r
Nosalty Logó

Szénhidrátszegény sós karfiolrágcsa

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bodon Judit dietetikus
Szénhidrátszegény sós karfiolrágcsa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 95 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 757 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 79 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    300 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    344 micro
Összesen 95 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51 g

Zsír

  • Összesen
    53.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    319 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3857.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    1358 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    999 mg
  • Nátrium
    1314 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    387.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    733 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    195 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    785 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    285 micro
  • Kolin:
    296 mg
  • Retinol - A vitamin:
    534 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2396 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2749 micro
Összesen 757 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    406.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    83 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    252 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    289 micro
Összesen 79 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsákra szedjük, és egy késes aprítóban adagonként pár mp. alatt felaprítjuk - kb. dara-szerű lesz.
  2. A karfioldarát egy mikrózható edényben magas fokozaton 8-10 perc alatt félpuhára "főzzük", ha húzódozunk a mikró használatától, akkor nagyon kevés olívaolajon egy serpenyőben is puhíthatjuk, viszont akkor ott kell állni a serpenyő mellett, és folyamatosan rajta tartani a szemünket.
  3. Menet közben kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, légkeverésesre, ha van ilyen lehetőségünk.
  4. A következő lépés volt nekem a "legfurcsább" - egy muszlinkendőn/gézlapon/vékony szövésű konyharuhán maroknyi adagokban a megpuhított karfioldarát "kifacsarjuk" - meglepő módon nagyon sok víz jön ki belőle. Szükség esetén kérjük erősebb alkatú ismerőseink segítségét, mert érdemes tényleg nagyon kicsavarni.
  5. A kicsavart karfiolmasszát egy tálban összekeverjük a tojással, 6 dkg reszelt sajttal (vegyesen a cheddar+parmezán - de ez igazából ízlés kérdése - bármilyen kemény, reszelhető sajt felhasználható), borssal, aprított petrezselyemmel (itt szintén szabad a fantázia, mehet snidlinggel, kakukkfűvel, fűszerkeverékekkel, stb.). Sózni külön nem szükséges, a sajttól elég sós lesz.
  6. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a karfiolos masszát 6-7 mm vastagon egyenletesen szétterítjük, figyeljünk, hogy a szélein se legyen túl lapos, mert ott akkor könnyen megéghet.
  7. Konyhai papírtörlőt óvatosan a masszára terítve tenyerünkkel kinyomkodjuk még a maradék nedvességet.
  8. A süteményt vékony, hosszú rudakra, vagy négyzet alakban, vagy rombusz alakban derelyevágóval vagy késsel felvágjuk. (Ezt a műveletet elvégezhetjük sütés után is.)
  9. A tésztát 10 perc alatt félkészre sütjük, ekkor rászórjuk a maradék reszelt sajt(oka)t, és visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt megolvad és a tetejére pirul (~kb. 5 perc).
  10. Fűszeres paradicsomos vagy joghurtos mártogatóssal tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 475
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 20544
  • Feltöltés dátuma: 2016. június 06.

Receptkategóriák

Szénhidrátszegény sós karfiolrágcsa
Bodon Judit dietetikus 31 recept

Már régóta ki szerettem volna próbálni egy szénhidrátszegény, karfiol-alapú tésztát, aztán belefutottam ebbe a sós karfiolrágcsa receptbe, és egymásra találtunk. Elsőre persze furcsának tűnik, hogy karfiolból készüljön a tészta, de a végeredmény annyira finom lett, hogy szerintem még azok is megennék, akik egyébként húzódoznak a karfiolfogyasztástól (erről mondjuk részben a sok-sok sajt tehet). Kiváló különlegesség hétköznapokra, esti film mellé nasinak, vendégvárónak, de szerintem még a férfiaknak az esti meccs mellé is lecsúszik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek