Szürkemarha-pörkölt bográcsban Kozma módra recept

Szürkemarha-pörkölt bográcsban Kozma módra
Szürkemarha-pörkölt bográcsban Kozma módra
240 perc / előkészület: 60 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor már kezd rágható puhaságú lenni, érdemes a jó illat hatására megjelenő barátokat és családtagokat távol tartani, mert mire megfő, elfogy a fele :). A fotón 23-24 kg marhapörkölt van a bográcsban! Lakodalomra főztem kettő bográccsal.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Nokedlival, főtt krumplival ajánlom, de friss kenyérrel is isteni. Savanyúságot feltétlenül kínáljunk hozzá.
Én borral nem szeretem főzni, de ad neki egy kis karaktert. Ha teszünk bele vörösbort, akkor a paradicsom mennyiségét csökkenteni kell. Jó időben a kertben akácfával, hidegben a garázsban gázzal főzöm. A gáznál vigyázni, feltétlen szellőztetni kell! Jó étvágyat kívánok!

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vörösboros marhapörkölt bográcsban
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst összevágjuk 2,5 x 2,5 cm-es kockákra, hideg vízbe áztatjuk. (10 kg felett a húst már nem áztatjuk, csak nagyobb darabokra vágva megmossuk, a frissen vágott húst nem mosom meg, csak a bolti fagyasztottat.) Ha nem így tesszük, akkor sok lesz a lé rajta!
  2. A hagymát apróra vágjuk, a kimagozott paprikát szintén apróra darabokra vágjuk a meghámozott paradicsommal együtt.
  3. A tiszta vasbográcsba beletesszük a zsírt. Miután felolvadt, beletesszük a hagymát, meg fél ek sót, és jó pépesre pároljuk. Levesszük a tűzről, és beletesszük az őrölt paprikát. Jól összekeverjük, és rögtön rátesszük az összevágott paprikát és paradicsomot. Szintén jól összekeverjük, hogy egy kicsit lehűljön, így a pirospaprika nem ég meg. 
  4. A húst, amit jól kicsurgatunk, beletesszük a bográcsba, és összekeverjük. Mehet vissza a tűzre. A bográcsot kis tűzön tartjuk, mert a hideg hús leragad, kevergetni-mozgatni!
  5. Az összes fűszer mehet a tetejére, só csak egy lapos evőkanállal. Ha felforrt jól összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk. Ha kell vízzel pótoljuk. Ha akarunk bele vörösbort tenni, a befejezés előtt 10-15 perccel tegyük bele. (Én 3 cl /1 kg egri bikavért javaslok vagy kék frankost.)
  6. Amikor már 95 %-ig megfőtt, levesszük a tűzről. Mire tálaljuk teljesen kész. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 19 196
elküldve: 6
receptkönyvben: 39
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Kozma Gyula

Mióta szakács: 2010.08.25.
7 recept
hirdetés

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

MMiki79
MMiki79 cs, 2016-05-19 06:42

Szeretnék a témával kapcsolatban feltenni néhány kérdést, ha van ideje, nagyon megköszönném a segítséget!

E hét szombaton fogok készíteni kb. 11-12 kiló vaddisznó húsból pörköltet bográcsban.
A kérdésem, hogy az Ön pörkölt receptjét vehetem alapul, ami 5 kilóra íródott?
Tehát nekem mindenből picit több, mint dupláját kell beleraknom?
Befolyásolja a végeredményt, ha a húst picit megkavarom a zsírral-hagymával, és csak azután paprikázom?

Gabica1312
Gabica1312 v, 2014-09-28 15:07

Most tettem oda 7 kg húsból és az illata már is mennyei. Kíváncsian várom a végeredményt. Köszönöm a receptet. :-)

Zsiki
Zsiki cs, 2011-04-14 18:47

Az amatőr főzőkollégákkal mindig azon vitatkozunk, hogy a bográcsos marhapöri kilónként hány deka (és nem fej) hagymát igényel? Kedves Gyula! Megmondanád te mennyivel készíted, Miért kérdem: A receptek legtöbbje kicsi, közepes vagy nagy fej hagymát ír. Én Makai vagyok, nálunk a nagy hagyma 18 dekás de nem ritka a 22 dekás sem. Kinek mi a nagy ugye:) Ha most főzöl 10 kg húst nem mindegy, hogy 2 kg hagymát vagy 1 kg-ot teszel bele vagy esetleg 1,5-öt.
Szerény tapasztalatom alapján a hagyma mennyisége alapjaiban meghatározza a bográcsos ízét és minőségét. Én a marhába minden körülmények között beleteszem a 15 dkg hagymát (pucolt mennyiség) kilónként. Kedves Gyula te hogy állsz ezzel?
..És akkor még nem mondtam a paradicsomhasználók-kontra paradicsom-ellenzők táborát vagy azokat, akik szinte lehülyéznek ha fokhagymát vagy köményt teszek a marhához. (te látom recepted alapján kb 3-4 szer annyi köményt használsz, mint borsot? 1 kk és 1 ek.
Nem vagyok már kezdő de sok emberrel ellentétben engem nagyon érdekel, hogy csinálják a főzőembörök:)

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula sze, 2012-01-11 18:18

Kb: 15dkg. Van aki kg-onként 0,5kg meg 1kg hagymát tesz bele.Csak gondolj bele, esküvőkre szoktam főzni 50-60kg-ot tegyek bele ugyan ennyi hagymát? Szerintem a násznép agyon ütne! 50kg húshoz 25kg hagyma? Vagy 50kg .Üdv: Kozma Gyula.

SLC
SLC / SLC cs, 2012-11-08 14:41

Hozzászólásodból jól tükröződik, hogy nem mindegy, hogy 5kg vagy 50Kg hús az alapanyag!
Nagyon jó recept.
Most hétvégén főzök marhapofából én is 20kg-t keresztelőre. Majd kipróbálom ezt a verziót is!

Gregor
Vadasi György / Gregor h, 2012-07-23 19:05

Kedves Gyula!

Eldöntöttem, hogy ezentúl csakis a Te recepted alapján főzöm a marhapörköltet. A nagyon sokféle recept közül a Tied nyerte el a tetszésemet. A hét végén 5 kg-al indítok és még fogok főzni a nyáron legalább kétszer.

Üdv. Gregor

Gregor
Vadasi György / Gregor szo, 2012-10-06 16:57

Kedves Gyula!
Én csak felhasználtam az általad kikísérletezett étel technológiáját. Az érdem nagyobbik része a Tied. Én gratulálok neked.

950