Teljes kiőrlésű rozskenyér Zsolttól recept

Teljes kiőrlésű rozskenyér Zsolttól
Teljes kiőrlésű rozskenyér Zsolttól
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az élelmiszerláncok többségében kapható kenyerek mindenféle mesterséges adalékot tartalmaznak, így ezt megelégelve elkészítettem a saját, házi rozskenyér-receptemet, mindenféle hozzáadott mesterséges adalék nélkül. 2-3 napig eláll, és az effektív munka a kenyérrel mindössze 15 percet vesz csak igénybe.

hozzávalók / 5 adag

Kovász készítése

Összeállítás

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

rozscipó, teljes kiőrlésű vekni
Szólj hozzá!

elkészítés

Kovász készítése

  1. Kimérünk 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet egy keverőtálba (zárható fedeles), majd hozzáadjuk az 1 dl langyos vízben csomómentesre elkevert friss élesztőt és az 1 tk. mézet. Végül szintén csomómentesre keverjük az élesztős, mézes, langyos vizet a liszttel.
  2. 1 órán át meleg (30-40°C) helyen habosra kelesztjük a kovászunkat. Tipp: 1 percre (kb. 150°C) a sütőt bekapcsolva könnyen elérhető a 30-40°C!

Összeállítás

  1. Átszitálva kimérünk 15 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet és 15 dkg rozslisztet egy keverőtálba, majd hozzáadjuk az 1 tk. sót, és az 1 tk. szódabikarbónát. Kissé összekeverjük a hozzávalókat, hogy egyenletes, homogén lisztet kapjunk.
  2. A kimért homogén állagúvá kevert liszthez adjuk a habosra megkelt kovászunkat, a 2,5 dl natúr joghurtot és az 1 ek. olívaolajat, majd összegyúrjuk a hozzávalókat. Akkor jó, ha enyhén ragacsos állagú tésztát kapunk. (Ha szükséges, akkor kb. 10-20 ml joghurtos vizet adhatunk a tésztához, hogy elérjük a kívánt állagot.) Megjegyzés: 1-2 perc alatt összegyúrható.
  3. Az így kapott ragacsos tésztából enyhén lisztezett gyúródeszkán körkörös mozdulatokkal bucit formázunk (a tészta minden oldalát belisztezhetjük, így nem ragad a kezünkhöz), majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva meleg helyen (30-40°C) hagyjuk pihenni további 1 órát.
  4. Az így megkelt tészta tetejét megkenjünk joghurtos vízzel, és tetszés szerint szórhatunk a tetejére lenmagot vagy akármilyen más magvakat.
  5. Végül a sütőt 200°C-ra alsó-felső sütési módban előmelegítjük, és a tésztát 30 perc alatt megsütjük. A sütés végeztével rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni (kb. 40-60 perc). Fontos, hogy rácsra tegyük, és ne hagyjuk tepsin, mert akkor beizzad a kenyér alja. Tipp: A kenyér alját megkopogtatva kongó hangot hallunk, akkor a kenyerünk megsült.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 300 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 5 280
elküldve: 0
receptkönyvben: 38
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Bognár Zsolt

Mióta szakács: 2016.09.18.
1 recept
hirdetés

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

292