r
Nosalty Logó

Baromfi pájsli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Baromfi pájsli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 431 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1721 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 177 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    28.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    646.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    303 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    161.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    895 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    868 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    277 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    197 micro
Összesen 431 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    115 g

Zsír

  • Összesen
    114.8 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    627 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2586 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    142 mg
  • Kálcium
    310 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    1210 mg
  • Nátrium
    726 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    646.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3578 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    352 micro
  • Kolin:
    383 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3473 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1109 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    790 micro
Összesen 1721 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    367 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    356 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 177 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst nagyobb kockákra vágjuk, a csirkemájat kettéválasztjuk. (Ha pulykamájat és szívet használunk, mivel az nagyobb, több darabra vágjuk, úgy, hogy a belsőségdarabok és a húskockák hasonló nagyságúak legyenek.)
  2. A megtisztított hagymát felkockázzuk, egy lábosban a felhevített zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával, és hozzáadjuk a hús-, esetleg szívdarabokat. 5-7 percig együtt sütjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy 1-2 ujjnyival a hús felett legyen.
  3. Hozzáadjuk a babérlevelet, a szegfűborsot, borsot, a zúzott fokhagymát, kevés sót, a füstölt szalonnát. Fedő alatt lassú tűzön addig főzzük, míg a hús szinte teljesen megpuhul.
  4. Ekkor hozzáadjuk a májat, 7-8 perc főzés után sózzuk (ismét ízlés szerint), majd lassú tűzön tovább főzzük 12-15 percig.
  5. Közben elkészítjük a habarást, amelyhez a lisztet kevés vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt és kevés főzőlevet. Az így kapott sima mártással besűrítjük az ételt, és lassú tűzön összefőzzük, de nem forraljuk.
  6. Adhatunk hozzá hagymás nudlit, kifőzött tésztát, de akár fehérkenyérrel is tunkolhatjuk.
  • Receptkönyvben: 72
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 11995
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 31.

Ajánló

Hagymás nudlival tálaltam. Ezzel a körettel, de e nélkül is igen laktató étel.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az elnevezés kicsit furcsán hangozhat. Ez az étel azért kapta tőlem ezt a nevet, mert az ízesítését a pájsli ihlette. Nálunk a pájsli disznóvágáskor készült, ami hasonlatos a szalontüdőként vagy savanyú tüdőként ismert étellel, de egy kicsit más. Nem csak tüdő, hanem szív, máj és némi hús (egy kis porcogós is) került bele. Úgy tették fel, mint a pörköltet, ügyelve arra, hogy a kevesebb főzési igényű hozzávalókat, a májat és a tüdőt akkor adják hozzá, amikor a hús és a szív már szinte készre főtt. Sózni a máj és a tüdő megfőtte előtt sózták. Babérlevéllel (nálunk szegfűborssal is), fokhagymával ízesítették, végül behabarták, és ecettel savanykás ízt adtak neki. Ugyancsak disznóvágáskor készült ennek egy hígabb változata, az ún. savanyú leves. A Baranyában élő németek, horvátok, magyarok átvéve egymás étkezési, főzési szokásait egyaránt készítették a belsőségeknek az ilyen vagy hasonló módon főzött változatát. A családunkban főzött ételek, étkezési szokások is jól mutatják, hogy az itt élő nemzetiségek konyhaművészete hogy hatott egymásra, mert a dédnagymamám, a nagymamáim és anyukám is főzött, főz olyan ételeket amelyek magyar, horvát vagy német eredetűek. E rövid kalandozás után visszatérve a baromfi pájslihoz, amely egyfajta reinkarnációja a fent említett disznóvágáskori pájslinak, egy egyszerűbb összetételű, de ízvilágában hasonló étel. A savanykásságát jelen esetben a mustár adja. Csirke- és pulykahúsból, májból, szívből egyaránt készíthetjük. Nálam most csak pulykamellből és csirkemájból készült. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek