r
Nosalty Logó

Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Receptműves
Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 923 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 3690 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 313 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.2 g

Zsír

  • Összesen
    49.2 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2167.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    184 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    243 mg
  • Foszfor
    655 mg
  • Nátrium
    1045 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    320 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    314 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    339 micro
Összesen 923 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    108.8 g

Zsír

  • Összesen
    196.7 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    593 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8670.4 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    735 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    973 mg
  • Foszfor
    2620 mg
  • Nátrium
    4180 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    409.2 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

VÍZ

  • Összesen
    248.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1281 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    512 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1255 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    296 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1356 micro
Összesen 3690 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    736 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    355 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 313 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyük a kenyérsütő gépbe a tejet, majd a száraz anyagokat, és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát, és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki).
  2. Ha kész a kelesztés, NE gyúrjuk át még egyszer, csak nyújtsuk ki a tésztát 1,5-2 cm vastagra, és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 2-3 mm mélyen.
  3. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, nyújtsuk, és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire, és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet.
  4. Üssük, és verjük fel a tojást, majd kenjük meg a pogácsák tetejét (az oldalára ne folyjon, mert akadályozza az emelkedést).
  5. Gyújtsuk be a sütőt, és süssük aranybarnára a pogácsákat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 449
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 75283
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 09.

Ajánló

Tej helyett lehet vizet is használni Ha dagasztás közben száraznak tűnik a tészta (minden liszt másképp viselkedik), akkor adható hozzá kevés vaj vagy olaj.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

Amióta felfedeztem a szekrény mélyére száműzött kenyérsütő gépemet, folyamatosan azt használom a dagasztáshoz. A legmacerásabb tevékenységet elvégzi helyettem, nekem már csak a formázás, sütés, gyönyörködés marad. Korábban említettem, hogy régóta saját sütésű kenyeret eszünk,  és mivel teljes kiőrlésű liszteket használok, így sokáig csak a gyors, dagasztás nélküli kenyeret (sokmagvas, illatos, élesztő mentes) mertem sütni... Ez már a múlté, amióta összeállt a tökéletes recept a kizárólag teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készülő dagasztós kenyérhez, azóta amit éppen szeretnénk enni :-). De térjünk vissza a pogácsához... A pogácsa jellegzetesen a Kárpát-medence, balkán és török konyhák kincse, a hamuban sült változata a magyar népmesék kötelező kelléke (innen származik az a hagyomány, hogy az "útra induló", ballagó diákok tarisznyájába is tesznek pogácsát). Talán ez az egyetlen étel, amelynek valamelyik változatát mindenki szereti, és ha egyszer megtaláltuk a számunkra leginkább bevált receptet, azt féltve őrizzük generációkon át :-). Nálunk még nincs meg a családi recept, de szorgosan kísérletezek az utókornak :-). Mivel a kamrában fellehető magvakat leltározva megállapítottam, hogy igencsak megcsappant a készlet télen, így most a tésztába lenmag és egy kevés tökmag került.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek