r
Nosalty Logó

Tökmagos kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
ze(n)derta
Tökmagos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 609 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 4861 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 240 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1719.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    281 mg
  • Foszfor
    647 mg
  • Nátrium
    695 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    103 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    241 micro
Összesen 609 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    183.4 g

Zsír

  • Összesen
    133.6 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13758.2 g
  • Cink
    51 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    426 mg
  • Vas
    59 mg
  • Magnézium
    2245 mg
  • Foszfor
    5172 mg
  • Nátrium
    5561 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    833.9 g
  • Cukor
    79 mg
  • Élelmi rost
    171 mg

VÍZ

  • Összesen
    824.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    86 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    749 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1930 micro
Összesen 4861 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    681.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    256 mg
  • Nátrium
    276 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 240 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba tesszük, belekeverjük akorpát,a sót és a durvára vágott tökmagot.
  2. A liszt közepébe mélyedést készítünk a kezünkkel és ide tesszük a cukrot meg az élesztőt. 3 dl langyos vizet öntünk hozzá, és kanállal kevés lisztet is beleforgatunk a masszába. Lisztet húzunk a tetejére és kb. 1 órán át hagyjuk érni a kovászt.
  3. Ezután még kb. 4 dl langyos vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Konyharuhával letakarva egyenletesen meleg helyen újabb 1 óráig kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát újra átgyúrjuk és közben beledolgozzuk az olajat.
  5. Kettévesszük a tésztát és hosszúkás vekniket formázunk belőlük, amit egy-egy kiolajozott, kilisztezett 10x30 cm-es magas oldalú formába tesszük. A tetejüket haránt irányban kb. 2 cm távolságra bevagdossuk. A sütés előtt hagyjuk még legalább fél órát kelni.
  6. A sütőt közben begyújtjuk és a rács alá vizet teszünk egy tepsiben, hogy az így képződő pára megakadályozza a kenyéren a kéreg túl gyorsképződését.
  7. Először magas hőmérsékleten (200 C-on) sütjük 10 percig, majd 180 C-ra mérsékelve kb. 35-40 perc alatt megsütjük a kenyeret.
  8. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, tegyünk rá több rétegben összehajtogatott konyhai kéztörlőt, ez megakadályozza, hogy megégjen.
  9. Ha megsült, kivesszük a formákból, és rácson hagyjuk kihűlni.
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 76
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 18940
  • Feltöltés dátuma: 2008. november 14.

Receptkategóriák

Tökmagos kenyér
ze(n)derta 188 recept

Újra itt az ősz, és ilyenkor szívmelengető a frissen sülő kenyér melege és illata...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek