r
Nosalty Logó

Rakott kel 6. - gombapörkölttel, vegetáriánus

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Receptműves
Rakott kel 6. - gombapörkölttel, vegetáriánus
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 587 kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2346 kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 93 kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    989.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    145 mg
  • Foszfor
    473 mg
  • Nátrium
    120 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    450.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    293 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    144 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    216 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    1346 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    252 micro
Összesen 587 kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    66.2 g

Zsír

  • Összesen
    128.3 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    476 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3957.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    120 mg
  • Kálcium
    853 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    579 mg
  • Foszfor
    1893 mg
  • Nátrium
    480 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    258.4 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    1803.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1173 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    289 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    578 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    863 micro
  • Kolin:
    474 mg
  • Retinol - A vitamin:
    716 micro
  • α-karotin
    101 micro
  • β-karotin
    5385 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1008 micro
Összesen 2346 kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    214 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    102 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 93 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyük fel a kelkáposzta főzővizét a 2 kanál ételízesítővel.
  2. Szedjük le a kelkáposzta 1-2 fedőlevelét, vágjuk ki a torzsát, szedjük levelekre, mossuk meg. Majd amikor gyöngyözik a főzővíz, tegyük bele a leveleket, és főzzük 15-20 percig, ezután szűrjük le.
  3. Kis lángon, kevés sóval tegyük fel főni a rizst (fajtától függően 1,5-2-szeres mennyiségű vízzel).
  4. Amíg a levelek és a rizs főnek, készítsük el a pörköltet. A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagymát és a paradicsomot kockázzuk, a gombát vékonyan szeleteljük, a fokhagymát kockázzuk apróra (illetve, aki szereti intenzívebben, reszelje le).
  5. 1-2 evőkanálnyi olajon pároljuk meg a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot.
  6. Amikor a paradicsom kevés levet ereszt, adjuk hozzá a fokhagymát, hintsük meg az őrölt paprikával, keverjük át alaposan, és adhatjuk hozzá a gombát, majd sózzuk, borsozzuk.
  7. Öntsük fel kevés (1,5- 2 dl) vízzel, és fedő alatt főzzük, amíg a gomba fogkeményre puhul (ízlés szerint lehet még vizet adni hozzá, de csak miután már fő a gomba, mert még enged vizet).
  8. A megfőtt rizst és a gombapörköltet keverjük össze, és fedő alatt hagyjuk pihenni 10 percet, így felszívja a pörkölt levét.
  9. Olajozzuk, vagy vajazzuk ki a sütőtálat, és gyújtsuk be a sütőt.
  10. A lecsöpögtetett kellevelek felét tegyük szorosan egymás mellé és egymásra a tál aljába (érdemes alulra a kevésbé szép leveleket elhasználni).
  11. Tegyük az alsó levélsorra a rizses pörköltet, majd szorosan egymás mellé és egymásra fektetve, borítsuk be a maradék levelekkel.
  12. Keverjük össze a tejfölt a tojással. Lehet beletenni egy kevés sót, ételízesítőt és borsot. Majd egyenletesen terítsük el a felső levélsor tetején.
  13. Az előmelegített sütőben süssük, amíg a tojásos tejföl aranybarnára sül.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 224
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 23063
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 30.

Ajánló

Ízlés szerint változtatható az összetevők mennyisége. Készíthető két rizses réteggel is, ekkor a káposztaleveleket harmadoljuk, a rizses pörköltet felezzük, és a középső káposztarétegre is tehetünk tejfölt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

Ha magunknak készítek ételt, akkor előnyben részesítem a viszonylag rövid hőkezelést igénylő, főként zöldségekből, gabonákból álló finomságokat, azonban nemrég készítettem a szüleimnek rakott kelt, mivel Ők a hagyományosabb ízeket kedvelik. Be kell valljam, hogy néha tényleg jól esik egy-egy hagyományosabb íz, azonban a legnagyobb igyekezetem mellett is nehezemre esett feledni, hogy az ízletes kellevelek és pikáns rizs között ott bujkált a hús. Még azt a cselt is kitaláltam, hogy nem darált hússal, hanem viszonylag nagyobb kockákra vágva készítettem a rizses húst, de így is nehézkes volt kerülgetni. Korábban említettem, hogy nem szeretem a hús ízét, így bármennyire is ízletes volt az étel, nem volt teljes az öröm. Elhatároztam, hogy elkészítek egy olyan verziót, amelyet a hagyományos ízeket kedvelők és a (bármilyen okból) húsmentesen étkezők is el tudnak készíteni. Még azt a műhelytitkot is elárulom a kétkedőknek, hogy annyira hasonlított a gombapörköltes rakott kel íze az eredetire, hogy "vércse" Férjecske észre sem vette a különbséget, és az én agyamat is újra és újra emlékeztetni kellett arra, hogy nincs benne hús, bátran falatozhatok. Barna rizses verzióban is kipróbáltam, nagyon finom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek