szia Redy!
Mekkora tepsit jelent a nagytepsi? Hány fokon süssem?
Nagyon szimpi ez a recept, ki szeretném próbálni a jövő héten.
Üdv,

Redy28
Redy28h, 2010-02-01 00:01

Szia!
Én a sütőhöz tartozó ún. "gáztepsiben" sütöm, így lesz ilyen vékony a tésztája.
Ami a hőfokot illeti, nekem sima gázsütőm van, ott olyan 180 fokon sütöm.
Bocsi a késői válaszért;-)
ü
Edit

Redy28
Redy28k, 2010-01-12 22:25

Szia!
Örülök, ha ízlett, ez az én lányaim( 6 és 1,5 éves) kedvence!
Edit

Xevronixussor
Xevronixussorh, 2010-01-11 21:54

OK, köszi!
Biztos finom egyébként, a túrósat és a mákosat is nagyon szeretem, vajon milyen lehet együtt?
Igazi all-in-one süti.

Redy28
Redy28h, 2010-01-11 21:05

Szia!
Szerintem a pitének alul és fölül is vastagabb a tésztája. Azért nevezem inkább bélesnek, mert ennek nagyon vékony a tésztája, a töltelék dominál.
üdv
Edit

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
A rendes somlói cukrászdai beszerzése majdhogynem lehetetlen. Ennél már csak egy dolog nehezebb: igazi orosz krémtortát felhajtani. Úgyhogy inkább készítsétek el otthon!
883