Tradicionális bolognai lasagne recept

Tradicionális bolognai lasagne
Tradicionális bolognai lasagne
220 perc / előkészület: 15 perc főzés: 150 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bármerre járunk a világban, szinte már mindenhol lehet kapni bolognai lasagne-t. De nem mind egyforma. Készítik különböző porokból vagy szószokból. Valahol ez talán érthető is, hiszen a tradicionális lasagne nagyon sok időt vesz igénybe. De ne sajnáljuk rá az időt, meg megéri elkészíteni.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mártáshoz

A besamelmártáshoz

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

lasagne, lasagne bolognai módra, besameles lasagne
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vágjuk apróra kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert, s pirítsuk meg egy mély serpenyőben az  olívaolajon és a vajon.
  2. Apróra vágjuk a szalonnát, hozzáadjuk a piruló zöldségekhez ,és beletesszük a darált húsokat is.
  3. Amikor a hús már megpirult, hozzáadjuk a bort, felvesszük alatta a lángot és pár perc alatt hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle.
  4. Ekkor hozzáadjuk az alaplevet, borsot és sót, s lassú tűzön két órán át főzzük, s időnként megkeverjük. A végén hozzáadjuk a tejet.
  5. Amíg fő a mártás, elkészítjük a besamel mártást.
  6. Felolvasztunk 5 dkg vajat, majd levesszük a tűzről, és habverővel folyamatos keverés közben hozzáadunk 5 dkg lisztet, így elkerülhetjük, hogy csomós legyen.
  7. Beleöntünk a tejből egy keveset (kb. 2 dl), és felhigítjuk a masszát, majd visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a maradék 3 dl tejet, a csipet sót és csipet szerecsendiót, s állandó kevergetés mellett, kis lángon kb. 15 perc alatt sűrűre főzzük.
  8. Ezután elkészítjük a lasagnat. Egy üveg tálat kikenünk vajjal, majd beleteszünk annyi tésztát, hogy elfedje a tálat. Teszünk rá kb. fél cm vastagon besamelt, majd ugyanannyi mártást, s végül parmezánnal szórjuk meg.
  9. Ezt még kétszer elvégezzük, s a végén azt a ragumennyiséget, amelyet a tetejére teszünk, összekeverjük egy adag besamellel, és így tesszük a tészta tetejére.
  10. Majd az egészet alaposan megszórjuk parmezánnal. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 74
össznézettség: 58 841
elküldve: 19
receptkönyvben: 364
elkészítve: 19/28
Facebookon megjelent: 1

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.08.
79 recept
hirdetés

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cilla
KingaLídia / Cilla k, 2013-04-30 22:46

Hogy minden autentikus legyen :) már csak a tésztát kéne saját kezűleg megcsinálni! Tervbe is van már véve.

ferminadaza
ferminadaza cs, 2012-06-28 11:01

Megcsináltam a lasagne-t (mintegy 4 órámba tellett, de nagyon jól néz ki, és alig várom,h ebédkor megkóstolhassam:)). Viszont egy kérdésem volna, a paradicsomot mikor teszed a húsos szószba? Az ugyanis számomra nem derült ki a receptből, de lehet, hogy ez annyira egyértelmű,h nem is kéne kérdezni v esetleg véletlenül a tejet írtad paradicsompüré helyett? Mert én akkor tettem rá, amikor a tejet írod a végén. Köszi előre is:)

ferminadaza
ferminadaza k, 2012-07-03 11:32

Bizony, rég elfogyott. Ízlett, alapvetően sokkal finomabb volt,mint a bolti (természetesen, ez nem is kérdés), bár a kisebbik fiam alig evett belőle :( A szósznak viszont nálam akkora sikere volt,h legközelebb így készítem a bolognai mártást a tésztára, a besamel nélkül.
Köszi a receptet!

toxik
toxik v, 2013-04-07 13:32

Nyugodtan csinált ahhoz is besamellel. Nagyon jól tapad a tésztához és az ízhatás is nagyon jó tőle.

eperina
eperina p, 2012-03-09 18:40

Bravi Rozmaring es Csokolade!!! :-)
az anyosom 40 percig suti folia alatt, majd meg 10 percig piritja a tetejet es akkor a legfinomabb, ha mar nem forro :) meg masnap, de altalaban elfogy :D
desszertnek mit ajanlotok?

1372