Töltött bárány recept

Töltött bárány
Töltött bárány
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt nálunk a Székelyföldön Húsvét napján elmaradhatatlan a töltött bárány. Ahol kemence van, már nagyszombaton a kalácssütés után beteszik a bárányt a kemencébe és ropogósra sütik.
Húsvét napján a reggeli misén eledel szentelés van. Az asszonyok szép fonott kosarakban, hímzett terítővel letakarva viszik a bárányt és a sok finomságot megáldatni.
Régen a 7 hetes böjt után ez volt a első húseledel, amit fogyasztottak.
Mi inkább frissen sütve, melegen fogyasztjuk, krumpli-salátával vagy krumplipürével. 

hozzávalók / 6 adag

  • 1 negyed bárány (itt egy 7 kg-os bárány negyede)
  • 8 főtt tojás
  • 8 nyers tojás
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 szelet fehér kenyér
  • 1,5 dl tej
  • 1 tüdő vagy máj (el is maradhat)
  • petrezselyemzöld
  • bors
  • pirospaprika

sütéshez

ajánlat

Természetesen nem csak Húsvétkor lehet fogyasztani, hanem bármikor, amíg fiatal a bárány.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

bárány töltve, töltött sült bárány
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 8 tojást keményre főzzük.
  2. A bárányszegy felső részét óvatosan elválasztjuk a bordás résztől, hogy a tölteléknek helye legyen. (Ha frissen vágott a bárány, ezt megtehetjük az ujjunkkal vagy egy tompa késsel.)
  3. Ha már kifagyott a zsírja, akkor leforrázzuk, hogy könnyebben le tudjuk választani a felső réteget.
  4. Besózzuk kívül - belül és félretesszük, amíg a töltelék elkészül.
  5. A 2 szelet kenyeret megáztatjuk a tejben.
  6. A tüdőt 5 percig főzzük, megtisztítjuk a hörgőktől, ledaráljuk az áztatott kenyérrel, hagymával, fokhagymával, füstölt szalonnával.
  7. Hozzáadjuk a 8 felvert nyers tojást, sót, borsot, és a petrezselyemzöldet.
  8. Ekkor óvatosan elvegyítjük a kockára vágott 8 főtt tojással és 1-2 evőkanál olajat is tehetünk a töltelékbe.
  9. Ha túl nagy a lyuk a bárányon, előzőleg bevarrjuk és csak akkora rést hagyunk, hogy egy kanállal belekanalazzuk a tölteléket, majd ezt is bevarrjuk.
  10. Megszórjuk paprikával egy kevés olajjal átdörzsöljük, hogy mindenhol szép piros legyen.
  11. Olajat és vizet öntünk az edénybe, letakarjuk alufóliával és betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 2 órát sütjük.
  12. Ha nem akarunk alufóliát használni, akkor gyakran meglocsoljuk az edényben lévő olajos vízzel.
  13. A vizet időnként pótoljuk.

  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 8 312
elküldve: 1
receptkönyben: 39
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
207 recept

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

Legfrissebb cikkek

5 fontos dolog, amit a Tic Tac cukorkákról tudnod kell!
5 fontos dolog, amit a Tic Tac cukorkákról tudnod kell!
Volt olyan időszak, amikor mindannyiunk zsebében ott ketyegett egy doboz mentolos Tic Tac. A nagy múltra visszatekintő cukorka alapvető tudnivalóit azonban kevesen ismerik!
18 rakott húsos egytálétel - hiba nélkül!
18 rakott húsos egytálétel - hiba nélkül!
Gondolj magadra és készülj a hétvégére egy elronthatatlan rakott hússal! Variáld kedvenc alapanyagaiddal, pakold meg bőségesen, építsd saját ízlésed szerint! Mondjuk így...
Top 7 uzsonnaital 100 kcal alatt
Top 7 uzsonnaital 100 kcal alatt
Testsúlycsökkentés idején az egyik leggyakrabban felmerülő kihívás, hogy mit együnk-igyunk a kisétkezéseknél. Most mutatunk nektek 7 db uzsonnára beilleszthető italreceptet!