r
Nosalty Logó

Kenyér jellegű kovászos tészta előkészítése

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Lousha
Kenyér jellegű kovászos tészta előkészítése
adag
Előkészítés
perc
vadkovászos
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 45 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 546 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 182 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    2 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 45 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    162 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    116.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 546 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    93.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 182 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző este vegyük ki a kovászt a hűtőből. Vegyünk ki belőle annyit, amennyit használni szeretnénk, a maradékot töltsük vissza, azaz etessük meg ugyanannyi összsúlyú liszt és víz keverékével, mint amennyit kivettünk. Azaz pl. 100 grammot vettünk ki, tegyünk bele 50 g vizet, 50 g lisztet. Keverjük el jól, és tegyük vissza a hűtőbe, míg újra nem lesz rá szükségünk. Amit kivettünk, azt etessük meg hasonlóan, lehetőleg olyan időpontban, hogy akkor legyen a legaktívabb, amikorra használni szeretnénk. Ehhez meg kell ismernünk a kovászunk „személyiségét”, szokásait, de kis gyakorlattal menni fog. A legjobb, ha kis mennyiségű kovászhoz adunk nagy mennyiségű vizet és lisztet, így jó erős lesz másnap az immár nagyobb mennyiségű kovász, és lassabban is zajlik le a folyamat, jobban időzíthető. Tehát ha pl. 200 g kovász kell másnap, jobban járunk, ha 50 gramm hűtős kovászhoz adunk 75 g vizet és 75 g lisztet, mint ha pl. 100 grammhoz 50-50-et. Ha bekevertük a kellő mennyiséget, fedjük le, és hagyjuk magára langyos helyen felhasználásig.
  2. Másnap keverjük össze az összes használni kívánt lisztet (sikért is, ha van a receptben) az összes használni kívánt (itt is: kézmeleg) folyadékkal, legyen az víz, tej, tejszín, stb. Ide soroljuk a tojást is, a zsiradékokat azonban nem, azokat jobb minél később a tésztához adni. Dolgozzuk össze a keveréket, lazán gyúrjuk őket össze tészta állagúvá, majd fedjük le, és hagyjuk állni úgy egy órát.
  3. Lassan, adagonként adjuk a lisztes keverékhez a kovászt. Dolgozzuk bele kézzel vagy dagasztógéppel, hagyjuk pihenni 10 percet, majd dagasszuk addig, amíg szép, egynemű, ruganyos és kevéssé ragacsos állagot érünk el. Ekkor ismét 10 perc pihenő jön.
  4. Végül adjuk a megdagasztott tésztához a szükséges sót, aszkorbinsavat, ha írja a recept, illetve a zsiradékot, ha van. A sót, ha finom szemű, egyszerűen a tésztára szórhatjuk, és beledolgozhatjuk, ha nagyobb szemű, akkor jobb egy egész kicsi vízben feloldani, és úgy adagolni. Ezután dagasszuk újra a tésztát, amíg már nem ragad, majd pihenhet megint 10 percet, aztán formázzunk belőle egy gombócot, hintsük körbe enyhén liszttel (rizsliszt a legjobb), és helyezzük egy nagy, fedeles edénybe, tegyük rá a fedőt, és langyos helyen kelesszük addig, míg duplájára nem nő. (Mérettől, hőmérséklettől függően 1-3 óra.)
  5. Ezután általában hajtogatás következik. (Ahol nem, ott a recept jelzi.) Ez azt jelenti, hogy a megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen finoman kilapogatjuk, nagyjából négyszögletesre, majd az egyik oldalát behajtjuk középre. Finoman belenyomogatjuk a szélét a tésztába, aztán felhajtjuk a szembeni oldalt is, majd a másik kettőt is. Végül lefelé fordítjuk az illesztést, és visszatesszük a tésztát a kelesztőtálba. A legtöbb esetben mindezt háromszor ismételjük, 10-30 perces szünetekkel. (10 csak nagy melegben, ha nagyon gyorsan kel a tészta.)
  6. Amennyiben magvakat vagy egyéb darabos hozzávalókat akarunk a tésztához adni, azt jobbára a hajtogatáskor tesszük. Az első oldal felhajtása előtt rászórjuk a magokat a tészta azon részére, amit ez a hajtás be fog fedni, majd hajtunk. Utána ennek a tetejére szórunk még, ráhajtjuk a szembeni oldalt, majd jöhet a másik két oldal.
  7. Az utolsó hajtás után már nem tesszük vissza a kelesztőtálba a tésztát, jön a formázás és a végső kelesztés, végül sütés, ezekhez mindig az adott recept ad majd segítséget.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2792
  • Feltöltés dátuma: 2016. június 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sokat sütök kovásszal, és ezek a receptek az elkészítés tekintetében jobbára igen hasonlóak, így lehetőleg nem írnám le a kezdeti fázist minden egyes receptnél, az itt megadott lépések minden esetben használhatók lesznek. (Ahol nem, ott természetesen külön jelzem a receptben.)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek