Tiramisu Vicikó konyhájából recept

Tiramisu Vicikó konyhájából
Tiramisu Vicikó konyhájából
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szerelem ezzel a világhírű, krémes-puha-habkönnyű-kávés-alkoholos olasz desszerttel még a 80-es évek végén kezdődött Olaszországban, egy kis vendéglőben. Egy kitűnő vacsora pompás záróakkordja volt, ami abban a pillanatban eldöntötte a sorsomat vele kapcsolatban!

Akkoriban nem volt még elérhető internet, így nagyon nehéz volt könyveken kívül máshol recepteket keresgélni. Mindent megtettem, hogy rábukkanjak az eredeti receptre, de valahogy nem sikerült. Abban az időben ez a csodálatos édesség itthon egyáltalán nem volt még ismert sem, nemhogy a  meghatározó alkotórészei kaphatóak lettek volna.

Aztán teltek-múltak az évek, és immáron több mint 20 éve, hogy összehozott a sors Németországban egy német kolléganővel, aki egyik alkalommal mikor  vendégül látott bennünket, desszertnek  tiramisut készített. Mesélte, hogy Olaszországból van a receptje, és milyen egyszerű az elkészítése is. Végre megvolt a recept!!! Csak a megfelelő hozzávalók kérdése, hogy jól sikerüljön, ami a kitűnő espresso, csakis marsala és természetesen a mascarpone!

Többször voltunk vendégségben náluk, és én mindig megkértem, hogy készítsen újból és újból tiramisut., mert azzal egyszerűen nem tudok  betelni... Tudom, szívesen meg is tette. :-) Mígnem egyik alkalommal, mikor ők jöttek hozzánk, gyönyörű csomagolásban ajándékként kaptam  egy szép zöld tálat, különleges papíron a receptet.  ;-) De azért akkor is jött egy kész adag, mellékesen! :-))) Köszi most is, kedves Kerstin!

Szerencsére több évig kinn éltünk Németországban, kivártuk, míg itthon is kaphatóak lesznek a hozzávalók, és 99-ben hazajöttünk. :-)) Így volt időm odakinn bőven kigyakorolni a készítését.

Számtalanszor készítettem már el vendégségnek, családi-baráti bulikra, ilyen-olyan mennyiségben. Sok-sok barátnőm ezt a receptet használja, és lelkesen számolnak be, hogy milyen sikerük van vele.

A legnagyobb dicséretet - természetesen mindegyik az -, de mégis a nápolyi barátaink-kollégáink mondták. Vendégség nálunk... elérkezett a desszert, és mit készítettem volna, ha nem tiramisut?! Le kellett tesztelni, hogy mit szólnak  a vérbeli olaszok! Elkezdték enni, én csak a szemem sarkából vártam a hatást, de semmi! Csak ettek, ettek csendben. Azt hittem, húha, itt nagy gond van! Mire Salvatore kissé meghatódva, hogy szinte meg se tud szólalni, mert ez annyira finom! Pont olyan, mint amit az édesanyja készít...!

Ezek, és jó néhány vendégség, eszem - iszom után, néhány évre, Christiane és Salvatore esküvői, háromemeletes tortáját is, saját kérésükre, nekem kellett készíteni. ;-)

Az elkészítésnél a  marsalát helyettesíthetjük weinbrand-dal, de nem amarettóval!

hozzávalók / 8 adag

  • 300 g babapiskóta (olasz)
  • 250 ml presso kávé
  • 70 ml marsala (olasz desszertbor)
  • 250 g mascarpone
  • 4 nagyon friss tanyasi vagy bio tojás
  • 40 g házi vagy 4 cs vaníliás cukor
  • 200 ml habtejszín
  • jó minőségű kakaópor (holland)

receptjellemzők

alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

olasz tiramiusu, tiramisu marsalával, mascarponés édesség
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lefőzzük a kávét, és kihűtjük. Hozzáöntjük a marsalát.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások fehérjét és a habtejszínt is kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgákkal  fehéredésig keverjük vaníliás porcukrot, folytatva a keverést hozzáadjuk a mascarponét, majd mindkét habot beletesszük, és óvatosan, de alaposan elvegyítjük benne.
  4. A piskótákat egyenként a marsalás-kávéba mártogatjuk úgy, hogy éppen csak belemártjuk, és hagyjuk lecsöpögni.
  5. Egy sort lerakunk ebből egy 22x22x8 cm-es  tálba, és kb. 1/3 rész krémet rásimítjuk.
  6. 90°-ban elforgatjuk a tálat, és újabb sort készítünk. Újból elfordítjuk, majd a tetejére simítjuk a maradék krémet.
  7. Hűtőbe tesszük (kb. 8 órára), és tálaláskor bőven megszórjuk a tetejét kakaóval.
  • tepsi mérete: 22x22x8 cm
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 8 057
elküldve: 3
receptkönyben: 45
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
236 recept

Hozzászólások (4)

vcsuka
vcsukaszo, 2013-03-30 02:02

Szia Viciko! En is majdnem igy keszitem, csak en kihagyom a tejszint. Nekunk eleg a mascarpone es a tojas es az alkoholnak en "baileys"-t hasznalok. Isteni ez az edesseg, mi is nagyon szeretjuk!
Bocsi Vicike, nem felejtetted ki veletlenul a leirasban a mascarponet?:)(a listan ott van csak a leirasban hianyzik) Puszi, Veronika

vicikó
vicikószo, 2013-03-30 12:32

Szia Veronka!
Meglehet, tudom sok receptben nincs tejszínhab, de ebben volt, és szerintem sokkal finomabb így, mert még jobban megkönnyíti, mivel nem annyira tömény, zsíros. Kevesebb így a felhasznált mascarpone, ami eleve 70-80 % zsírtartalmú, a tejszín pedig csak 30. Ennyi piskótához dupla mennyiségű mascarpone kellene, szerintem. Nem vagyok egy zsírellenes valaki, sőt, kell is a szervezetnek, nem ezért írtam.
De egész biztos a Tied is nagyon finom, és a baileys is passzol bele.
És köszi, hogy szóltál, elfelejtettem...., már javítottam is.

Áldott Húsvétot kívánok Nektek!
Puszi, Vicike:-) Kitaláltad, rokonaim hogy hívnak, ez aranyos! :-))) Egy simi a cicmicnek is! ;-)

vcsuka
vcsukaszo, 2013-03-30 13:51

Szia Vicike! Koszi a valaszt, igazad van a zsirtartalommal kapcsolatban, csak en nem szeretem az itteni tejszint, egeszen mas mint otthon.
Nagyon boldog husvetot neked is!

Kepzeld, te is eltalaltad ahogy engem hivnak!:-) Atadtam a simit a pussycatnet:-)
Puszi, Veronka

Legfrissebb cikkek

Legjobb szülinapi torták gyerekeknek
Legjobb szülinapi torták gyerekeknek
Egy korábbi cikkben már írtam arról, hogy egy ovis szülinapra milyen finomságokat érdemes készíteni. Most a tortaötleteket vesszük számba.
Kicsit fagyi, kicsit jégkása
Kicsit fagyi, kicsit jégkása
Desszertet ennél, ami hűsítő? Nincs kedved a konyhában bíbelődni? Szükséged van egy kis zöldfűszeres löketre? Akkor készíts dinnyés szorbét!
15 vicces bornyitási technika
15 vicces bornyitási technika
Megunhatatlan, örökzöld "csináld magad" műfaj a borosüveg kinyitása. Mindenkinek megvan a saját észbontó sztorija, a legtöbb persze a falon ásító vörösborfoltokkal végződik.
Elkészült a színváltós fagyi
Elkészült a színváltós fagyi
A fagyit az íze és a frissítő hatása miatt kedveljük így nyáron. Most azonban kapunk még egy okot, ami miatt rajonghatunk ezért az édességért.