Töltött bárány recept

Töltött bárány
Töltött bárány
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt nálunk a Székelyföldön Húsvét napján elmaradhatatlan a töltött bárány. Ahol kemence van, már nagyszombaton a kalácssütés után beteszik a bárányt a kemencébe és ropogósra sütik.
Húsvét napján a reggeli misén eledel szentelés van. Az asszonyok szép fonott kosarakban, hímzett terítővel letakarva viszik a bárányt és a sok finomságot megáldatni.
Régen a 7 hetes böjt után ez volt a első húseledel, amit fogyasztottak.
Mi inkább frissen sütve, melegen fogyasztjuk, krumpli-salátával vagy krumplipürével. 

hozzávalók / 6 adag

  • 1 negyed bárány (itt egy 7 kg-os bárány negyede)
  • 8 főtt tojás
  • 8 nyers tojás
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 szelet fehér kenyér
  • 1,5 dl tej
  • 1 tüdő vagy máj (el is maradhat)
  • petrezselyemzöld
  • bors
  • pirospaprika

sütéshez

ajánlat

Természetesen nem csak Húsvétkor lehet fogyasztani, hanem bármikor, amíg fiatal a bárány.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

bárány töltve, töltött sült bárány
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 8 tojást keményre főzzük.
  2. A bárányszegy felső részét óvatosan elválasztjuk a bordás résztől, hogy a tölteléknek helye legyen. (Ha frissen vágott a bárány, ezt megtehetjük az ujjunkkal vagy egy tompa késsel.)
  3. Ha már kifagyott a zsírja, akkor leforrázzuk, hogy könnyebben le tudjuk választani a felső réteget.
  4. Besózzuk kívül - belül és félretesszük, amíg a töltelék elkészül.
  5. A 2 szelet kenyeret megáztatjuk a tejben.
  6. A tüdőt 5 percig főzzük, megtisztítjuk a hörgőktől, ledaráljuk az áztatott kenyérrel, hagymával, fokhagymával, füstölt szalonnával.
  7. Hozzáadjuk a 8 felvert nyers tojást, sót, borsot, és a petrezselyemzöldet.
  8. Ekkor óvatosan elvegyítjük a kockára vágott 8 főtt tojással és 1-2 evőkanál olajat is tehetünk a töltelékbe.
  9. Ha túl nagy a lyuk a bárányon, előzőleg bevarrjuk és csak akkora rést hagyunk, hogy egy kanállal belekanalazzuk a tölteléket, majd ezt is bevarrjuk.
  10. Megszórjuk paprikával egy kevés olajjal átdörzsöljük, hogy mindenhol szép piros legyen.
  11. Olajat és vizet öntünk az edénybe, letakarjuk alufóliával és betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 2 órát sütjük.
  12. Ha nem akarunk alufóliát használni, akkor gyakran meglocsoljuk az edényben lévő olajos vízzel.
  13. A vizet időnként pótoljuk.

  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 8 029
elküldve: 1
receptkönyben: 38
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
200 recept

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

Legfrissebb cikkek

8 villám desszert borús napokra
8 villám desszert borús napokra
Mi az, ami képes még egy szomorkás őszi napot is széppé varázsolni? Hát persze, hogy egy ínycsiklandozóan finom, édes desszert!
Egészséges étkezés az iskolában?
Egészséges étkezés az iskolában?
Sokak örömére és többek bánatára megkezdődött a tanév! A sok teendő mellett fontos, hogy szánjunk időt a megfelelő tízórai és uzsonna elkészítésére. Íme tippjeink!
Ismerjük meg a szürkemarhát!
Ismerjük meg a szürkemarhát!
Egyre egészségtudatosabban élünk, ezért szeretnénk ismerni a főzéshez felhasznált húsok eredetét, minőségét. Most az egyik őshonos fajtát, a szürkemarhát mutatjuk be. (x)
Savanyú, mégis édes, mint a méz
Savanyú, mégis édes, mint a méz
Emeletes citromos torta és duplacitromos muffin - csodálatos és illatos sütemények. Így kezdjük mi a sulit idén. Citromot teszünk mindenbe!