Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökéletes zserbó

Tökéletes zserbó
Tökéletes zserbó
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A zserbó nem egy egyszerű műfaj - sok lépésből áll, és ha csak egy is félremegy, akkor vagy kiszárad, vagy nem sül át, és így tovább. Ha ezzel a recepttel próbálkoztok, biztosan jól fog sikerülni! :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
  2. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a hideg, kis kocákra vágott vajat, és gyorsan összemorzsoljuk.
  3. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, a sót, a tojássárgáját, és összedolgozzuk. Négy egyenlő nagyságú tésztát vágunk belőle. Letakarva egy órára a hűtőbe tesszük.
  4. Közben fogjuk a tepsit, amiben sütni fogunk, és két sütőpapírt akkorára vágunk, mint az alja.
  5. Ha az egy óra letelt, kivesszük az egyik tésztagombócot, és az egyik sütőpapírra helyezve kinyújtjuk. A kilógó széleket levágjuk. A tésztát a papíros oldalával lefele a tepsibe tesszük.

A töltelékhez

  1. A diót elkeverjük a porcukorral. Ha az első tészta a tepsiben van, megkenjük a lekvár harmadával, és megszórjuk a cukros dió harmadával.
  2. Kivesszük a második tésztát is a hűtőből, ugyanúgy kinyújtjuk, mint az elsőt, a papíron. A papírral felfelé a töltelékre tesszük, majd lehúzzuk róla a papírt.
  3. Még kétszer így teszünk, a három rétegű töltelék tetejére az utolsó tésztalap kerüljön.
  4. Hústűvel jól megszurkáljuk, és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre.
  5. Ha kész, kivesszük és langyosra hűtjük.

A csokimázhoz

  1. Egy edényt vízgőz fölé állítunk, beletesszük a csokit, a tejszínt és a vajat. Kevergetve összeolvasztjuk, majd a langyos sütemény tetejére öntjük.
  2. 1-2 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük, majd hűtőbe tesszük.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40X30 cm
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 181
össznézettség: 99 777
elküldve: 14
receptkönyvben: 120
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
755 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

hagyományos zserbó, zserbó, zserbó szelet, gerbeaud

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tzitzka
Tzitzka Sat, 2017-12-23 00:16

Ennek alapján elkészítettem életem első zserbóját, és tökéletes lett. Nagyon jók az arányok, már gyúráskor látszott a tésztán, hogy "kezesbárány" lesz :) Köszönet érte!

1328
tej 1.5 dl
cukor 0.5 ek
friss élesztő 2 dkg
finomliszt 600 g
vaj 300 g
tejföl 50 g
tojássárgája 2 db
1 csipet
dió 30 dkg
porcukor 5 dkg
sárgabaracklekvár 80 dkg
étcsokoládé 15 dkg
habtejszín 70 ml
vaj 7.5 dkg