Sztrapacska recept

1 adag
1378
kcal
Sztrapacska
Sztrapacska
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az itthon lévő alapanyagokból akartam dolgozni, hogy ürüljön a hűtő és a fagyasztó. Mivel volt 40 deka gomolyám és lisztes krumplim, kézenfekvő választásnak tűnt a sztrapacska. A férjem végezte a munka dandárját (krumpli reszelése és szalonna kockázása), így könnyű dolgom volt.
Mérni csak a krumplit mértem, a többi hozzávalót érzésre adagoltam. Az eddigi legjobb és leggusztább sztrapacskám lett!

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Juhsajtos galuska
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát, a tojást, a lisztet és a sót összekavartam, majd egy hatalmas fazékban vizet forraltam. Nokedliszaggatóval beleszaggattam a masszát, kb. 10 percig főztem a galuskákat. Tésztaszűrőbe öntöttem, hideg vízzel átmostam.
  2. Közben 250 g felkockázott szalonnát kisütöttem és leszűrtem. A zsír egy részén megpároltam 4 db karikára vágott lila hagymát.
  3. Ráöntöttem nokedlikre a forró szalonnazsírt, majd a gomolyát is rámorzsoltam.
  4. A tetejére szórtam a szalonnát és a párolt lila hagymakarikákat.
  5. Frissen őrölt borssal és tejföllel tálaltam.

statisztika

beküldve:
nézettség: 75 506
elküldve: 8
receptkönyben: 1 027
elkészítve: 17/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Pákosztos macska

Mióta szakács: 2008.05.20.
26 recept

Hozzászólások (28)

Georgina319
Georgina319szo, 2012-09-22 08:27

Én a páromnak szoktam készíteni, hogy bevigye a munkahelyére. Mivel kihült állapotban kerül oda, beteszik a sütőbe, és ott melegítik fel. Így ráolvad a juhtúró is. Isteni. Én is így imádom.

Nagyi60
Nagyi60szo, 2012-03-24 17:21

Én szeretem brindzával is, káposztával is, de a legjobban tehéntúróval , amit meglocsolunk pirított vajjal. Ezt az ízesítést egy nagyon kedves baskói (BAZ megye) ismerősömtől tanultam. Náluk így is készült a sztrapacska, meg "hagyományosan" brindzával is!

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyokh, 2012-02-27 13:11

-előre is elnézéseteket kérem: -itten, mostan, nosztalgiázva lesz és még néhány "súlyos bűnt" is bevallok....
-a (80-as évek elejétől jártunk Szlovákiába síelni, először Győrből, aztán Miskolcról, (ide " férjeződtem"), -utána, síelni és túrázni az akkori Csehszlovákia teljes területére.....
-nem tudom van-e köztetek, aki még emlékszik a "MOTOREST"-ekre, pl.: --ezek, útszéli vendéglők voltak, ahol nagyon olcsón nagyon finomakat lehetett enni!!!, pl.: -itt adtak!!! a sztrapacskához, porcelán bögrében "valamit"?, ---gondolom azt a tejterméket amit többen is említetek....
-"sztrapacska ügy": -Én, úgy tapasztaltam, hogy "felénk":, -Győr, és afölötti régió, -nem annyira ismert, de itt "keleten" Borsodban, és afölött abszolút ismert és kedvelt étel.
-"sztrapacskás bűneim":
-én jobban szeretem a tehéntúróst.....
-"kövezzetek meg",---de, ha bárhol jártunk: cseh- és szlovák területen: -boldogan megvettem a "bóti sztrapacskaport" : egyszerű, finom és pont elég kettőnknek, (miért nincs nálunk???)
-legutóbb csináltam:- a legkisebb lukon reszelt krumplival, nokedliszaggatón, háááát, nem lett tökéletes.....,-pedig jó vagyok nokedlikban is....
-(a másik kedvenc a knédli, persze, de még nem mertem megpróbálni, ---azt is igen jó "konyhakészt" lehetett kapni, bocsi.....)
-nyugodtan szóljatok hozzá: -cáfoljatok, szidjatok és segítsetek, köszi.....

Tynki
Tynkih, 2011-09-12 15:44

Az én ismereteim szerint az eredeti „bryndzové halušky“ úgy készül ,hogy a krumplit a reszelő „tüskés“ részén reszeljük,rétesliszttel,tojás nélkül,csak nagyon kevés só hozzáadásával.A vágódeszkára /lopár/ annyi tésztát és olyan állagút teszünk ,hogy a forrásban lévő vízbe kés fokával tudjuk nagyon gyorsan adagolni.Ezek ilyen 1.5-2 cm hosszú és 0.5 cm. széles kis nokedlik lesznek ,amiket,ha feljöttek a viz felszínére azonnal a kiolvasztott füstölt szalonna zsírjába teszünk.
Egy gyors keverés után kerül a melegített fa ,vagy kerámia tányérra.
A tetejére pedig csak rámorzsoljuk a „bryndza“-t és meghintjük a szalonnapörcökkel.
Ami a hozzávaló- az a juhtúró ún. írója a zsendice /žinčica/ szintén kerámia vagy fa csuporban,pincehidegen!
Remélem segitettem-ezt én Árva megyében /Orava /a bačától /birkapásztor/ tanultam.

R.Tibor
R.Tiborcs, 2011-08-04 21:36

El szeretnék oszlatni egy tévedést, a sztrapacska és a brindzové halusky két különböző étel, még a szlovákiai
étlapokból is kiderül. A sztrapacska a reszelt nyers burgonyás lisztes, különböző ízesítéssel készült fogás, míg
a brindzové halusky hagyományos galuska juhtúróval, tejföllel, pirított szalonnával készül, kissé hígabb az álla-
ga, mint a sztrapacskának.ka48

ejiku
ejikucs, 2011-08-04 22:02

Szia Tibor!
A "strapačka és a brynzové halušky" is nyers reszelt krumlival készul.
Annyi a kulombség hogy a "strapačkát" tobbféle feltéttel készítik (savanyú káposzta,fottsonka,brynza,fustolt szalonna,stb).
A "brynzové haluškyt" pedig csak brynzával,szalonnával és tejfollel.
Maria

dzsovanna
dzsovannaszo, 2011-04-09 20:33

Sziasztok!
Én mindig kanállal vagy éles kiskéssel szaggatom a sztrapacska tésztát a vágódeszkáról,mindig annyit teszek rá,hogy ne essen le és ne legyen nehéz sem.Leöblíteni nem szoktam egyből megy a párolt káposztára és abban már ott van az olaj.Mi nagyon szeretjük!

bakfitty
bakfittyp, 2011-04-01 08:57

Kedves Satuk! Lehet ám a galuskát teáskanállal vagy villával is beleszaggatni a lobogó forróvízbe, attól függően,hogy az apróbb, vagy a nagyobbat szeretitek. Anyukám mindig villával szaggatta a galuskát!

Satuk
Satukp, 2011-02-04 10:41

Sziasztok!
Én már többször készítettem sztrapacskát, csak mindig elkövettem egy hibát.. nem is tom mit :D Igazából mindent ÍGY csináltam, mint ahogy leírtátok, de valahogy a nokedliszaggatón nem jutott túl, mert megfolyósodott rész átment, a krumplis szilárdabb meg nem -- nem volt szép.
Lehet, hogy a legkisebb (citromhéjreszelőn) kéne átkínlódnom?!
Nokedlit szoktam készíteni sokat, az gyönyörű, tehát nem tudom hol hibádzik a dolog.. jó lenne a segítség, mert akkor holnapra megvan a menü :D
Köszi! Kata

mézesbödön
mézesbödönh, 2011-02-07 17:27

Kedves Kata ! én is sztrapacska kedvelő és készítő vagyok megpróbálok neked segíteni :nem mindegy először is milyen reszelőn reszeled le a krumplit ,van kimondott krumpli reszelő ami lukakból és felfele álló tüskékből áll,ezzel kell lereszelni,utána nem mindegy a tészta állaga nokedli sűrűségű legyen a szaggató ne túl apró lukú legyen én szoktam egy kicsit próbából szaggatni ,hogy nem túl híg a tészta mert akkor rögtön szétfő ha megfelelő lehet szaggatni remélem tudtam segíteni sok sikert és jó étvágyat

bmbe
bmbeszo, 2012-11-03 18:03

Látom, nem "mai" a hozzászólás. Csak én is nekiálltam, kipróbáltam, lereszeltem a krumplit, hozzáadtam a többihez és megpróbáltam a galuskaszaggatóval.. a krumpli fennmaradt, a tojásos liszt meg átfolyt a vízbe.
Aztán gyors a botmixerrel még összébb aprítottam és most már szép galuskák lettek. Ha én is figyelmesen elolvasom a hozzászólásokat, akkor rájöttem volna, hogy van a krumplireszelő és a sajtreszelő, ami nem ugyanaz!
Ha a krumplireszelőmmel reszeltem volna, nem kellett volna turmixolni a krumpliszálakat.
És nagyon finom lett!
Köszönöm a receptet. (de jó lenne, ha ezt a reszelős rész belekerülne a recept leírásba ) :-)

bryndzové halušky
bryndzové haluškyp, 2010-05-07 09:45

Kedves olvasók,

nem kell a nudlikat oblitgetni, ilyet meg sosem hallottam, nem ragad ossze a massza ha mindjart rakerul egy kis olaj, a piritott szalonna, vagy a juhtúró, amint mar felul is emlitve volt, hasonloan tilos az olaszoknal a spagettit es mas pasta féléket oblitgetni..
A krumpli reszelés igaz nem kellemes tevékenység, de finobabb lesz az így készített étel, mintha mixerrel vagy hasonló gépezettel konnyítettuk volna a munkánkat, nem tudom miert, de igy van, igy tapasztaltam..
Még egy tipp: megfelelobb lesz az állaga az ételnek ha egyforma arányban sima és félgrízes lisztet használunk, én fokozatosan szoktam belekevergetni egy adagot ebbol egy adagot abbol, amig nem érem el a megfelelo suruseget.
Mi ezt az ételt általában juhtúróval / bryndzával, pirított szalonnával és savanyú tejfollel tálaljuk, de a tejfol helyett bizony nagyon finom a zákvas/zakysanka azaz magyarul az aludttej :-)

na nem tudom nem ez lesz e a holnapi ebédunk :-)

Kellemes fozest mindenkinek,

M.

szurosp
szurosph, 2010-03-08 20:16

Kedves fekete bors!

Nagyon örülök, hogy ezeket leírtad! Én nem arról a környékről származom, ezért ezek a dolgok nem is jutnának eszembe, de kimondottan szeretem mindazt, amit megemlítettél, már csorog is a nyálam...:-P Köszönjük még egyszer!:) Üdv: Mrs Smith

fekete bors
fekete borsh, 2010-03-08 18:46

Kedves ínyencek,

Csodálkozom, hogy a sztrapacska készítésénél senki sem említi a legfontosabb kellékeket. Sajnos ma már nincs kit megkérdeznem, és nem is mindenre emlékszem, de megpróbálom rekonstruálni a dolgokat.
Ugyanis a jó és hiteles brinzové haluskyhoz, magyarul sztrapacskához az én felvidéki őseim mindig szervíroztak a hűvös kamra mélyén agyagedényben tárolt zakvaszt, azaz tejföllel érlelt aludttejet is...
A forrón tálalt galuskák úsztak a (feltehetően tejföllel?) hígított, olvadt brinzában, a tetejét megszórták frissen sütött apró szalonna tepertővel és annak finom sós ízű zsírjával és ehhez kortyolgattuk a pincehideg aludttejet... A kukorica máléhoz, a puliszkához a dödölléhez is mindíg ezt ittunk.
És valóban (valaki már említette) a sztrapacska készítés napján mindig "szegényleves" volt, amit olyan élvezettel ettünk, mint egy főúri lakomát.
A galuskák főzővizében benne maradt pár szem galuska, ehhez adott anyám egy fej apróra vágott hagymát, amit a tepertő zsírjában kis pirospaprikával megdinsztelt és összefőzött. Az értékes, tápdús tésztalé és a pirított hagyma és paprika fejedelmi ízeket varázsolt a tányérunkba... Emlékezetem szerint volt még egy kis zöldfűszer ízesítés is, de ennek nevére nem emlékszem, én mostanság petrezselyemmel készítem... de a főzés kreatív dolog, tessék próbálkozni :-))))))

Kedves ínyencek!
Kéretik kipróbálni a hideg aludt tejet és a szegénylevest is, mert a klasszikusokat csak pontosan illik (meg)idézni!!!
Bocsánat, félre tetszettek érteni! Nem engem, hanem a klasszikus ételeinket említem fentebb...

Jóétvágyat kívánok!

davila
davilap, 2010-03-05 11:20

Életem első saját készítésű sztrapacskájának perceken belül nekikezdek; remélem minden simán fog menni! Igaz, én magyar juhtúróból készítem, a brindza túl sós nekünk...
Linakla: olaszoktól tanultam, h. a spagetti leöblítése szigorúan TILOS, már ha a hagyományokat szeretnénk követni.

Köszönöm a receptet, szurkolok a sikeréért! :)

Linakla
Linaklav, 2010-02-28 17:34

azért kell leöblíteni, mert a belőle kifőtt keményítőtől az egész összeragad. a spagettinél is így van, ezért én mindig leöblítem.

Kacsa951
Kacsa951szo, 2009-11-28 22:03

Drága fiam, ki tudja hányadik barátnője, aki éppen nem menekült el a konyhából, volt az ötletgazda. Sztrapacskát készítettünk: káposztásat. Nagy találmány, nekem és a családnak is nagyon ízlett. A kapcsolat már régen feledésbe merült, de a káposztás sztrapacska az étlapunkon maradt.

Thorday András
Thorday Andráscs, 2009-11-26 21:27

A sztrapacska krumplis étel, Szlovákia egyik, mondhatnám fő népi eledele. Állítólag 12-fajtája van, többek között a rakott sztrapacska is fenn van a Szlovák étlap palettáján.
Leginkább a jú túrós és a káposztás amit általában kínálnak. A káposztás fajtát is többféle módon készítik el a szlovák konyhák.
Tehát amikor kiszaggatják, akkor nem szabad lemosni, mert a főző vízben lévő kifőtt természetes anyag lemosódik és megváltoztatja a sztrapacska eredeti ízét és lágyságát.
Egyébként az itthoni készítés során is többféle módon készíthetjük el ízlés szerint.
Igen finom étel és laktató, sült szalonnával és sült hagymával készítve is igen ízletes.
Aki szereti jó étvágyat kívánok!

Anci
Ancik, 2009-11-10 17:20

Aprítógéppel is megúszható a nemszeretem krumplireszelés. Most már csak azt lenne jó tudni, le kell -e, vagy sem öblíteni a kifőzött galuskát. Helló.

gruzsu
gruzsuk, 2009-10-20 10:49

Ótiási ötletet kaptam. Megúszható a krumpli reszelgetése, ha húsdarálón darálod le. Príma lett, kipróbáltam!

pipers
pipersk, 2008-11-18 17:06

Én meg azt tanultam szlovák ismerősömtől, hogy ha már "benne" van a sztrapacskában a brindza, nem érintkezhet fémmel, mert más lesz az íze. Vettem is fatányérokat és favillákat... És igaz.
De tálalás előtt le kell hideg vízzel öblíteni, hogy ne legyenek szárazak.

Mömi
Mömiv, 2008-11-02 16:47

A sztrapacska nekünk is az egyik kedvenc ételünk, de én a szlovákiai ismerőseimtől tanultam, hogy tilos lemosni a nokedliket, sőt amikor lereszeled a krumplit, akkor állni kell egy kicsit hagyni, mert akkor az igazi, ha a galuskák szürkék! Én szoktam még lisztbe forgatott hagymakarikát sütni hozzá, de nagyon finom egy kis olajon mepirított savanyú káőpsztával is. Természetesen ilyenkor nem teszem rá a brindzát!

Legfrissebb cikkek

A zserbó 5 arca
A zserbó 5 arca
Magyar hagyomány, hogy zserbó nélkül nincs karácsony. Megpróbáltunk nektek 5 különlegesen finom receptet kiválogatni, hogy legyen miből szemezgetni!
Legjobb bejglikészítési praktikáink
Legjobb bejglikészítési praktikáink
Bejgli, a karácsonyi sütik királynője. Nélküle nincs ünnepi terített asztal. Ha idáig valakitől kaptad vagy készen vásároltad, most süsd meg magad! Segítünk a gyakorlásban.
1378