Tócsi 2. (Tejfölös) recept

1 adag
268
kcal
Tócsi 2. (Tejfölös)
Tócsi 2. (Tejfölös)
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tócsit gyerekkoromban vacsorára ettük, teával.
Szerintem a tócsi ma is inkább vacsora étel; sör- vagy borkorcsolya - így tejfölösen, ahogy én szeretem.
Reszelt sajttal megszórva még fokozható az élvezet.

Az Anna Malomban - a kor divatjának hódolva - köretként adtam: egy szelet sült karajt a tócsi egyik felére helyeztem, lecsót tettem rá, ráhajtottam a tócsi másik felét, majd snidlinggel megszórva vittem a vendég elé. Finom így együtt!

Megjegyzés: a lecsót itt - a Balaton-Felvidéken - sokan eszik tejföllel és tésztával. Nincs ellentmondásban ez a nagy szakácsok receptjeivel: a szakácsművészet egyik alapreceptje, a Csáky rostélyos tojásos lecsót tölt a marhahúsba, majd paprikás szósszal (tejföllel habart pörköltlé) adja, és vajas galuskával.
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Önálló vacsora teával, de borozgatáshoz, sörözgetéshez is kitűnő!
A gyerekek is szeretik. Még a kamaszok is!
Hidegen is jó!

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Tócsni, lapcsánka, prósza, burgonyafánk, cicege, gánica, placki, bramborák, görhöny
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba teszem a tejfölt.
  2. Arra reszelem a krumplit finom reszelőn, folyamatosan keverve a már lereszelt krumplit a tejföllel, hogy ne barnuljon.
  3. A krumpli után reszelem a fokhagymát.
  4. Hozzáadom a tojást, sót, és a frissen őrölt fekete borsot.
  5. Majd annyi lisztet (1-2 evőkanálnyit), hogy sűrű palacsinta-tészta állaga legyen.
  6. Serpenyőben olajat forrósítok, rámerem a krumplis-tejfölös-tojásos-lisztes masszát, ami magától nem terül szét, mint a palacsinta, ezért tálaló lapáttal széthúzom.
  7. Amikor szépen megsült, a másik oldalára fordítom, és azt is megsütöm.

statisztika

beküldve:
nézettség: 93 023
elküldve: 5
receptkönyben: 883
elkészítve: 15/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (18)

Csizmazia Mária
Csizmazia Máriah, 2014-11-03 15:34

Én a nagymamámtól és az anyukámtól is úgy tanultam, hogy jó gyorsan le kell reszelni a krumplit, ahány db. krumpli annyi kanál liszt, só. A zsírt jól fel melegíteni jó forróra, pár kanállal a masszába, a tepsit kizsírozni, beleönteni a tócsit, még meglocsolni zsírral a tetejét, és mehet a jó meleg sütőbe. Vékonyra szokták készíteni és jó restre sütni. Nem volt annyi tejföl régen, mint most, de nem volt sötét, nagyon finom volt. Ma már én is vagy kefirt vagy tejfölt teszek először a tálba és úgy reszelem a krumplit a tálba, és palacsinta sütőben sütöm. Nekem így az igazi és a nagymamámra és anyukámra emlékeztet így. A tojás és a többi fűszert ki szoktam hagyni, néha egy kis bors, de ritkán, ha többen vagyunk, akkor sütöm tepsiben, és bizony mindenkinek ízlik úgy.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóh, 2012-06-18 20:21

kicsit - de tényleg csak kicsivel - többet, mint a palacsinta alá. konkrétam annyit, hogy a széle is olajban süljön

rika32
rika32p, 2012-04-13 16:35

sziasztok nekem bevált a recept én gyümölcsleves után készÍtetem és jólesett mindenkinek

mkmkmk
mkmkmkszo, 2012-01-07 17:17

Nekem a serpenyőben sütött változat annyira nem vált be, mert nem akart annyira átsülni a krumpli, viszont bő olajban krumplilángos-szerűen kisütve nagyon finom volt.

zarandok
zarandoksze, 2011-03-02 19:17

Édesanyámtól úgy tanultam, hogy a tócsit (vagy ahogy mi Zalában hívjuk, prószát) kefírben kell elkészíteni, vagy aludttejben.. :) A receptem egyébként majdnem ugyanilyen, nálunk mindenki szereti.

paxylady
paxyladyv, 2011-09-11 20:04

kedves zarandok! kérlek szépen ird le a te recepted szerint készülő prószát, nagyon érdekelne, mert gyermek koromban a volt szomszédnéni is zalai recept szerint készitette a prószát, nem győztem betelni vele.

feri1969
feri1969h, 2011-01-31 07:17

Én a só,meg a bors helyett delikát fűszerkeveréket szoktam használni.A lányom így szereti a legjobban.

Burka Csongorné
Burka Csongornéh, 2010-09-27 12:45

A tócsnihoz annyit szólnék, hogy a krumplis dolgokba, legyen az sztrapacska, tócsni nem szabad toját tenni, hiszen attól csak kemény lesz.
Én is tejfőllel készítem a tócsnit, teszek még bele reszelt sajtot, valamint szárított kaprot, Nagyon finom.

viharhangya
viharhangyaszo, 2010-07-17 10:23

Egy marék apróra vagdalt savanyú káposztát keverek a tócsniba és így sütöm ki-isteni finom , próbáljátok ki egyszer!

Mariaria
Mariariah, 2010-04-19 10:47

Kedves Tócsni rajongók!
Egyik kedvenc ételem! :))
Sztem ahány ház, annyi szokás :) ...ha tócsnit csinálok, mindig más egy kicsit: van, hogy csipet pirospaprikával bolodítom meg (nem sokkal, mert a pirospaprika megéghet - jó hozzá a pirosarany is), és/vagy morzsolt borsikafüvet teszek bele (bors helyett, vagy mellé), esetleg kis szerecsendiót lehet hozzá reszelni.
Mindenféle zöldfűszerrel nagyon finom (majoranna, petrezselyem, rozmaring, csombor /borsikafű/, zeller, stb.).
Néha egy fél cukkinit, répát reszelek még hozzá, vagy olasz fűszerkeverékkel ízesítem.
Köretként rendszeresen készítem, és a főételhez ízesítem. :)

PIstvan
PIstvanszo, 2008-09-06 15:33

Kedves Ildikó, köszönöm a tippeket, egyébirán nagyon élvezem a receptleírásait.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikócs, 2008-09-04 18:54

Kedves István!

A kérdés jó. Nem tudom ugyan miért kell kihagyni a fokhagymát - nem szereted vagy valamiért nem eheted -, de szerintem egyszerűen fokhagyma nélkül is jó a tejfölös tócsi! Legközelebb, ha tócsit sütök, ki fogom próbálni. Vagy próbáld Te ki, és mondd el nekünk. A krumplis pogácsában sincs fokhagyma, ahogy a krumplis lángosban sincsen, tehát a tócsi is biztosan jóízű fokhagyma nélkül is. Talán egy kicsit több só és bors...

És az jutott még az eszembe a kérdésed kapcsán, hogy a rozmaring mennyire jól harmonizál a krumplival! a rozmaringos tócsit is ki kellene próbálni! A rozmaring nincs ellenedre?

Ildikó

PIstván
PIstváncs, 2008-09-04 18:05

Kedves Ildikó, az lenne a kérdésem, hogy ha fokhagymát kihagyom belőle, mivel tudom helyettesíteni, köszi:
István

Legfrissebb cikkek

Top 7 reggeli gyerekeknek
Top 7 reggeli gyerekeknek
Hét közben nincs időnk a gyerkőcök reggelijével bíbelődni: egy gyors szendvics, esetleg müzli joghurttal, gyümölcs a tízórai mellé, és már indulunk is, különben elkésünk.
Sósat, sósat, jó ropogósat!
Sósat, sósat, jó ropogósat!
Hogy milyen a jó perec? Eddig fogalmam sem volt, mert igazság szerint sosem rajongtam érte. A gyerekek megvesznek érte, de mi a titka, hogy még a felnőttek is imádják?
Fogyás egyszerűen?
Fogyás egyszerűen?
Jó lenne erre egy tuti recept, ugye? Azt sajnos nem adhatunk, de pár alaptippet igen!
268