Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szószos marhasült

Szószos marhasült
Szószos marhasült
260 perc / előkészület: 30 perc főzés: 80 perc sütés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Marhasültet szerettem volna enni, viszont körbenézve a receptek között nekem mindegyikből valami hiányzott. Így amit akartam volna kivettem, ebből-abból és összegyúrtam. Barna mártással akartam elkészíteni, de mikor megláttam, hogy mennyire sokáig tart elkészíteni, letettem róla és kiokoskodtam mást. A végeredmény nekem nagyon bejött, nem tudtam betelni vele. Természetesen mind egy szálig elfogyott:)

hozzávalók / 4 adag

A sülthöz

A körethez

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marhasült, marhasült szósszal és burgonyával, marhasült zöldfűszeres szósszal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst a sütés előtt legalább fél órával kivesszük a hűtőből. A sütőt előmelegítjük 200-240 ºC-ra. A répát, a hagymát és a fokhagymát, a zellergumót megtisztítjuk. Nagyobb cikkekre vágjuk. 2-3 gerezd fokhagymát összezúzunk.
  2. A zúzott fokhagymával bekenegetjük, besózzuk, borsozzuk és szórunk rá bőven a zöldfűszerekből.
  3. A hús köré tesszük a zöldségeket és a fokhagymacikkeket is. Meglocsoljuk olívaolajjal, 2-3 dl vízzel és betoljuk a jó meleg sütőbe.
  4. Körülbelül 1 órát kell sütni és közben locsolgatjuk a levével, és a sülési idő felénél ráöntjük a 2 dl bor felét.
  5. Az instrukció a hús átsüléséhez a következő: 1 óra elteltével a hús közepesen átsült lesz. Ha kicsit jobban átsülve szeretjük, hagyjuk még olyan 10-15 percet a sütőben. Majd vegyük, ki a sütőből tegyük egy tálba vagy tálcára, fedjük le alufóliával, majd egy konyharuhával és egy törölközővel (a lényeg, hogy jó melegben legyen még) 45 percre.
  6. Addig az általam kigondolt szószt hozzá elkészítjük. A hús kisült levét  a  sült zöldségeket, a szalonnát is (!) egy lábasba öntsük át és tegyünk hozzá még olyan 0,5 liter húslevest, vagy ha nincs készen, akkor 0,5 liter vizet és 1 marha húsleves kockát, de megfelel sima húsleves kocka is.
  7. Tegyünk még hozzá jó sok petrezselyemzöldet, snidlinget, kakukkfüvet, pár babérlevelet és a maradék bort.
  8. Főzzük ezt lassú tűzön legalább 1 órán keresztül, a babérlevelet vegyük ki belőle, majd turmixszoljuk le.
  9. Ezalatt elkészíthetjük a főtt-sült burgonyát. Az újkrumplit jó alaposan megmossuk és megkefézzük, ha már nem vékony a héja, akkor pucoljuk meg inkább. Egészben főzzük meg sós-szerecsendiós vízben. Majd ha kész, lehűtjük és olyan steak burgonyaszerűen szeljük fel, egy tűzálló tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, olívaolajozzuk és jól meghintjük friss petrezselyemmel.A forró sütőben addig pirítjuk, míg szép kis pirulások nem lesznek rajtuk. (Ez nekem körülbelül 20 perc alatt sült meg ilyenre.) Ha kész, ismét szórjuk meg snidlinggel és petrezselyemzölddel, ez már szigorúan friss legyen.
  10. Majd tálalhatjuk is. A húst minél vékonyabb szeletekre vágjuk. Aztán értelemszerűen a krumpli mellé a húst tesszük és meglocsoljuk a szósszal.
  • sütési hőfok: 240°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 32
össznézettség: 30 214
elküldve: 10
receptkönyvben: 116
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

vujutka

Mióta szakács: 2012.06.03.
15 recept

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vujutka
vujutka / vujutka Wed, 2013-02-13 18:52

Igazán nincs mit, nagyon örülök hogy, tetszett és annak még jobban hogy ízlett is:)

1308
marha hátszín 1.5 kg
sárgarépa 2 nagy db
vöröshagyma 2 nagy fej
zeller 1 kis db
fokhagyma 1 fej
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
olívaolaj 1.5 ek
kolozsvári szalonna 5 dkg
száraz vörösbor 1 dl
kakukkfű 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
snidling 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
marha alaplé 5 dl
száraz vörösbor 1 dl
újkrumpli 1.5 kg
petrezselyem 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
olívaolaj 1.5 ek