Töltött tök 8. - kaporszósszal recept

Töltött tök 8. - kaporszósszal
Töltött tök 8. - kaporszósszal
140 perc / előkészület: 20 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Manapság imádjuk a tököt, mindenféle formában elkészítve. Gyerekkorunkban utáltuk mindenféle formában. Szerencsére folyamatosan változik az ízvilágunk.
 

hozzávalók / 6 adag

A töltött tökhöz

A mártáshoz

ajánlat

Az uraknak vörösboros, bodzás fröccsöt ajánlunk hozzá. A hölgyeknek friss májusi bodzaszörpöt szódával.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kategória: töltött zöldség
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
babakonyha: baba 12-18 hónap
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

töltött tök sütőben sütve, sajtos-tejfölös töltött tök kapormártással
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tepsit kikenünk zsiradékkal. Teszünk bele egy nagy bögre vizet.
  2. A kikapart félbevágott tököket beletesszük, sózzok, és megtöltjük őket.
  3. A 2 nagy krumplit 8 felé vágjuk, és a tökök közé tesszük (majd felszívja a tök levét).
  4. A töltelékhez egy vágott vöröshagymát zsiradékon megfuttatunk, hozzáadjuk a pulyka darált húst (fehéredésig). Elzárjuk a gázt.
  5. Beletesszük a kicsavart barna kenyeret, a főtt rizst, a 2 főtt összevágott tojást, a búzacsírát, a borsikafüvet, 6 karikára vágott koktélparadicsomot.
  6. Majd hozzáadjuk a kapor szárát összevágva, az új fokhagyma és az újhagyma szárát karikázva, 2 kk curry port, sót, borsot és a 2 nyers tojást a 200 g tejföllel (12 %) elegyítve.
  7. A tök kikapart összevágott belsejét is hozzárakhatjuk. (Ha gyönge a magocska benne.)
  8. Betöltjük a tökcsónakokba, és teszünk rá reszelt sajtot.
  9. A kapormártáshoz kevés zsiradékon fehér rántást készítünk egy vágott vöröshagymával együtt.
  10. A vágott kaporral tovább hevítjük.
  11. Felöntjük a 1/2 l  tejjel és a 200 ml tejszínnel, 1/2 l vízzel. Sózzuk, fehérborsozzuk. Mártás sűrűségűre főzzük. Pici cukor és ecet illik hozzá (ecet helyett citromlé is lehet).
  12. Alufólia alatt 1 órát, majd kifedve, még 1 órát sütjük.
  13. Forrón tálaljuk, leöntve kaporszósszal. A krumplikból is tegyünk hozzá.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • költség: 900 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 14 737
elküldve: 3
receptkönyvben: 111
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Csaba Magdi

Mióta szakács: 2011.05.10.
50 recept
hirdetés

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva h, 2011-05-30 09:53

Kedves Magdi!
Ezután a recept után, már nem csak az eper, a zöldborsó, és egyéb finom tavaszi és nyár eleji zöldségek és gyümölcsök megérkezését várom, hanem a friss tökét is, igaz, van cukkinim és padlizsánom is, azokat is szoktam tölteni,:-))Az igazság az, amelyik előbb lesz meg, azt fogom tölteni, méghozzá ezen módszer alapján, nagyon tetszik, és az is, hogy ilyen durr-bele minden,a módszer, nagyon klassz:-))
Kókuszzsírt azt hol veszel? Hallottam már róla, de nem tudom, drága dolog, finom dolog, mit sütsz vele, mindent amit lehet másféle zsírral vagy olajjal?
Csodás a konyhád, és nagyon szimpatikus vagy a fényképen.:-)))
Én is várom a csodás receptjeidet:-))
Nagyon szép napsugaras napot kívánok mára, és az egész hétre:-))
Éva-Anyóca

Csaba Magdi
Csaba Magdi / Csaba Magdi v, 2011-06-26 21:16

Szia Éva-Anyóca !
Küldöm a Bió Élelmiszer Bolt Címét :http://www.nektarbiobolt.hu/index.php

1.TERMÉKEK 2 EGYÉB ÉLELMISZEREK 3 ÉTOLAJOK, NÖVÉNYI ZSIRADÉKOK menü alatt.
És egy kis tudnivalót róla. Nekem a Dietetikus orvos ajánlotta a kókuszzsírt és 5 hét alatt fogytam 4 kg ot. Az emésztésem sokkal jobb lett.Nem romlik és kevés kell belőle.
A kókuszzsírból két fajtát lehet kapni:
1. Szűrt kókuszzsír (inodore): szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék(43,2%) kiváló sütéshez / fritőz/ főzéshez és bármilyen étel, pl. magyar, készítéséhez a semleges íze miatt. A kókuszzsírt gőzöléssel 110c távolítják el a korpából vegyileg nem kezelt emiatt a különleges tulajdonságait megőrzi.
2. Szűz kókuszzsír ( virgin. extra virgin) : Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék (43,2/) Kiváló főzéshez, pároláshoz és külsőleg, bőr, haj kezeléshez. A kókuszzsírt 55c nyerik ki a friss kókusz húsból speciális módon.
A szív és érrendszeri betegségek megelőzése mellett a további előnyei:

Immunerősítő
Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést
Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
Segíti a Candida gomba elpusztítását
Segíti a tápanyagok felszívódását
Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
Nem emeli a rossz kolesztein szintet
Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsír ajánlott
Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
Könnyen beilleszthető a napi használatba
Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható( kávé stb)
Kiváló haj és bőrszépítő anyag.
Köszönöm a leveled Évike ! Üdv Magdi.

Boribon
Boribon / Boribon p, 2011-05-20 03:35

Nagyon guszta! Ma pont toltott padlizsan volt, de ez is sorra fog kerulni hamarosan.

laraed
Edit / laraed cs, 2011-05-19 20:39

Kedves Magdi ! Köszöntelek közöttünk:)) Jó kezdés, és remélem még jobb folytatás :)) Üdv Edit

Csaba Magdi
Csaba Magdi / Csaba Magdi cs, 2011-05-19 21:09

Szia Edit!
Rajta vagyok! Lassan a többi (konyha) titkomat is megosztom veletek.
Köszönöm...Látom itt nagyon kedves emberkék vannak. Köztük te is.
Neked is minden jót kívánok.
Szép napot. .Magdi.

Csaba Magdi
Csaba Magdi / Csaba Magdi cs, 2011-05-19 19:04

Szia! Nem akartam kihagyni semmit belőle ,amit tényleg bele tettem.
Köszönöm te vagy az első hozzászólom és nagyon feldobott ez az egy mondat is...
Üdv Magdi.

783