r
Nosalty Logó

Kladdkaka - brownie svédül

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Kladdkaka - brownie svédül
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 531 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 3185 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 404 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.6 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 531 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39 g

Zsír

  • Összesen
    149.4 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    713 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1419.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    97 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    252 mg
  • Foszfor
    708 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    453.6 g
  • Cukor
    301 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    121.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1277 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    338 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1255 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    259 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    533 micro
Összesen 3185 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    162 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    159 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 404 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elkészítés A:
  2. Olvasszuk a vajat kézmelegre,SOSE FORRÓRA!és keverjük el benne a cukrot, amíg egy kicsit olvadni nem kezd. Ezután tegyük bele a kakaóport, keverjük csomómentesre.
  3. Jöhet a tojás, a vanília, a só, majd a liszt.
  4. Végül az egészet öntsük egy kivajazott-kilisztezett/kakaózotttortaformába, és 175 fokon süssük 25 percig vagy 150 fokon 35 percig.
  5. Akkor jó, amikor még kicsit képlékenynek tűnik a közepe, amikor megmozdítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk tejszínnel, gyümölccsel, fagylalttal, vagy faljuk fel nagykanállal.
  6. Elkészítés B:
  7. A vajat olvasszuk kézmelegre, keverjük el benne a kakaóport.
  8. A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, ha szükséges, néhány ek vizet.
  9. Ezután öntsük hozzá a kakaós vajat. Keverjük simára, öntsük a tortaformába, és úgy süssük meg.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 444
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 36
  • Össznézettség: 37542
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 17.

Ajánló

Ízesítése végtelen. A tört mogyorótól kezdve a kávéig, a karamellszirupon át bármivel keresztezhető fajta, a hibridek szinte kivétel nélkül mind életképesek lesznek. pH besorolás: erősen savasít! Ilyennel legyalázni a szervezetünket csak akkor érdemes, ha előtte vagy utána meg tudunk valósítani 3-4, hús-, tészta- és cukormentes napot.

Receptkategóriák

Majdnem brownie. Nem teljesen olyan. Mások az arányok is, csoki sem kell bele. Lehet, de nem kell. A kladdkaka (ejtsd: kladdkakae) a svédek brownie-ja.  Rendszertanilag a kakaótartalmú édességek törzsébe, a tésztaállagú sütemények osztályába, a ragacsosra süthetők rendjébe, a brownie-k családjába, a Svéd nembe tartozó faj. Szerte az országban eszik mindenhol, a legnépszerűbb általában gyerekzsúrokon, otthoni összejöveteleken, szülinapokon. Olyankor előszeretettel gyártanak le belőle egy gáztepsi méretet kevésbé szofisztikált helyeken és majdhogynem kézzel eszik. Magukra valamit is adó svédek pedig tortaformában elegánsan körbeülik, duplatejszínnel és gyümölccsel kínálják gyümölcsszezonban vagy ikeában található vaniljsås-sal - vagy otthon készített vajas-vaníliás öntettel. Nos, én cukros tejföllel szeretem, hiszen jó magyarként még az ereinkben is tejföl folyik. A jófajta zsíros, házi tejfölnek nincs párja a világ gasztronómiájában, kár, hogy ezt sokan nem tudják. Szerintem a svédek még nem kóstolták azzal. Azonnal rákapnának. A kladdkaka (megint nem röhög a magyarral igen összecsengő végződésen) azt jelenti "ragacsos belsejű" vagy valami hasonló, az irodalmi fordítás bajos. Ami tény, egy olyan sütiről van szó, ami valóban odaragad az ember fogára, mint amikor a tejkaramellát próbálja kipiszkálni a nyelvével - de ez nem olyan makacs. Viszont nagyon finom. Akkor jó, amikor kívül papírréteg pergős, belül pedig ragad, illetve akár folyik - de ez ízlés kérdése. A 150 fokon 35 percig illetve a 175 fokon 20-25 percig sütést érdemes kipróbálni, ugyanígy az elkészítés módja is cseppet változtat rajta. Az egyik egy kicsit habosabb, a másik tömörebb lesz. Veszélyes cucc egyébként. Csak úgy, mint az összes hasonló fajba tartozó egyed szerte a világ minden táján. És igen, pont olyan ragacsos, mint amilyennek látszik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?