Tejfölös uborkasaláta recept

Tejfölös uborkasaláta
Tejfölös uborkasaláta
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Történt egyszer, hogy barátaimmal autóztunk Kapolcsról a Francia Intézet felé, ahol Balaton-felvidéki borokhoz környékbeli művészek által készített címkékből nyílt éppen kiállítás. Ételekről, italokról beszélgettünk az úton, valami saláta került szóba, nem tudom már melyik, a lényeg, hogy a társalgás kezdett makacs bizonygatássá fajulni: én ettem már így is - én ettem már úgy is.
És van, aki cukros ecetes vízzel készíti a salátát! - emelkedett a dolgok fölébe Horst. A vita le volt zárva, röhögtünk.
 
Németül pontosan úgy hangzott: Und gibt es auch ..... vagyis: "Van, hogy úgy kapod..." 
A megjegyzés arra utalt, amikor az étlapról tejfölös uborkasalátát rendelsz és cukros ecetes vízzel leöntött hámozatlan, nyers uborka érkezik, a tetején egy pötty tejföllel. Ehhez nincs semmi további hozzátenni való. Nagy levegőt veszel, lesütöd a szemed, és legközelebb, amikor vacsorára jönnek hozzád a német haverok próbálod elfeledtetni.
Horst szerencsére akkor már tudta, hogy nem ebből kell a magyar gasztronómiát megítélni.
 
A 'sima' uborka salátát (például Muci is) cukor nélkül készítjük ma már, ízesítve mindenképpen. Én vizet sem adok hozzá, helyette kevés olajat.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

uborkasaláta tejföllel, fokhagymás-tejfölös uborkasaláta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az uborkát meghámozzuk, karikára vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk.
  2. A fokhagymát összetörve a tejfölhöz adjuk, a borecettel habosra kavarjuk.
  3. Az uborkát kinyomkodjuk és egy tálba tesszük.
  4. Ráöntjük a fokhagymás, ecetes tejfölt, majd összekeverjük.
  5. Megszórjuk pirospaprikával és borsot darálunk rá.
  6. Fél óra alatt összeérik.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 110
össznézettség: 265 279
elküldve: 10
receptkönyvben: 867
elkészítve: 80/85
Facebookon megjelent: 3

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2014-08-05 08:02

Anyósom is így készítette az uborkasalátát, Németországban tanulta ott élő törököktől, csak bors és pirospaprika nélkül. Az itt leírt egy hibridnek tűnő változat. Sok külföldinek furcsa, ahogy mi cukros-ecetes vízzel készítjük a salátát, dehát de gustibus non est disputandum :-). Ez a miénk, és nincs miért szégyenkeznünk.

lflymusic
lflymusic sze, 2013-07-03 16:09

Természetesen több oldalról is lehet nézni. Vendéglátós szemmel: Nincs az az étterem, ahol előre bekevernek egy tejfölös uborkasalátát, kivéve ha előre leadott létszámra főznek. A legtöbb helyen ezért találkozunk sima ecetes salival, ahol igény szerint raknak rá tejfölt. Fogyasztói szemmel: Ha én tejfölös uborkasalátát kérek és előzetes egyeztetés nélkül elém rakják az eceteset tejföllel a tetején, jogosan lehet szólni. Ennyi..ja és igen: izlések és pofonok. Én is a tejfölöset szeretem :)

Ditke62
Ditke62 cs, 2013-05-02 17:01

Semmi baj a cukros-ecetes uborkasalátával. Az is csak egy változat. Én például ha épp olyanra vágyom azt készítem, a gyerekeim pedig meg sem ennének másmilyet.
A receptet köszönöm, mert így tejfölösen IS jó, de közel sem a legjobb vagy egyetlen elkészítési módja az salátának :-)

jucikv
jucikv h, 2012-09-03 13:06

Nekem kellett bele az a másfél kanálnyi nyírfacukor... Úgy esett jól. Hagyományos ízre vágytam :)

booz
booz k, 2012-08-21 03:29

elnézést, de mire süti le az ember a szemét???? azért mert a Horst és német barátaid ezt nem értékelik? Sokáig éltem Franciaországban és és Olaszországban, de ott a magyar konyha másságát senki nem vitatta és degradálta.... elfogadta... úgy, hogy az ő étkezésük kultúrájában előételként saláta van. Az én Tantim akit Németországban szoktam meglátogatni (és ő echt német), ergo én is az vagyok félig. Ilyen hüleséget még nem hallottam... Vagy félre értettem talán?

120