r
Nosalty Logó

Török bárányhúsos pörkölt padlizsánkörettel

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Tomatotree
Török bárányhúsos pörkölt padlizsánkörettel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Pörkölt

Padlizsánköret

Összesen 931 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Pörkölt

Padlizsánköret

Összesen 3725 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Pörkölt

Padlizsánköret

Összesen 106 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.7 g

Zsír

  • Összesen
    66.4 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    211 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1365.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    334 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    537 mg
  • Nátrium
    319 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    629 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    245 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    66 micro
  • β-karotin
    604 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    8478 micro
  • Lut-zea
    293 micro
Összesen 931 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    190.9 g

Zsír

  • Összesen
    265.5 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    96 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    845 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5461.7 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    1335 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    449 mg
  • Foszfor
    2147 mg
  • Nátrium
    1277 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    145 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    2516.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    980 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    217 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    61 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    477 micro
  • Kolin:
    172 mg
  • Retinol - A vitamin:
    769 micro
  • α-karotin
    265 micro
  • β-karotin
    2417 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    33910 micro
  • Lut-zea
    1174 micro
Összesen 3725 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    155.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    964 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 106 Kcal

Hozzávalók

Pörkölt

Padlizsánköret

Elkészítés

Pörkölt

  1. A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk, és a vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott húst, fehéredésig sütjük, majd sóval-borssal ízesítjük, és ha levét elfőtte, kevés vízzel pótoljuk.
  2. A paradicsomot meghámozzuk (forrásban lévő vízzel leöntjük, miután késsel keresztet rajzoltunk rá, és pár perc múlva könnyen eltávolítható a héj).
  3. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, a paradicsomot és a paradicsompürét, majd kevés vízzel folyton pótolva legalább egy órán át pároljuk. (Soha olyan finomra nem sikerült, mint amikor egy alkalommal a víz helyett kevés paradicsomlével pótoltam az elpárolgott szaftot.)

Padlizsánköret

  1. A padlizsánokat fogpiszkálóval több helyen szurkáljuk meg, majd edény nélkül a gázlángon, néha megforgatva süssük puhára, és tegyük félre, hogy kihűljön. Ha kihűlt, vágjuk le a szárát, és hámozzuk meg.
  2. A vajat olvasszuk meg egy lábosban, adjuk hozzá a lisztet, kevergessük, amíg halványra nem barnul.
  3. A padlizsánt kissé daraboljuk össze, és így tegyük bele, folyamatos kavargatással még tovább zúzva.
  4. Szórjuk rá a reszelt sajtot, fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
  5. Majd adjuk hozzá a langyos tejet, és jól keverjük össze, még egyet rottyanhat, aztán húzzuk le a tűzről, hogy a padlizsán magába szívja a tejet.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 127
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 5777
  • Feltöltés dátuma: 2014. április 21.

Ajánló

A receptet egy török főzőiskolából hoztam.  A padlizsánt ott a nyílt gázlángon sütöttük, de itthon a kerámialapos tűzhelyemmel bajban voltam. Próbáltam sütőben egészben megsütni a padlizsánt, azzal nem is volt baj, csak azt a finom pörkös íz hiányzott, ami az egésznek az alapízét adja. Aztán rájöttem a megoldásra: egy vastag teflon serpenyőben, teljesen szárazon beleraktam a padlizsánokat, és folyamatosan forgatva sütöttem őket, amíg meg nem puhultak, és a héjuk  szinte megégett, de azt így még könnyebb is volt lehúzni. Az íze pedig... hmmmm... fenséges lett! A hús persze jó, ha fiatal, bárány és nem birka. De ha nem béget, akkor nyugodtan készülhet pulykacombból például, vagy - ha nem tartjuk a török konyha megszentségtelenítésének - akkor akár sertéscombból is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Török bárányhúsos pörkölt padlizsánkörettel
Tomatotree 262 recept

Hünkar beğendi - Az uralkodó kedvence - mondja a török. És hát az uralkodónak ugye van ízlése... Hovatovább, én is nagyon szeretem ezzel a különleges körettel tálalt pörkölt-félét, mert a padlizsánt nekem találták ki! :)

Hozzávalók

Pörkölt

Padlizsánköret

Címlapról ajánljuk

További cikkek