r
Nosalty Logó

Nagymamám fánkja

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Nagymamám fánkja
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 1598 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 12783 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 442 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    110 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    438.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    186 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.4 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 1598 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.6 g

Zsír

  • Összesen
    880.1 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    398 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    315 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3505.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    378 mg
  • Kálcium
    835 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    262 mg
  • Foszfor
    1488 mg
  • Nátrium
    504 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1075 g
  • Cukor
    254 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    351 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    725 micro
  • Kolin:
    430 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    667 micro
Összesen 12783 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    30.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 442 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet egy mélyebb edénybe mérjük.
  2. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzátesszük a cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson.
  3. Beleöntjük a lisztbe, hozzátesszük a két egész tojást, majd még kb. 5 dl tejet és a rumot.
  4. Fakanállal addig dolgozunk rajta, amíg a tészta hólyagos, fényes lesz, és elválik az edény falától (kb. 10 perccel az után, hogy már nagyon unjuk az egészet).
  5. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és hagyjuk, hogy duplára keljen.
  6. Akkor lisztezett deszkára borítjuk, és 2 centisre nyújtjuk.
  7. Lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és letakarva újra megkelesztjük.
  8. Közben olajat teszünk fel melegedni. Ha a próbaképp beledobott fánktészta darabka megsül, jöhetnek a többiek. Fontos, hogy fejjel lefelé tegyük bele a fánkokat az olajba, vagyis a deszkán lévő oldala kerüljön felülre először.
  9. Fedjük le a fánkokat, süssük kb. 2 percig, majd vegyük le a fedőt. Ha elképesztő ügyesek voltunk, a fánk magától megfordul, ha nem,- senki sem látja - mi magunk fordítsuk meg.
  10. Újabb két percig sütjük, most már fedő nélkül, majd papírtörlővel kibélelt tálra szedjük. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1767
  • Tegnapi nézettség: 23
  • 7 napos nézettség: 507
  • Össznézettség: 730143
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 13.

Ajánló

Sok-sok házi készítésű lekvár. Barack, meg meggy, és szilva is...meg eper, az mindenképpen! És mivel a fánk csak melegen és frissen jó, másnaposan így mentem a helyzetet.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Volt nekem régen egy pici gyúródeszkám. Olyan pici volt, hogy ma a kenyeret is tisztességesebb méretű deszkán nyesem. Volt egy méretben hozzápasszoló sodrófám is. Nagypapám hozta az akkor még Csehszlovákiából, huncutul mosolyogva adta át, hogy ekkora lány már nyugodtan segíthet a Mamának. Voltam vagy négy éves, és szegény Papa hiába hozta olyan szeretettel a kellékeket, valahogy nem akaródzott odaállnom a hokedlire tett deszka és sodrófa elé. Kivéve, ha a Mama fánkot sütött. Ma már meg nem mondom, miért tettem kivételt, de se pogácsa, se pite, se bukta nem hatott meg, ha viszont fánkot kellett szaggatni, akkor mérhetetlen mennyiségű liszet szórtam a deszkára, majd Mamától ellesett mozdulattal elkentem rajta, és a deszka-sodrófa mérethez illő miniatürizált fánkszaggatóval (valójában pogiszaggató) gyártottam a minifánkokat, majd vittem nagy büszkén a Papának, aki hősiesen nyelte baracklekvárral, pedig nem volt egy nagy fánkos. Azért az első saját gyártású fánkomig el kellett telnie jó 15 évnek, de azóta sem csinálom máshogy. Mama szerint a tökéletes fánk titka: a jó fánkban benne van a szakács homlokgyöngyözése. a fánkot úgy tegyük az olajba, hogy a deszkán lévő oldala csak a fordítás után kerüljön az olajba. a fordítás előtt felvesszük a lángot az olaj alatt, és lefedjük. Fordítás után takarékra vesszük, és nem fedjük le még egyszer.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek