r
Nosalty Logó

Töpörtyűs pogácsa - sült hagymás

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Töpörtyűs pogácsa - sült hagymás
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 952 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 3806 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 345 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    65.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    515.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    198 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    249 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    157 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 952 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.1 g

Zsír

  • Összesen
    261.4 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    584 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2063.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    146 mg
  • Kálcium
    227 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    792 mg
  • Nátrium
    747 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    274 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    345.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1050 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    388 micro
  • Kolin:
    527 mg
  • Retinol - A vitamin:
    997 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    630 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    776 micro
Összesen 3806 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    186.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 345 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, áttörjük, kihűtjük.
  2. A lisztet kimérjük, rakunk bele sót, borsot, sütőport, majd a margarinnal elmorzsoljuk.
  3. A vizet meglangyosítjuk, rakunk bele cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét megszórjuk kevés liszttel.
  4. Ha felhabosodott az élesztőnk, beleöntjük a margarinos liszthez, hozzárakjuk a két egész tojást, a töpörtyűkrém felét és a kihűlt, áttört burgonyát.
  5. Alaposan összegyúrjuk, majd legalább fél órát hagyjuk meleg helyen kelni a tésztánkat.
  6. Ezalatt a hagymát megpucoljuk, összevágjuk, és egy körülbelül fél evőkanálnyi zsíron aranybarnára sütjük.
  7. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjünk a maradék tepertőkrémmel, rászórjuk a sült hagymát is, és hajtogatjuk.
  8. Hajtogatás: megfogjuk a jobb szélét a tésztának és a közepéig behajtjuk, erre ráhajtjuk a bal szélét és az egészet újra félbe, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, szaggatjuk, tepsibe tesszük, tetejüket lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 40x35
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4654
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 07.

Ajánló

Természetesen igazi töpörtyűvel is lehet dolgozni, akkor azt a részt, amit a tésztába rakunk daráljuk le, a másk felét meg darabuljuk fel, és úgy szórjuk a tésztára. A hagyma se kötelező elem, nyugodtan ki lehet hagyni. Én egyszer szoktam hajtogatni, olyankor szinte szétesik a pogácsa, annyira leveles lesz, de én így szeretem, ha valaki kicsit tömörebbet akar, hajtogassa többször, és a hajtogatások közt mindig legyen egy 10-15 perc pihenő. Figyeljünk arra is, hogy ne süssük túl, ha már szép színű a teteje, vegyük ki, mert könnyen kiszárad! Ebből az adagból körülbelül másfél gáztepsinyi lesz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ismét egy nagyi recept, igaz erősen módosítva, hisz nagyika sose rakott bele hagymát, ill. a margarin helyett is zsír volt a tésztában. A legfinomabb pedig akkor volt, mikor a disznóvágások után csinálta friss töpörtyűből, de azért ezt is meg lehet enni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek