Tejfölös-kolbászos krumplileves recept

Tejfölös-kolbászos krumplileves
Tejfölös-kolbászos krumplileves
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szintén örökölt recept, amit már többször elkészítettem a családnak. Mi egytálételként fogyasztjuk, mert nagyon laktató. Főként krumplis pogival. :)

Jobbára négyen két napig esszük.

A költséget csak tippeltem. A költség javát a kolbász, szalonna és valódi házi tejföl adja. Mi szinte csak piacon valódi őstermelőtől vásárolunk, amit csak lehet. Füstölteket és tejet, tejtermékeket is.

A főzési időt csak tippeltem.

hozzávalók / 8 adag

  • 4 közepes db burgonya
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 20 dkg parasztkolbász
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 3 kk fűszerpaprika
  • ételízesítő ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint, elhagyható)
  • babérlevél ízlés szerint (elhagyható)
  • 3.2 l víz

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kolbászos krumplileves, tejfölös burgonyaleves, krumplileves gazdagon
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Apró kockára vágjuk a szalonnát, és kiolvasztjuk. Én általában egy nagyobb fazékkal készítek.
  2. A kiolvasztott szalonnára mehet az apróra vágott vöröshagyma, amit üvegesre pirítunk.
  3. Lehúzzuk a tűzről, és amikor már nem serceg, mehet bele a pirospaprika. Jó alaposan elkeverjük, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel. Ezt főzzük pár percig. Itt mehet bele a babérlevél és a fokhagyma, de először csináljátok meg nélküle.
  4. Közben karikázzuk a sárgarépát és a fehérrépát, amit teszünk is a fazékba. Gyosan elkeverjük, majd teszünk bele 2 kiskanál ételízesítőt. Azt is elkeverjük, és felöntjük vízzel. Figyeljünk az arányokra! Én egy 6 literes fazékban kb 3 liter vízzel öntöm fel. De elég nagyok a répák, tehát nem olyan, hogy nagy medencében vizipólózik 3 répakarika. :-) Megkóstoljuk a lét, és ha szükséges, még teszünk hozzá ételízesítőt. Itt még nem kellenek erős ízek. És most főzzük egy ideig.
  5. Ameddig a zöldségek félpuhára főnek, gyorsan pucoljuk és kockázzuk a krumplit. Mire a zöldségek félpuhák, elkészülünk, és a kockára vágott krumpli mehet a levesbe.
  6. Közben karikáztuk a kolbászt is (a bőrét húzzuk le), és a krumplival együtt megy a levesbe. Felfőzzük, és kóstolunk. Ismét fűszerezünk az ételízesítővel és a sóval, de még ahogy fő a kolbász és a krumpli, az ízek változni fognak.
  7. A krumpli gyakori kóstolgatása mellett készítünk egy habarást a tejjel, liszttel és tejföllel. Kevés tejben csomómentesre keverünk egy nagy kanál lisztet, és hozzákeverünk 2dl tejfölt. Amikor a levesben megfőtt a krumpli, szedünk ki a forró léből a habarásra, és gondosan elkeverjük. A létől felmelegedett habarást belekeverjük a levesbe, és kóstolunk. Itt még sózunk egy kicsit, ha kell. És ha nem vittük túlzásba a sózást főzés közben, akkor még kell egy kicsi só. A levest a habarással felfőzzük, és kész. Érdemes egy kicsit pihentetni tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
  • költség: 1100 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 586
össznézettség: 167 773
elküldve: 37
receptkönyvben: 974
elkészítve: 88/110
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsolt hobby chef

Mióta szakács: 2013.01.06.
9 recept

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

perszy
perszy Fri, 2018-01-05 17:24

Kedveseim!
Egy apróság, ami semmilyen receptben nem található.
A kolbászt a zsiradékon kisütöm, kiszedem. Utána csinálom a többit, a kolbászt a végén, a krumplival teszem vissza. Nem kell ételízesítő. P.
ja, a sárgarépát mindig párolni kell, a hagymával, ettől lesz tömény zöldség íze, ezért nem kell az ételízesítő. És nem is fő széjjel.

Mabel
Mabel Fri, 2017-08-18 23:36

Kedves Zsolt!
Ezt biztosan megfőzöm a jövő héten, annyira finomnak tűnik a leírás alapján.

aszfaltvirág
aszfaltvirág Sat, 2016-01-23 03:02

Szia Mindenki. Nem tudom - nem értem mit kell enyit ragozni egy egyszerü krumplilevesen. 10 éves korom óta tudok krumplilevest fözni, mondjuk majdnem ugyan ezt azzal a külömbséggel hogy nálam mindenki saját maga rak bele tejfölt ha kér. Én kérek :) Ez egy annyira eredeti leves, hogy másféle képpen el sem tudom nagyon képzelni. Örülök viszont annak, hogy volt valakinek türelme hús nélküli változatban is elkészíteni, mert úgy is nagyon finom. Van néhány étel, ami nálam havonta elöfordul 1 - 2 alkalommal. oda tartozik a krumplileves és a paprikás krumpli kolbásszal vagy kolbász nélkül :)

nesztike22
nesztike22 Wed, 2015-11-25 20:10

Gondoltam, megprobalom a lehetetlent... de ez a recept (barmilyen hihetetlen), meg vegetarianus valtozatban is megallja a helyet! :) Persze a szalonna kilove, de szoja kolbasszal es sok-sok friss zoldseggel (feherrepam nem volt, karalabe darabkakkal es zeller levellel potoltam) nagyon finom lett. A sok kolbasz-kritikus kimeljen!!! :) Koszi a receptet!

StükiKati
StükiKati Wed, 2015-03-04 20:49

Nagyon finom ez a leves, köszönöm a receptet Zsolt hobby chef. Most csináltam életemben először krumplilevest, és nagyon bejött nekünk. Legközelebb is ez alapján a recept alapján fogom csinálni.

Kárpáti Mariann
Kárpáti Mariann Thu, 2015-01-22 14:21

Melyik kolbász az, amelyik méltó egy ilyen fincsi leveshez? Manapság annyira nehéz jó kolbászt venni, már a Tóalmási sem az igazi :(

StükiKati
StükiKati Wed, 2015-03-04 20:46

Kedves Mariann. Én a Dárdás lángolt kolbászt tettem bele. Ez volt itthon, és nagyon finom lett a leves!!! Amúgy is inkább ezt szoktuk venni, nekünk nagyon ízlik.

Darmen
Darmen Sun, 2015-01-11 14:57

Még kezdő szakács vagyok, igaz elég sok mindent főztem már, de valahogy a krumplileves kimaradt. Ma azt szerettem volna csinálni, de édesanyámat nem értem utol hogy megkérdezzem hogy szokta csinálni. Pedig azt igen szeretem. Elkezdtem keresgélni a neten, és rátaláltam erre a receptre. Már az elolvasásakor láttam, hogy teljesen más. Édesanyám jóval egyszerűbben készíti, csak egy kis kolbásszal és tejföllel. De megtetszett, ezért ezt főztem meg. El kell mondjam, hogy ugyan annyira ízlett mint az övé. És ez nagy szó :)

Saffy83
Saffy83 Mon, 2014-08-11 12:21

Vendégeknek főztem meg, és óriási sikert aratott. :) Mindenkinek nagyon ízlett, rendkívül ízletes leves, persze a jóféle kolbász elengedhetetlen. ;) Köszönöm a receptet!

Zuzu86
Zuzu86 Sat, 2014-11-01 12:09

Már régóta szerettem volna krumplilevest készíteni sokat keresgéltem itt az oldalon,de ez a recept volt a legszimpatikusabb,most készült el és nem csalódtam nagyon finom lett máskor is elkészítem!!!!! Köszönöm :)

Szabó Antalné
Szabó Antalné Sat, 2013-03-23 09:30

Én is szoktam főzni,de én rántással készitem így nekem jobban ízlik.Csak jóminőségű kolbásszal a finom.Nekem nem minden kolbász ízlik,némelyek agyon vannak fűszerezve köménymaggal ,azt nem szeretem,és nincs bennük megfelelő mennyiségű fokhagyma.Az igazi kolbász ízét pedig az adja meg,és a pirospaprika.Ne haragudjatok ,de nekem az a véleményem,hogy még a pirospaprika helyett is színesítőt tesznek bele,hogy szép pirospaprika hatását keltse.!
Bocsánat de ez a VÉLEMÉNYEM.

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Mon, 2013-03-25 08:49

Természetesen a recepteket mindenki saját szájíze szerint készíti. És nyilván elkészítette a receptemet, hiszen nagyon részletesen elemezte, hogy mi nem ízlett benne. :-)
Én is elkészítettem már ezt a levest több módon, és nekem ez ízlik. Nyilván lehet ezen is változtatni és nyilván mindenki megoszthatja a saját receptjeit ezen az oldalon és nyilván, aki a receptek alapján elkészíti majd kiválasztja, hogy neki melyik változat ízlik. És biztosan lesz/lenne az ön változatának is követője és talán az enyémnek is. Ebben az a szép, hogy politikamentesen és vallásmentesen lehet sokszínű.
Én nem kívánok ízekben és ízlésekben versenyezni. Én csak szeretek főzni.

Chilike
Chilike Mon, 2013-02-04 09:58

Nagyon jó leves, még simán el tudok képzelni bele egy kis csipetkét. De akkor már tényleg sok a pogi :) Köszönöm, Üdv: Chili

kiskondi
kiskondi Tue, 2013-01-29 15:04

Hát én most fözőm, szigorúan a leírtak szerint, még nincs kész de a kóstolgatások alapján valami isteni finom lesz, ahogy összeérnek az ízek !!!!!!!! köszi hogy megosztottad !! MENTVE!!

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Tue, 2013-01-29 16:03

Igen, ez egy nagyon finom leves. És tény, hogy mindenki a saját szájíze szerint főz. Ennél a levesnél az ételízesítő mennyisége az ami szakácsonként változik. :-) Ha igazán finom a kolbász, kevesebb ételízesítőt használok. :-) De ezt a levest nálunk mindenki szereti.
Amúgy későbbi receptjeim is főként az ilyen tejfölös, tejszínes, rántott és krémlevesekről szólnak. :-)

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Sun, 2013-01-20 17:02

Köszönöm. Tényleg finom. De laktató is. Lehet, hogy minden recept mellé írnom kellene egy adagonként kötelező sportmennyiséget is. :-) Emellé a leves mellé a 10-12km biciklizés kerülne. Ha pogival eszitek akkor 15-20km biciklizés. :-)

318