r
Nosalty Logó

Báránypörkölt Zolitól

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Zoli
Báránypörkölt Zolitól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 1519 kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 15184 kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 237 kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.7 g

Zsír

  • Összesen
    126 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    337 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1296.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    81 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    739 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    407.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    37 micro
  • β-karotin
    531 micro
  • β-crypt
    95 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    322 micro
Összesen 1519 kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    726.5 g

Zsír

  • Összesen
    1260.3 g
  • Telített zsírsav
    524 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    540 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    115 g
  • Koleszterin
    3373 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12968.7 g
  • Cink
    141 mg
  • Szelén
    813 mg
  • Kálcium
    907 mg
  • Vas
    73 mg
  • Magnézium
    1107 mg
  • Foszfor
    7388 mg
  • Nátrium
    2530 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.2 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    4071 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    512 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    100 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    304 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    273 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    982 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    367 micro
  • β-karotin
    5312 micro
  • β-crypt
    955 micro
  • Likopin
    6433 micro
  • Lut-zea
    3224 micro
Összesen 15184 kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    100 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 237 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst megmossuk, és ahogy lehet felkockázzuk. Nyilván a színhúsnál ez nem okoz problémát, a csontosnál pedig kezelhető nagyságúra kell vágni. (A tenyésztő figyelmessége folyamán ez utóbbival nem sok dolgom volt.) A belsőséget szintén felkockázzuk.
  2. A hagymákat megtisztítjuk, és apróra felkockázzuk. Ugyanígy teszünk mangalica füstölt szalonnával is. A fokhagymát megtisztítjuk, és kés lapjával szétzúzzuk.
  3. A koktél paradicsomokat, és a zöldpaprikákat megmossuk, és ez utóbbit felkarikázzuk. Ilyenkor jobban szeretem a koktélparadicsomot használni, mert kevesebb macera van vele, és teljesen szétfő.
  4. A bográcsba beletesszük a mangalica zsírt, és a feldarabolt szalonnát és kisütjük. Amikor már aranybarna a szalonna, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. A rozsdamentes bográcsnál már itt is nagyon figyelni kellett a tűzre, hogy oda ne égjen.
  5. Hozzáadjuk a húst és a szívet, óvatosan kevergetve megpirítjuk. (Az igazi birkafőző mesterszakácsok rétegezve rakják a húst és a hagymát, de ez most a bogrács miatt meg sem fordult a fejemben.) A hús levet ereszt. Ilyenkor kell a titkos fegyvert, a saját készítésű sós pritaminpaprikát és a zúzott fokhagymát hozzáadni.
  6. A tűzről levéve belekeverjük az őrölt fűszerpaprikát és a fűszereket. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje, és visszatesszük a tűzre. Beletesszük a felkockázott tüdőt, a borókabogyókat és a babérleveleket, és óvatosan tüzelünk alá. A bárányhús egyébként sem szereti a lobogó nagy tüzet.
  7. Időnként fakanállal alányúlva megkeverjük. (Aki ezért meg akar kövezni, annak ajánlom, hogy először próbáljon meg rozsdamentes bográcsban főzni! Azután vállalom a kritikát.) Szükség szerint az elforrt vizet mindig pótoljuk. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a felkockázott májat és beleöntjük a bort. Ízlés szerint készre fűszerezzük és sózzuk.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 69
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 193
  • Össznézettség: 154068
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 05.

Ajánló

Köretként az asszonyok pirított tarhonyát főztek. Nekem a diétám miatt köles készült. Tálalás után csípős paprikával mindenki egyénileg ízesítette. Nagyon finom. Főleg azoknak ajánlom, akik a faggyús ízt egyáltalán nem kedvelik.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A bárány vagy birkapörköltet a szűk családomban csak ketten szeretjük a feleségemmel, ezért ritkán, csak a baráti körnek szoktam főzni. Sajnos tavaly a betegségem miatt ez kimaradt, úgyhogy most kettőzött elánnal fogtam hozzá. A húst ismerős tenyésztőtől, a házi vágáskor szoktam venni, aminek kettős előnye van. Egyrészt, a tartási körülményeket ismerem, másrészt nem ipari vágást végez, ezért a csöves csontokat fűrészeli, és nem bárddal darabolja össze. Nem mellékes, hogy mindig szoktam a belsőségből is kapni, ami a jelen esetben egy fél szívet, májat és egy rész tüdőt jelentett. Az idén egy, a festői zalai dombok között megbúvó présházban főzhettem. A vendéglátónk megtisztelt azzal, hogy a vadonatúj rozsdamentes bográcsát szentelhettem fel. Ez a főzés során igazán nem villanyozott fel, mert ilyen vacakkal még nem volt dolgom. Mielőtt bárkinek is megfordul a fejében egy vékony rozsdamentes lemezből mély húzással előállított bogrács vásárlása, nagyon gondolja meg. Inkább a rokonságánál vagy a zsibpiacon kutasson fel egy rozsdás vasbográcsot. A vakrozsdát igaz, hogy kemény munkával, de ki lehet csiszolni, de abban legalább lehet főzni és nem kell attól félni, hogy odakapja az ételt. Még szerencse, hogy éltem a gyanúperrel és nagyon óvatosan tüzeltem. Az biztos, hogy a legkisebb vasbográcsomat, amiben nyolcadikos korom óta nem főztem és csak tálalásra használom (ez van a fényképen), sem cserélném el érte. No ennyit a technikai okosságról. A birka vagy báránypörkölt vörösborral történő megszenteléséről egymástól szögesen eltérő vélemények vannak. Mivel sem kun, sem jász nem vagyok, és a bort is szeretem, ezért mellette teszem le a garast. Mindent összevetve, az ebéd után nem sok maradt a pörköltből.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!