Teljes kiőrlésű kenyér Dark konyhájából recept

Teljes kiőrlésű kenyér Dark konyhájából
Teljes kiőrlésű kenyér Dark konyhájából
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kerestem egy jól bevált teljes kiőrlésű kenyér receptet, és rátaláltam Dacota receptjére. Nem volt itthon csak Graham-liszt, így gondoltam, kísérletezek egy picit. Alapnak azt használtam, de ez a variáció nekünk nagyon bejött. Elég tömör kenyér lett, de jó ízű és még 3-4 naposan is ehető. Az pedig külön öröm, hogy tudjuk mi van benne és látjuk elkészülni. :-)

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: köret

egyéb elnevezések

graham-lisztes teljes kiőrlésű kenyér, soklisztes kenyér szezámmagosan
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kimért liszteket a sikérrel és a köménnyel jól összekeverjük egy mély tálban.
  2. A lisztkeverék közepébe mélyedést ásunk, és beleöntjük a langyos tejet, a cukrot és az élesztőt, picit összekeverjük az alját a lisztekkel, majd hagyjuk 15 percet kelni.
  3. Ha az élesztő szépen felfutott, összekeverjük a liszttel és a többi hozzávalóval, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, míg össze nem áll a tészta. Az elején elég ragadós, de idővel (ahogy a rostok megszívják magukat vízzel) kezelhető lesz. A tálban, vagy ha úgy kényelmesebb, akkor egy nyújtódeszkán alaposan átgyúrjuk a tésztát.
  4. Ha jól összedolgoztuk a hozzávalókat, nagyon kevés lisztet szórunk a tál aljába, rátesszük a cipóvá formált tésztát, nagyon kevés lisztet szórunk a tetejére, lefedjük egy konyharuhával, és meleg helyre téve 30 percig hagyjuk kelni.
  5. Ha szépen megkelt (kb. duplájára), kivesszük a cipót a tálból, és a deszkán picit átgyúrjuk és ízlés szerint kerekre vagy hosszúkásra formázzuk. (Én vékonyra ki szoktam nyomkodni a tésztát (kb. fél cm vastagra), majd négyszöget hajtogatok belőle, melyet a sarkai felől szorosan feltekerek, és az illesztéseknél picit eldolgozom a tésztát.)
  6. Formázás után a kenyér tetejére lehet még szezámmagot, zabpelyhet vagy más magot szórni, valamint vágjuk be keresztben két-három helyen éles késsel a tetejét, hogy ne repedezzen be.
  7. Lezárt, belülről picit bevizezett sütőzacskóban tepsire téve az előmelegített sütőben 50 percig süssük.
  8. 50 perc után vegyük ki a zacskóból, tegyük rácsra, fújjuk meg egy kis vízzel a tetejét és takarjuk le egy konyharuhával, míg kihűl. Ebből a hozzávalómennyiségből kb. 1 kiló kenyér lesz.
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 362
elküldve: 10
receptkönyvben: 132
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Dark

Mióta szakács: 2012.11.01.
4 recept

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

linett
linett p, 2013-05-31 19:29

Nagyon jól néz ki a kenyér, szeretném megsütni magokkal. Szerinted lehet-e tenni bele és a tetejére mondjuk szzámmagot, naprafogómagot stb. Köszi.

dark
Dark / dark szo, 2013-08-03 11:34

Kedves Linett!
Bocs, csak most láttam a hozzászólást... Mivel elég sűrű és tömör így is a tészta (a teljes kiőrlésű lisztek miatt), ezért én bele nem tennék sok magot. A tetejére viszont bármit lehet, én is szoktam néha :)

Sancho
Sancho p, 2012-11-09 20:42

:D
Jó a neved! Én máshol DarkLord vagyok!
Meg a kenyér se rossz!

638