Tönkölybúzás kenyér recept

Tönkölybúzás kenyér
Tönkölybúzás kenyér
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az Ázsia boltban, a liszteknél nézelődve láttam meg a tönkölybúzát. Akkor jött az ötlet, hogyha már úgyis imádom a tönkölylisztet, miért ne tehetnék bele egész búzaszemeket a kenyérbe. Bizony nagyon finom, lágy, illatos kenyér kerekedett belőle.

hozzávalók / 9 adag

  • 50 dkg tönköly fehérliszt
  • 20 dkg világos rozsliszt
  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dl joghurt
  • 1 ek méz
  • 1 ek só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg tönkölybúza sós vízben főzve
  • 5 dkg rozspehely vagy zabpehely

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - keményítőnap
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

tönköly kenyér, tönköly búzaszemes kenyér, zabpelyhes tönkölybúzakenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tönkölybúzát egy éjszakára beáztatjuk.
  2. Másnap leöntjük az áztatólevet róla, és kevés sós vízben 20 perc alatt megfőzzük, leszűrjük (kb. olyan hosszan kell főzni, mint a barna rizst - én nem főztem teljesen puhára).
  3. Az élesztőt a szokásos módon mézes, meleg vízbe morzsoljuk, felfuttatjuk benne.
  4. Az összes hozzávalókból kissé keménykés tésztát gyúrunk, amit egy órán keresztül, langyos helyen letakarva kelesztünk.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, megformázzuk, attól függően, milyen formában szeretnénk sütni. (Ha kerekre szeretnénk, akkor mint a zsemlét, a tészta széleit körben maga alá hajtogatva, kerekre formázzuk. Ha pedig hosszúkásra szeretnénk, akkor kinyújtjuk vagy széthúzogatjuk, majd feltekerve alakítjuk ki a formáját.)
  6. Tetővel rendelkező, vastag falú edénybe rakjuk, a tetejét megkenjük egy kis joghurttal vagy tejjel, és lefedve újabb fél óráig kelesztjük, míg újra szép kövér lesz.
  7. Addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra hőlégkeverésen.
  8. A kenyeret lefedve a forró sütőbe tesszük fél órára, majd a fedőt levéve, még további negyed órát pirítjuk, itt már csak 180 fokon.
  9. Rácsra téve hűtjük ki.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • költség: 550 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 6 490
elküldve: 1
receptkönyvben: 41
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1805 recept
hirdetés

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!