Tócsi 2. (Tejfölös) recept

1 adag
268
kcal
Tócsi 2. (Tejfölös)
Tócsi 2. (Tejfölös)
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tócsit gyerekkoromban vacsorára ettük, teával.
Szerintem a tócsi ma is inkább vacsora étel; sör- vagy borkorcsolya - így tejfölösen, ahogy én szeretem.
Reszelt sajttal megszórva még fokozható az élvezet.

Az Anna Malomban - a kor divatjának hódolva - köretként adtam: egy szelet sült karajt a tócsi egyik felére helyeztem, lecsót tettem rá, ráhajtottam a tócsi másik felét, majd snidlinggel megszórva vittem a vendég elé. Finom így együtt!

Megjegyzés: a lecsót itt - a Balaton-Felvidéken - sokan eszik tejföllel és tésztával. Nincs ellentmondásban ez a nagy szakácsok receptjeivel: a szakácsművészet egyik alapreceptje, a Csáky rostélyos tojásos lecsót tölt a marhahúsba, majd paprikás szósszal (tejföllel habart pörköltlé) adja, és vajas galuskával.
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Önálló vacsora teával, de borozgatáshoz, sörözgetéshez is kitűnő!
A gyerekek is szeretik. Még a kamaszok is!
Hidegen is jó!

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Tócsni, lapcsánka, prósza, burgonyafánk, cicege, gánica, placki, bramborák, görhöny
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba teszem a tejfölt.
  2. Arra reszelem a krumplit finom reszelőn, folyamatosan keverve a már lereszelt krumplit a tejföllel, hogy ne barnuljon.
  3. A krumpli után reszelem a fokhagymát.
  4. Hozzáadom a tojást, sót, és a frissen őrölt fekete borsot.
  5. Majd annyi lisztet (1-2 evőkanálnyit), hogy sűrű palacsinta-tészta állaga legyen.
  6. Serpenyőben olajat forrósítok, rámerem a krumplis-tejfölös-tojásos-lisztes masszát, ami magától nem terül szét, mint a palacsinta, ezért tálaló lapáttal széthúzom.
  7. Amikor szépen megsült, a másik oldalára fordítom, és azt is megsütöm.

statisztika

beküldve:
nézettség: 89 109
elküldve: 3
receptkönyben: 803
elkészítve: 10/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (16)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóh, 2012-06-18 20:21

kicsit - de tényleg csak kicsivel - többet, mint a palacsinta alá. konkrétam annyit, hogy a széle is olajban süljön

rika32
rika32p, 2012-04-13 16:35

sziasztok nekem bevált a recept én gyümölcsleves után készÍtetem és jólesett mindenkinek

mkmkmk
mkmkmkszo, 2012-01-07 17:17

Nekem a serpenyőben sütött változat annyira nem vált be, mert nem akart annyira átsülni a krumpli, viszont bő olajban krumplilángos-szerűen kisütve nagyon finom volt.

zarandok
zarandoksze, 2011-03-02 19:17

Édesanyámtól úgy tanultam, hogy a tócsit (vagy ahogy mi Zalában hívjuk, prószát) kefírben kell elkészíteni, vagy aludttejben.. :) A receptem egyébként majdnem ugyanilyen, nálunk mindenki szereti.

paxylady
paxyladyv, 2011-09-11 20:04

kedves zarandok! kérlek szépen ird le a te recepted szerint készülő prószát, nagyon érdekelne, mert gyermek koromban a volt szomszédnéni is zalai recept szerint készitette a prószát, nem győztem betelni vele.

feri1969
feri1969h, 2011-01-31 07:17

Én a só,meg a bors helyett delikát fűszerkeveréket szoktam használni.A lányom így szereti a legjobban.

Burka Csongorné
Burka Csongornéh, 2010-09-27 12:45

A tócsnihoz annyit szólnék, hogy a krumplis dolgokba, legyen az sztrapacska, tócsni nem szabad toját tenni, hiszen attól csak kemény lesz.
Én is tejfőllel készítem a tócsnit, teszek még bele reszelt sajtot, valamint szárított kaprot, Nagyon finom.

viharhangya
viharhangyaszo, 2010-07-17 10:23

Egy marék apróra vagdalt savanyú káposztát keverek a tócsniba és így sütöm ki-isteni finom , próbáljátok ki egyszer!

Mariaria
Mariariah, 2010-04-19 10:47

Kedves Tócsni rajongók!
Egyik kedvenc ételem! :))
Sztem ahány ház, annyi szokás :) ...ha tócsnit csinálok, mindig más egy kicsit: van, hogy csipet pirospaprikával bolodítom meg (nem sokkal, mert a pirospaprika megéghet - jó hozzá a pirosarany is), és/vagy morzsolt borsikafüvet teszek bele (bors helyett, vagy mellé), esetleg kis szerecsendiót lehet hozzá reszelni.
Mindenféle zöldfűszerrel nagyon finom (majoranna, petrezselyem, rozmaring, csombor /borsikafű/, zeller, stb.).
Néha egy fél cukkinit, répát reszelek még hozzá, vagy olasz fűszerkeverékkel ízesítem.
Köretként rendszeresen készítem, és a főételhez ízesítem. :)

PIstvan
PIstvanszo, 2008-09-06 15:33

Kedves Ildikó, köszönöm a tippeket, egyébirán nagyon élvezem a receptleírásait.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikócs, 2008-09-04 18:54

Kedves István!

A kérdés jó. Nem tudom ugyan miért kell kihagyni a fokhagymát - nem szereted vagy valamiért nem eheted -, de szerintem egyszerűen fokhagyma nélkül is jó a tejfölös tócsi! Legközelebb, ha tócsit sütök, ki fogom próbálni. Vagy próbáld Te ki, és mondd el nekünk. A krumplis pogácsában sincs fokhagyma, ahogy a krumplis lángosban sincsen, tehát a tócsi is biztosan jóízű fokhagyma nélkül is. Talán egy kicsit több só és bors...

És az jutott még az eszembe a kérdésed kapcsán, hogy a rozmaring mennyire jól harmonizál a krumplival! a rozmaringos tócsit is ki kellene próbálni! A rozmaring nincs ellenedre?

Ildikó

PIstván
PIstváncs, 2008-09-04 18:05

Kedves Ildikó, az lenne a kérdésem, hogy ha fokhagymát kihagyom belőle, mivel tudom helyettesíteni, köszi:
István

Legfrissebb cikkek

8 étel, amit eddig biztosan rosszul ettél
8 étel, amit eddig biztosan rosszul ettél
Mindannyian igyekszünk minél egészségesebb ételeket fogyasztani. Kérdés, hogy valóban egészségesen fogyasztjuk-e őket! Itt van pár meglepő tipp arra, hogy tényleg így van-e.
7 cukormentes csokis süti a hétvégére
7 cukormentes csokis süti a hétvégére
Süteményt a hétvégére? Csokisat? Cukormenteset? Íme 7 recept, ahol mindez egyszerre teljesül!
Ismerd meg a Halloween-cukorkát!
Ismerd meg a Halloween-cukorkát!
Ugyan Magyarországon még kevésbé ismert, de tőlünk nyugatabbra a Halloween elengedhetetlen nassolnivalója a Candy Corn.
268