r
Nosalty Logó

Teljes kiőrlésű rozskenyér Zsolttól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Teljes kiőrlésű rozskenyér Zsolttól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Kovász készítése

Összeállítás

Összesen 292 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Kovász készítése

Összeállítás

Összesen 1457 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Kovász készítése

Összeállítás

Összesen 198 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    933.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    492 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 292 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.4 g

Zsír

  • Összesen
    22.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4668.1 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    410 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    377 mg
  • Foszfor
    1327 mg
  • Nátrium
    2462 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    281 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    375.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    290 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    730 micro
Összesen 1457 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    630 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    332 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 198 Kcal

Hozzávalók

Kovász készítése

Összeállítás

Elkészítés

Kovász készítése

  1. Kimérünk 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet egy keverőtálba (zárható fedeles), majd hozzáadjuk az 1 dl langyos vízben csomómentesre elkevert friss élesztőt és az 1 tk. mézet. Végül szintén csomómentesre keverjük az élesztős, mézes, langyos vizet a liszttel.
  2. 1 órán át meleg (30-40°C) helyen habosra kelesztjük a kovászunkat. Tipp: 1 percre (kb. 150°C) a sütőt bekapcsolva könnyen elérhető a 30-40°C!

Összeállítás

  1. Átszitálva kimérünk 15 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet és 15 dkg rozslisztet egy keverőtálba, majd hozzáadjuk az 1 tk. sót, és az 1 tk. szódabikarbónát. Kissé összekeverjük a hozzávalókat, hogy egyenletes, homogén lisztet kapjunk.
  2. A kimért homogén állagúvá kevert liszthez adjuk a habosra megkelt kovászunkat, a 2,5 dl natúr joghurtot és az 1 ek. olívaolajat, majd összegyúrjuk a hozzávalókat. Akkor jó, ha enyhén ragacsos állagú tésztát kapunk. (Ha szükséges, akkor kb. 10-20 ml joghurtos vizet adhatunk a tésztához, hogy elérjük a kívánt állagot.) Megjegyzés: 1-2 perc alatt összegyúrható.
  3. Az így kapott ragacsos tésztából enyhén lisztezett gyúródeszkán körkörös mozdulatokkal bucit formázunk (a tészta minden oldalát belisztezhetjük, így nem ragad a kezünkhöz), majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva meleg helyen (30-40°C) hagyjuk pihenni további 1 órát.
  4. Az így megkelt tészta tetejét megkenjünk joghurtos vízzel, és tetszés szerint szórhatunk a tetejére lenmagot vagy akármilyen más magvakat.
  5. Végül a sütőt 200°C-ra alsó-felső sütési módban előmelegítjük, és a tésztát 30 perc alatt megsütjük. A sütés végeztével rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni (kb. 40-60 perc). Fontos, hogy rácsra tegyük, és ne hagyjuk tepsin, mert akkor beizzad a kenyér alja. Tipp: A kenyér alját megkopogtatva kongó hangot hallunk, akkor a kenyerünk megsült.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 25821
  • Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az élelmiszerláncok többségében kapható kenyerek mindenféle mesterséges adalékot tartalmaznak, így ezt megelégelve elkészítettem a saját, házi rozskenyér-receptemet, mindenféle hozzáadott mesterséges adalék nélkül. 2-3 napig eláll, és az effektív munka a kenyérrel mindössze 15 percet vesz csak igénybe.

Hozzávalók

Kovász készítése

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek