Túrókrémes-gyümölcsös kocka recept

Túrókrémes-gyümölcsös kocka
Túrókrémes-gyümölcsös kocka
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyakran vásárolunk úgy túrót, hogy még nem tudjuk, mi lesz belőle: körözött, túrós palacsinta, túrós-sajtos pogácsa, túrótorta vagy csak egyszerű túrós tészta. Most is így történt, csak ma reggel találtam ki ezt a receptet, amikor a túró már tegnap óta bent csücsült a hűtőben. A kedvenc kakaós piskóta receptemhez kellett valami gyors, egyszerű és finom gyümölcsös túrótölteléket kitalálni. Szerintem jól sikerült. :) Még valami: A piskótát mindig vékony pengéjű, jó nagy vizes késsel érdemes elvágni akár töltés előtt, akár töltés után. Így sokkal szebb lesz a vágás.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

  • 8 tojás
  • 24 dkg liszt
  • 3 dkg kakaó
  • 30 dkg kristálycukor
  • 3 ek étolaj
  • 6 ek víz
  • fél cs sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só

A túrókrémhez:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 fél citrom reszelt héja és leve
  • 1 ü körtebefőtt
  • 1 ü őszibarack befőtt
  • porcukor vagy tortabevonó a tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
sütési mód: hőlégkeveréses
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrókrémes süti, gyümölcsös-túrós kocka, kakaós kocka gyümölccsel és túróval

elkészítés

  1. A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval gépi habverővel kemény habbá verjük.
  2. Apránként hozzáadjuk a 30 dkg kristálycukrot, majd a tojások sárgáit egyesével, utána a 6 ek vizet szintén apránként, miközben folyamatosan dolgozik a habverő.
  3. A lisztben előzőleg elkeverjük a kakaót, sütőport és a szódabikarbónát.
  4. A kakaós lisztkeveréket 4-5 kanalanként rászórjuk a hab tetejére, meglocsoljuk kevés étolajjal (nem szabad egyszerre beletenni a 3 ek-lal, csak türelmesen, egyesével). Most már fakanállal dolgozunk tovább, nehogy összetörjük a habot. Mindig csak akkor hintjük rá a következő 4-5 ek lisztet, ha már az előző adagot szépen eldolgoztuk, és megint meglocsoljuk egy evőkanál étolajjal. Ezt addig ismételjük, amíg a lisztes keverék el nem fogy. De étolaj csak 3 ek-nyi kerüljön bele!
  5. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük a tésztát. (Az én tepsim teflonos 32X23 cm-es volt.)
  6. Előmelegített sütőben először 220-230 fokon kb. 10 percig erős lángon sütjük, utána 180 fokon sütjük tűpróbáig. (Nálam 30 perc volt a sütési idő összesen.)
  7. Csak a teljesen kihűlt piskótát szabad megtölteni, mert különben a túrókrémben megolvadna a vaj.
  8. A kihűlt piskótát háromfelé vágjuk, megtöltjük a túrókrémmel és a gyümölcsökkel.
  9. A túrókrémhez először a vajat kell habosra keverni a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és levével, majd a jól áttört túróval jól kikeverjük az egészet. A befőtteket jól lecsöpögtetve rendezzük a túrókrém tetejére.
  10. Végül a süteményt meghintjük porcukorral, vagy bevonjuk tortabevonóval.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 32X23X6 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 10 216
elküldve: 7
receptkönyben: 139
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
94 recept

Legfrissebb cikkek

Édesburgonyát a balkonra!
Édesburgonyát a balkonra!
Az édesburgonya más néven batáta nemcsak, finom, és egészséges, a krumplihoz hasonló módon rendkívül sokféleképpen elkészíthető, de van még egy kevésbé ismert tulajdonsága.
Az anyaméhben kialakul az ízlésünk?
Az anyaméhben kialakul az ízlésünk?
Bizonyos ízekre már a méhben fogékonyak leszünk. Ha szeretnék, hogy gyermekük jó szívvel egye meg a főzeléket, a várandós anyukáknak szülés előtt el kell kezdeniük a nevelést.
Húsvéti sonka extrákkal
Húsvéti sonka extrákkal
Idén kicsit megbolondítottam a húsvéti sonkát, és mindenkinek ezt tanácsolom, aki valami különlegességet szeretne az idei ünnepen az asztalra tenni!