Túrós labdabukták recept

Túrós labdabukták
Túrós labdabukták
68 perc / előkészület: 45 perc sütés: 23 perc
receptkönyvben hozzászólások (41)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hajnali ötkor kidobott az ágy. Sajnos vagy épp szerencsére, kiskorom óta nagyon rossz alvó vagyok. Ma el is határoztam, hogy nem tétlenkedek, hanem valami finomsággal lepem meg a családot, mire felkel. Volt a hűtőben túró, ezért bedagasztottam egy adag édes, kelt tésztát, és kerek buktákat készítettem túrós töltelékkel. Nemrég kaptam Páromtól egy ovális kerámia tálat, amit most ezekkel a buktalabdákkal avattam fel. Nem csináltam túl édesre, mert a férfinép inkább így kedveli. Aki szereti, reszelhet citromhéjat a töltelékbe, vagy gazdagíthatja mazsolával is. A szaggatás során keletkezett egy kevés hulladék tészta, amit újra összedolgoztam, kicsit kelesztettem, majd apró korongokat szaggatva, forró olajban kisütve lett pár darab fánkgolyó.

hozzávalók / 5 adag

Tésztához

Töltelékhez

Lekenni

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós bukta, édes túrótöltelékes bukta, túrós kelt tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint.
  3. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Közben a sütőformát egész vékonyan kikenjük margarinnal, és megszórjuk liszttel.
  5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. ujjnyi vastagra elnyújtjuk.
  6. Egy nagyobb pogácsa vagy fánk kiszúróval kiszaggatjuk.

Töltelékhez

  1. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, majd a cukrokkal és a tojással alaposan összeforgatjuk.
  2. Minden tészta közepére rakunk 1 teáskanálnyi tölteléket.
  3. A tésztát a kezünkbe fogjuk, a széleit batyu szerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formázunk.
  4. A buktákat az előkészített formába rendezzük.
  5. A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni.

Lekenni

  1. A bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal.
  2. 180 fokon 23 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 36*5 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 47
össznézettség: 101 102
elküldve: 66
receptkönyvben: 1 515
elkészítve: 103/103
Facebookon megjelent: 6

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

Hozzászólások (41)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mamokam0129
Mamokam0129 szo, 2017-02-18 09:22

Kedves Andi!
A 36*5 cm-es tepsi méretet nem értem. A 36 az egyik oldal hossza, az 5 cm a magasság? Akkor mekkora méretű a rövidebb oldal? Elnézést kérek az értetlenségemért, de már jártam úgy, hogy a kelt tésztát nem megfelelő méretű tepsibe tettem és ugye nem kell mondani, hogy mi lett a végeredmény. Válaszát előre is köszönöm.

Mamokam0129
Mamokam0129 szo, 2017-02-18 21:28

Köszönöm a válaszát, én is kerekre gondoltam a kép láttán; ovális tálat a legritkábban használunk, nekem nincs is. Jó lenne tudni, hogy helyette mekkora tepsit használjunk.

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2017-02-14 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.02.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

dominika4
Domcs4 / dominika4 szo, 2017-02-04 13:07

Ha kelt tésztát készítek,(ami sűrűn előfordul) akkor csak ezt a receptet használom,imádjuk! :)

katimacko
katimacko sze, 2016-10-26 16:28

Másfél adaggal indultam neki egy inox tepsiben.Az 500g túró kevésnek bizonyult, így a végén lett 5-6 db szilvalekváros is benne.Igazán egyszerű és finom édesség,köszönöm a receptet :-)

Judieness
Judieness v, 2015-10-18 12:55

Kedvencünk! Első sütés alkalmával a kölykök (2 és 4 évesek) jártak rá a tepsire és kettesével vitték magukkal. :D

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2015-09-28 02:05

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.09.27. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

bumi
bumi szo, 2015-05-23 11:39

Megcsináltam :-D Lekvárt tettem be, de nekem a gombóc formálás gondot jelentett, mindig szét akart nyílni ! Van ennek valami trükkje? Ami szétnyílt azzal utána nem is tudtam mit kezdeni, nem lehetett összefogni akármennyire is próbáltam, azt csak simán odaraktam a többihez, azok tartották :-D ..... de finom :-D

veressandrea
Andi80 / veressandrea k, 2015-08-04 09:41

A lényeg, hogy jó szorosan kell összecsípni. Ha kicsit lisztes az a rész, ahol ezt szeretnéd tenni, akkor nem fog összeragadni, csak szétnyílni. Érdemes a lisztezéssel vigyázni. Pár alkalom és biztosan tökéletes lesz ;-)

Online Evi
Online Evi p, 2015-05-22 13:39

Nagyon szépen köszönöm a receptet! ISTENI FINOM!!!!!!!!!! Ezt nagyon elmentem!! Köszönöm!! :)

Escudete
Escudete / Escudete cs, 2015-05-21 13:48

Volt egy eddigi favorit bukta receptünk, amit most erre fogunk lecserélni :)
Én mondjuk minden ilyesmihez vajat használok, most is így tettem. De minden másban követtelek. Köszi! :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2015-05-21 02:32

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.05.20. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

breni
breni v, 2015-01-18 05:35

Szia! Életem első buktájának választottam a receptedet. Hihetetlenül finom lett, 4 fős ebédnél ennek az adagnak nem volt ideje kihűlni, negyed óra után csak az illata maradt. :) Puha, könnyű, felejthetetlen élmény... :) Én lekvárosat is csináltam, úgy is mennyei. Köszi a receptet!

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2014-12-04 03:16

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.12.03. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2014-12-03 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.12.02. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

dtk---75
dtk---75 k, 2014-12-02 19:31

Szia. Mennyi por eleszto kell bele? itt mexikoban meg nemtalaltam friss elesztot

Tunde Kecskemeti
Tunde Kecskemeti sze, 2014-12-03 00:12

Szia! Nálunk 7g-os az élesztő. Egy zacskóval szoktam egy fél kg liszthez. Persze függ a liszttől és az élesztőtől is. Ez olyan megközelítő mennyiség. Majd kitapasztalod :)

674