Tejes kifli kovásszal recept

Tejes kifli kovásszal
Tejes kifli kovásszal
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dupla adag tésztával indítottam... A másik feléből kakaós csigák készültek. Jó volt, mert így egyszerre kétféle péksüteménnyel tudtam kipróbálni Bözsit, a kovászt. Ropogós héj, puha bél. Enyhén savanykás íz, a kovász miatt. Vajjal és kakaóval klassz uzsonna volt. :)

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A kenéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
adag: 2 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: buci, édes leveles, zsemle, burek, perec, briós, pita, croissant, bagel, hamburger-buci

egyéb elnevezések

kovászos kifli, kifli kovásszal, tejes kovászos kifli, sós kovászos kifli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne a mézet és a kovászt. 15 percet pihentetjük.
  2. Egy tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, az olvasztott margarint, majd a kovászos keveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. 5 percig dagasztjuk.
  3. Letakarva langyos helyen 4-5 órát kelesztjük.
  4. A sütőt bemelegítjük 200°C-ra. Alulra egy tűzálló tálba vizet teszünk.
  5. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Kicsit átgyúrjuk, majd 40 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Elnegyedeljük.
  6. A körcikkeket megkenjük olvasztott margarinnal, majd feltekerjük és kifli formára alakítjuk. Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük.
  7. 25-30 percig pihentetjük.
  8. Pihentetés után lespricceljük pici vízzel, meghintjük a durva szemű sóval, majd betesszük a forró sütőbe.
  9. 20-25 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x2 cm
  • költség: 100 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 191
elküldve: 1
receptkönyvben: 50
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil p, 2013-02-08 13:21

Abból, hogy elnevezted a kovászt, látom, hogy hasonló hozzáállásunk lehet a sütéshez :))
Még új vagyok az oldalon, de kenyérsütésben már régi. Több éve rozsos kovászt használok minden péksütihez, tökéletesen beválik.

üdv, Zilka

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl p, 2013-02-08 13:33

Szia Zilka! De jó! :) Örülök, hogy itt vagy köztünk! Engem nagyon kedves barátom, Torma indított el a kovásszal való sütés útján. Szerintem vedd fel vele a kapcsolatot, biztosan nagyon-nagyon fog neked örülni! Biztos rengeteg tapasztalatod van már és jobbnál jobb receptjeid! Én, mióta kipróbáltam, azóta lelkesen figyelek és tanulok, no meg kísérletezek! Nagyon várom a te receptjeidet is! A bagetteddel szemeztem pont az előbb! :) Jó hétvégét, üdv: Ági

Torma
Torma / Torma p, 2013-02-08 08:16

Guszta-ropis!!!! Büszke lehetsz magadra Agi! A fotó is szenzációs! Te fotózol, vagy a párod? Most látok életemben először kovászos kiflit!!! majd en is kiprobalom, csak en most a rozslisztre vagyok kattanva. Azzal kicsit nehéz lenne, de ki tudja?
Beindultatok a Bözsivel rendesen, most is csak vigyorgok :))))) óriási pusszancs a vadkovaszos orcadra! T:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl p, 2013-02-08 10:25

:D Kösziii! ...hát addig én sem láttam, míg ki nem vettem a sütőből. De úgy gondoltam, ami megy élesztővel, annak menni kell kovásszal. Aztán épp most olvastam a kovászreceptednél, hogy te is ezt írtad. :) Hát igen elsőre én sem mertem rozsosabbra csinálni, annál, mint amit a kovász hozzátett. Lehet, hogy tényleg jó sűrű lenne tőle. Így sem lett lufi. :)
A fotókat én csinálom. Párom a minőség-ellenőr, főkóstoló és a türelem szobra. :) Sosem türelmetlenkedik, hogy mikor leszek már kész a fotózással. Sőt, szokta kérdezni, hogy ezt, vagy azt miért nem fotózom le! :) Most agyalok a következő recepten... Pusszantlak: Ági 0:)

Torma
Torma / Torma p, 2013-02-08 08:22

Még mindig csak nézem...... es gyonyorkodok; megmutattam férjuramnak is; ő meg pont most vette ki a sutobol a speciális lepény-kenyerét. Majdnem kenyér-kómában vagyok...;) T

csikipi
Csiki Piroska / csikipi cs, 2013-02-07 18:51

Ági, nagyon guszta a kifli, lassan szakértője leszel a péksüteményeknek. Várom a további ötleteidet. Piroska.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl cs, 2013-02-07 19:05

Köszi Piroskám, aranyos vagy! Hát régebben nagy lelkesedéssel fogyasztottam ilyesmit, mostanra eljött az ideje, hogy amit csak tudok, itthon süssek. Így tudom, hogy mi van benne, és úgy variálom, ahogy a fantáziám bírja. :) Anno egy amúgy igen jó hírnévnek örvendő pékségben sikerült olyan állítólag rozsos zsemlét vennem, hogy még az ízén is érződött, hogy kakaóporral van színezve... Na ott feladtam. Szeretek itthon ügyködni ilyenekkel; párom is bírja még az újabb és újabb prototípusokat, szóval igyekszem. :) Puszillak: Ági

865