Tiramisu 5. - az "igazi" recept

Kalória?
Tiramisu 5. - az "igazi"
Tiramisu 5. - az "igazi"
receptkönyvben hozzászólások (111)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy kedves mesterszakács barátomtól tanultam, aki meg Olaszországban tanulta. Sőt, a Szardínián élő barátnőmmel is konzultáltam, és ők is így készítik, annyi megjegyzéssel, hogy van, aki konyakot is tesz a krémbe, de már az is egy továbbfejlesztett változat.
Ami kötelező elem: mascarpone, amaretto likőr (lehetőleg Disaronno), kávé és kakaópor. Se több, se kevesebb.
Valahogy úgy vagyok ezzel a tiramisu dologgal, mint AzEszter a Cézár salátával, valahogy vesszőparipámmá vált. A különféle mascarponét sosem látott, ne adj' Isten kakaóval készült, esetleg tejszínhabbal lefújt tiramisu-torzszülemények láttán-hallatán kipereg a hajam. 
További részletek és történet a blogomon.
Szóval a mindenféle, tojásfehérje felvert habjával készült "klasszikusnak" tartott tiramisu receptet - kiváltképp a mascarponés doboz fedelén lévő receptet - tessék gyorsan elfelejteni, mert semmi közük nincs az igazi tiramisuhoz.
Ha egyszer kipróbáljátok, sosem fogjátok másképp készíteni.
Elvileg 12 órán át kell hűtőben tartani, de a főzősuliban erre nyilvánvalóan nem volt mód, mondhatom, 3-4 óra múltán is isteni.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ez a mennyiség kb. 15 adagnak felel meg. A mennyiségeket értelemszerűen csökkenthetjük.

receptjellemzők

alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, Valentin-nap
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

eredeti tiramisu Amarettoval
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgáját egy nagy keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett forró vízfürdőn pasztörizáljuk kb. mártás sűrűségűre (2 perc), majd villámgyorsan kiemelve jeges vízfürdőn (egy tepsibe jégkockás vizet helyezve) pár percig kevergetve hűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot, és elektromos habverővel kemény habbá verjük, fehéredésig. Kemény hab lesz, csak legyünk kitartóak.
  3. Majd az 1 kg mascarponével addig keverjük, amíg kenhető állományú nem lesz. (Elég kemény krém lesz, kitartás:) )
  4. Kb. fél órát hűtőben pihentetjük.
  5. A lehűtött hosszú kávéba beleöntjük a mandulalikőrt, majd a babapiskótát egyenként gyorsan bemártjuk, kiemeljük (nem szabad áztatni, csak egy pillanatra mártsuk be), majd egy megfelelő nagyságú szögletes tepsibe/tálba egymás mellé helyezzük hosszanti irányban. A tepsi alját egészen fedjük be, ha szükséges, törjük ketté a piskótákat.
  6. A krém felét rákenjük.
  7. A babapiskóták másik felét ugyancsak mártjuk, majd keresztirányban helyezzük egymás mellé.
  8. Rákenjük a krém másik felét.
  9. A tepsit megütögetjük, majd habkártya segítségével az egész tetejét elsimítjuk.
  10. Lefóliázva normál hűtőben 12 órát pihentetjük.
  11. Kb. 8x8-as kockára daraboljuk, és szitált nyers kakaóporral meghintjük.
  12. Ez a mennyiség pontosan egy 22x32 cm-es tálhoz elegendő.


  • tepsi mérete: 30x35 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 337 724
elküldve: 216
receptkönyben: 4 615
elkészítve: 280/354
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (111)

Tiramisu_Mania
Tiramisu_Mania sze, 2015-06-03 11:41

Kedves Juci!
Ez egy szuper recept (garantáltan ínycsiklandozó lesz a végeredmény), de én annyira nem hangsúlyoznám az eredetiséget, és különösen nem szólnék le más verziókat.
Én - szintén nagy tiramisu-rajongóként - is alaposan utánanéztem eme fenséges desszert eredetének és originál receptjének. Ez alapján a legalaposabb kutatást ezen az oldalon találod: http://www.annamariavolpi.com/page38.html

A feltehetően valóban eredeti recept pedig itt: http://www.annamariavolpi.com/tiramisu_le_beccherie.html

Abban igazad van, hogy csak sárgája volt először a krémben, ugyanakkor nem zabaglione-t kell készíteni (ezt csak ételbiztonság miatt találták ki később, ill. keresztezték ezzel az amúgy is ismert krémmel a tiramisut), tehát nyersen kell felverni a sárgáját.

Kávéból véletlenül sem szabad hosszú kávét csinálni, mindenképpen espresso-t kell használni (különben nem lesz elég kávés az íze), abból is lehetőleg észak-olasz, világosabb pörkölésűt - a jó espresso az, ami miatt otthoni körülmények között szinte lehetetlen reprodukálni az eredetit.

Alkoholt szintén nem kell beletenni. De ha már zabaglione-vel akarod csinálni (tényleg finom úgy is), akkor a krémbe kell tenni, mivel magában a zabaglione-ben van az alkohol, a jó kávéhoz önteni nem ajánlott (rossz kávét csinálni szintén nem). Amaretto helyett pedig jó minőségű Marsala bor kerül hagyományosan a zabaglione-ba.

Ettől függetlenül Olaszországban is csak nagyon kevés helyen csinálják a hagyományos recept szerint (eleve feledésbe került, melyik is az eredeti), szinte mindenhol tesznek bele tojásfehérjét - személy szerint ezt a változatot preferálom, mivel így jóval könnyebb, lágyabb lesz a krém. Ha jól felvered a tojásfehérjét, akkor nem fog se összeesni, se levet ereszteni, még 36 órával készítés után sem (a fehérje helyetti tejszíntől viszont én is irtózom). Tapasztalataim szerint amúgy 24 órás pihentetés után a legjobb :)

Szóval a tiramisu pont nem az a desszert, ahol érdemes lenne az eredetiséget hangsúlyozni. Sokféleképpen lehet finom változatot készíteni (én is rengeteg különböző verziót próbáltam már), mindenkinek az egyéni ízlése szabja meg, milyet érdemes csinálnia.

wicuSKA0311
wicuSKA0311 sze, 2015-05-06 22:11

Kedves Juci!
Az első tiramisum, a Te recepted alapján és: TÖKÉLETES!!! :)
Ráadásul babát várok, így a pasztörizálás is egy extra pont a receptben!
Az amarettó helyett ételaromát használtam, a kávé pedig koffeinmentes volt.
Sokszor lesz még tiramisu desszertként, azt hiszem!
Köszönet a receptért!

fruzsina55
fruzsina55 cs, 2014-11-13 22:47

majdnem az igazi de Olaszorszàgban nincs babapiskòta, a savoiardi keksz csak hasonlit
rà ; egyèbkènt sok hàziasszony a pavesini kekszet hasznàlja ès Firenze környèkèn
Alchermest tesznek bele: ami igaz mindig màsnapra lesz igazi

Garamira
Garamira v, 2014-09-14 18:24

Szia Stawberry! Nekem is ez volt az első Tiramisum! Sikerült, finom lett, mindenkinek ízlett és el is fogyott. Egy ötfogásos szülinapi meglepi desszerjeként zárta a menüsort. Mégsem hagyta ki senki ;) Köszönjük ezt a tuti receptet!

cilma
cilma h, 2014-05-26 08:37

A párommal készítettük el,és nagyon finom lett!Mi is picit több cukrot tettünk bele,és így remek lett! :)

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi v, 2014-05-04 14:48

Kedves Juci, nem vagyunk egy nagy tiramisu rajongók, talán életemben egyszer csináltam, de most kaptam egy kiló Galbani mascarponet, és hosszas keresgélés utána a Te Tiramisud-ra esett a választásom. Előre bocsátom , két Étel-kritikussal élek együtt , a férjemmel és a fiammal. Nos, mindketten azt mondták, egymástól függetlenül, hogy ilyen finomat még nem ettek. Ez azért szuper, mert kb. fél éve Franciaországban voltunk, ott betévedtünk egy cukrászdába, és ott ettük életünk eddigi legfinomabb sütijeit, szóval igen-igen magas volt a mérce, de ez a tiramisu simán verte azokat is. Gratulálok a recepthez, s ha mindenki az ott leírtak alapján jár el, joggal számíthat egy kulináris élményre. Izgatottan várom a további receptjeidet. Üdv:: Szilvi

wiwievi
wiwievi szo, 2014-05-03 20:21

Szia!Ma én is elkészítettem a receptedet, hát életem legrosszabb tiramisu-ja lett, olyan volt a krém benne mintha egy kocka rama-ba harapnék.Szóval nekem nem jött be.

tibiszaki
tibiszaki szo, 2014-12-06 20:41

Ma én is elkészítettem és nagyon jó krém lett. Szerintem te nagyon benéztél valamit wiwievi.Rama helyet próbáld meg jó minőségű sajtból.

Shasa
Shasa szo, 2014-04-19 18:50

Már harmadszorra készítem a tiramisut a te recepted alapján, egészen biztos vagyok benne, hogy tényleg ez az igazi (annyira tökéletes, hogy nem lehet nem ez az etalon :)). Az újdonságoktól teljesen elzárkózó nagymamám is imádja, olyannyira, hogy ezt kérte magának húsvéti ajándéknak :)
Köszönöm szépen a feltöltést, gratulálok a recepthez! Kellemes ünnepeket kívánok neked! :)

ducky78
ducky78 szo, 2014-04-12 23:42

Az amaretto likor miota kotelezo elem? A kave az alap a mascarponeval.

Dettiden
Dettiden cs, 2014-02-20 13:37

Kedves Juci!

Először csináltam tiramisut és nagyon hosszadalmasan keresgéltem a receptek között mire rátaláltam a tiédre. Nembántam meg, hogy megcsináltam Isteni finom és a család azóta is heti szinten követelné :) Nem győzöm anyagilag :D :D Annyira tetszett a receptedben, hogy nem nyers a tojás benne és hogy nem folyik a krém, olyan szépen lehet szelni.. Köszi. Örökhálám, hogy feltetted :)

Eva 975
Mátyás Evelin / Eva 975 h, 2013-12-23 22:51

Nagyon nagyon jol nez ki ,es ki is fogom probalni.Oszinten az igazi olasz tiramisu tenyleg tojasfeherjevel keszul. Gondolom igy egy kicsit tomenyebb ,ennyi ,hiszen a tojasfeherje nem az izt valtoztatja meg csak az allagot.

mara001
Mara1994 / mara001 k, 2013-12-17 02:25

Szia! Elkövettem a tiramisút a karácsonyi albérletes vacsinkra. Változtattam egy-két dolgot rajta, pl. sajna kávéfőző hiányában oldódó kávéport használtam, pluszban kifogyott a boltban az Amaretto likőr... úgyhogy végül rumaroma lett, pedig amarettót akartam volna... no ez van. A babapiskótát előző nap saját kezűleg gyártottam le, 5 tojásból, 5 ek cukorból, 5 evőkanál teljes kiőrlésű lisztből.
A krémen annyit változtattam, hogy reszeltem bele egy citromot, meg tettem bele pár csepp citromlevet.
Finom lett, bár kicsit lehetett volna édesebb. A Jamies Italien nevű étteremben (Aberdeen-Skócia) ettem utoljára tiramisut, amikor barátom elvitt vacsizni, hát közel hasonló. Legközelebb igazi rumot használok, illetve talán kicsit több cukrot, mert lehetett volna édesebb.
Nekem 24 órát állt a hűtőben, mindenkinek nagyon ízlett, többen repetáztak. Én is így tettem volna, ha nem ettem volna olyan sokat normál ételt... :)

Tüncimünci
Tüncimünci h, 2013-09-23 19:55

Helló! A kérdésem annyi, hogy kézi habverővel is meg tudom csinálni? Persze, nem ekkora adagot, hanem ennek kb a negyedét. Sikerülni fog eléggé felverni a tojást és a krémet?

beth.feher
beth.feher h, 2013-09-09 22:08

Sziasztok! Nekem ez volt az első tiramisum és én meg soha nem ettem ilyen finomat. Egy kicsit aggódtam a tojás elkészítése miatt a hozzászólások miatt, de simán ment. :) Szerintem minél tovább van a hűtőben annál finomabb. Köszi a receptet!

marka85
marka85 v, 2013-07-28 14:22

Sziasztok!
Életem első tiramisujához (sok keresgetés után) ezt a receptet választottam. De azt is be kell vallanom, hogy egy kis merényletet is elkövettem a recept ellen, ugyanis nem mindent úgy csináltam, ahogy írva vagyon. Kicsit a saját ízlésemre alakítottam. A tojás sárgáját kikevertem a porcukorral és csak utána tettem vízfürdőbe. Majd hűteni is csak hideg vízbe tettem folytonos kevergetéssel. Ez után jött a mascarponés összevegyítés (elektromos habverővel). A kávéhoz öntöttem egy kis tejet+ cukrot is adtam hozzá (féltem, hogy túl keserű lesz), és Amaretto helyett rumaromával turbóztam fel, majd ebbe mártóztak meg a cukrozott babapiskóták. Fél órát nem állt a hűtőben a krém, de az összeállítás után aludt egy éjszakát a tiramisu. Éééés az eredmény: egy nagyon könnyű, nem túl édes, nem túl erős kávés-rumos édesség (tiramisu próbálkozás), amit ha nagyon akarnék, rekord idő alatt el tudnék pusztítani, mert olyan finom!!! Remélem legközelebb akad a kezembe Amaretto, hogy azzal is ki tudjam próbálni! Jah, az állagról pedig annyit, hogy tökéletesen vágható és kiemelhető a jénaiból!
Köszönöm a receptet!!! A kis változtatásokkal pedig pont a saját ízlésemre formáltam. :)

Bomba35
Bomba35 / Bomba35 p, 2013-07-26 17:36

Mint sokan, én is a nyers tojásos, és a fehérjét is felhasználó receptet ismertem és készítettem. Most megcsináltam ezt, és igen komoly a különbség! Bár így több mascarpone kell, de ez a süti tényleg szépen szeletelhető, amit ez előtt soha nem tudtam megoldani, továbbá most végre én is ehetek belőle, mert amióta babát várok, azóta kerülöm a "veszélyes" kajákat, de ezek után a tiramisu már nem tartozik közéjük. Köszönöm, ezután így fogom elkészíteni.

Sanett21
Zsanett111 / Sanett21 szo, 2013-05-25 11:47

Szia. Visszaolvastam a hozzászólásokat annyit szeretnék hozzáfűzni a tojásfehérjével kapcsolatban, hogy igaz ahogy sokan írták is ahány ház annyi szokás. Az ősi tiramisut nem tudom hogyan készítették de ma az olaszok beleteszik a fehérjét, legalábbis itt Toscanaban, ettől lesz a kréme habkönnyű. Így még nem készítettem de ki fogom próbálni főleg, hogy barátaim imádják mint minden olasz. Biztosan nagyon finom ez alapján is. Mindenképpen beszámolok róla.

Bregya
Bregya / Bregya h, 2013-05-06 08:38

Szia "Eper"!

Megcsináltam csak béna vagyok! El tudnád nekem mondani, hogyan kell gőz fölött felverni a tojást (vagy akár csokit olvasztani). Sokat szoktam sütni-főzni de ezt a gőz fölött végzett dolgot mindig kerültem mert nekem minden leég, most pl. a tojássárga szinte megsült, pedig kevertem folyamatosan! Amúgy bár picit darabos lett a krém, elfogyott minden. (Eperrel csináltam, majd felteszem a receptet, jó lett!!)
Köszönöm szépen!

Bregya

56zsu
56zsu sze, 2013-04-10 19:19

Kedves Juci!
Most tettem be a hűtőbe a "művemet".Nagyon kiváncsian várom a fiam véleményét!Ő nagyon szereti a Tiramisut,a mascarponés fedélen lévő recept alapján szokták elkészíteni!Köszönöm a receptet.További szép estét kívánok.

Vass Alica
alicsita / Vass Alica v, 2013-03-31 22:53

Szia!
Már háromszor megcsináltam a receptet. Nálam a tiéd a nyero!
Még a 10 éves lányom is elkészítette a szulinapi vendégségre.
Isteni,
mennyei!
........és ami a hab a tortán: hogy még gyors is!

Mercuska
Mercuska h, 2013-02-25 14:29

Kedves Juci! Mentettem, majd elkészítettem ezt a finom édességet. Nagyon jó lett a krém, nagyon tetszett, hogy a tojássárgáját szalmonellásítottuk, így nem kell félni a betegségtől, hiszen nálunk a picik is eszik majd. Koffein mentes kávéval csináltam, a likőrt kihagytam belőle. Még nem kóstoltuk, de majd délután! Szerintem nem sok marad belőle. A készítése során én lemeóztam, és isteni!

Nem tudom, hogy Olaszországban tényleg mi az igazi, de én itthon azt látom, hogy minden Tiramisu kemény krémmel készül. Ez nem lehet véletlen... így elhiszem neked, hogy ez tényleg az igazi, és punktum!

Köszönjük a receptet!

wiwievi
wiwievi sze, 2013-01-23 22:12

Szia!Ma megcsinálam a sütid, isteni finom lett, tökéletes a recepted, gratulálok hozzá.

szoboszlaiorsolya
szoboszlaiorsolya h, 2012-12-10 23:54

Kipróbáltam, isteni! Köszönet a receptért és a részletes leirásért. Biztos, hogy még sokszor fogom elkésziteni! Mindenkinek csak ajánlani tudom.

karica
karica / karica v, 2012-11-25 12:43

Hiszek abban, amiben hinni akarok. Így hát hiszem azt is, hogy ez az igazi és megmásíthatatlan :)
Így elkészítettem a recept szerint. Most tettem be a hűtőbe, ahol várja a beteljesedését. Nem, tudom, kibírjuk-e éjfélig :)
Köszönöm a receptet!

-EdinA-
-EdinA- h, 2012-11-05 23:26

Szia! Az amaretto likőrt nem lehet valamivel helyettesíteni?

Csipetke77
Csipetke77 sze, 2012-09-05 16:29

Szia Juci, szerinted eleg kemeny ez a krem ahhoz, hogy tortaban is "megallja a helyet"? :)
Kislanyom 6. szulinapjara keresek tiramisu torta receptet, de a feherjesektol rosszul vagyok en is.
Ugy gondoltam ket vekony kerek piskotalap koze probalnam a babapiskotas verziot bekombinalni, csak nem tudom, hogy mennyire allna ossze.
Te mit gondolsz?
Elore is koszi :)
Udv

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry sze, 2012-09-05 18:45

a válasz: simán! mint a mellékelt ábra mutatja, áll, mint cövek! :)))) csak arra ügyelj, hogy tényleg éppen csak mártsd be a babapiskótákat, nehogy elázzon. kapcsos tortaformában szerintem simán jó lesz.

Csipetke77
Csipetke77 cs, 2012-09-06 00:01

Oke, "rabeszeltel" ;)
Majd referalok, hogy sikerult :) Igazabol csak 23-ra keszitem, csak nagy buli lesz, masik lanykam keresztelojevel egyben, ugyhogy mar jo elore fixalom a reszleteket, mibol mennyit stb. De akkor ez eldolt :)
Koszi megegyszer!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry cs, 2012-09-06 07:17

ja,meg vmi eszembe jutott: sztem eleg egy reteg piskota, bagyis a forma aljaba mondjuk egy ujjnyi, ra krem, arra a martott babapiskota, ra krem es a tetejrere keseru kakao. Sztem 2 reteg piskotaval szaraz lenne, illetve megborulna a krem- piskota arany.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry cs, 2012-09-06 07:14

:) annnyit mèg,hogy jo alaposan ki kell dermeszteni hűtőben. Majd jelezz vissza, higyan sikerült! Ja, és én az aldis vagy lidl-s mascarponèt javasolnàm (olasz) mert a szarvasi nem annyira jó (bár a képen látható speciel pont abból készült)

Csipetke77
Csipetke77 cs, 2012-09-06 07:24

Oke, koszi :) En is az aldisat hasznalom altalaban :)
Fondant burkolatot kap a torta, es felek hogy egy vastag krem magaban nem birja el, ezert kellene egy vekony piskotalap ra, aztan arra meg egy vekony krem a tapadas miatt. Viszont akkor lehet h novelem a krem aranyat. Na majd jol kigondolom :)
Osszeallitva egy napot husol a hutoben, az eleg gondolom..? Mindenkepp visszajelzek!

Csipetke77
Csipetke77 h, 2012-09-24 22:17

Szia :) Túl vagyunk a nagy eseményen, tökéletes lett a tiramisu torta. Egy nagyobb szögletes kapcsosban készült, alul-felül vékony piskóta ölelte át a krém-babapiskóta-krém hármast.
Egy vékony krémezés ment a tetejére is, a tortaburkoló fondant miatt.
Az arányok pedig nem tolódtak el: 1,5 kg mascarpone volt a krém alapja ;)
Szuper lett, tényleg, a szállítást is jol bírta, mindenki imádta, szétkapkodták, és tök jó volt, hogy nem kellett aggódni a nyers tojás miatt... Nem lett volna jó az egész rokonságot lemérgezni :)))
Köszi mégegyszer a receptet!

ifarsang
ifarsang sze, 2012-08-01 15:24

Igen, kedves strawberry, ez az igazi. Évek óta mi is így csináljuk és mindent tarol.
Valóban van tojásfehérjés vonulat, de az közel sincs olyan, mint ez a verzió, bár lehet, hogy nem is rossz.
Én évek óta hadakozom itt is és egyéb gasztronómiai fórumokon, blogokon, (természetesen csak a jobbítás szándékával, távol állva a receptíró lelkének megbántásától) hogy azt nevezzük bécsi szeletnek, brassóinak, tiramisu-nak, ami VALÓBAN az. A többi is nagyon finom bizonyosan, de nem az a neve, ne szégyelljük, hogy máshogy nevezzük: hamis brassói, vagy brassói jellegű, vagy bármi, de ne az legyen a neve.
További sok sikert és csodás receptet: i.

sz2.andi
sz2.andi sze, 2012-08-01 15:22

Két dolgot tapasztaltam:
1. a kávés/amarettós babapiskóta nagyon keserű, így porcukorral édesítenem kellett.
2. miután megcsináltam a krémet tojásfehérje nélkül, nem lett olyan finom és krémes mint korábban amikor csináltam - úgyhogy felvertem és hozzákevertem a fehérjét is.

(ha friss a tojás és jól fel van verve, nem ereszt levet másnapra se - már ha megéri a másnapot :))

KOLBEND
KOLBEND v, 2012-05-13 10:53

üdv..én most szeretnék ilyet csinálni? miért jobb tojás fehérje és tejszin nélkül??

Legfrissebb cikkek

Heti menü: búcsú a nyártól
Heti menü: búcsú a nyártól
Még egyszer, búcsúzóul - jöjjenek a nyár fogásai! Lecsó, grillezett ételek, rengeteg gyümölcsleves - használd ki az utolsó heteket, és főzz a sok zöldséggel és gyümölccsel!
A hét szakácsa: Pogácsa
A hét szakácsa: Pogácsa
Eheti kiemelt szakácsunk Pogácsa, alias Kriszta, mindig ösztönösen és nagy kreativitással áll az új receptek elkészítésének, ha pedig hiányzik hozzá valami, bátran rögtönöz.
512