Szomolyai feketecseresznye lekvár recept

Szomolyai feketecseresznye lekvár
Szomolyai feketecseresznye lekvár
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szomolyai cseresznyéből készült pálinka az egyik kedvencünk, mint kiderült nagyon finom lekvárt lehet belőle készíteni, aminek különösképpen azért örültem, mert a párom kedvenc lekvárja a boltokban kapható francia feketecseresznye lekvár, ami 284 g-os és 800 ft körül van, hát elég húzós. Én nem vagyok hajlandó tartósítószert tenni bele, meg amúgy sem szeretek semmit sokáig tárolgatni. 4 db 250 ml-es üveg lesz belőle.

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

cseresznyelekvár tartósítószermentesen, feketecseresznye-lekvár, cseresznyelekvár nádcukorral készítve
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, majd turmixgépben pürésitjük.
  2. Egy lábasba tesszük, a cukrot hozzáadjuk, ha felforrt, kisebbre tesszük a lángot, majd kb. 45-60 perc alatt sűrűre főzzük. A tetején keletkező habot leszedjük.
  3. A steril üvegeket előkészítjük, majd teli töltjük a lekvárral. Jól lezárjuk, majd fejreállítjuk egy pár percre.
  4. Utána takaróval, vagy vastag konyharuhával kibélelünk egy dobozt, és belecsomagoljuk az üvegeket. Kb. 3 napig úgy hagyjuk.
  5. Felbontás után hűtőben tároljuk.
  • költség: 1300 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 276
elküldve: 3
receptkönyvben: 55
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

demene
demene k, 2015-06-23 20:11

A főzési idő alatt kevergetni kell folyamatosan a lekvárt, vagy csak néha- néha? Nem köpköd?

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes v, 2013-06-23 20:44

Jelentem,felbontottam közel 1 év után a lekvárt és kutya baja.
Teljesen rendben van,nagyon finom,vajas pirítósra kentem reggelire,utána pedig betettem a hűtőbe.

KISDORKA
KISDORKA k, 2013-06-04 08:50

Kedves Mercedes! Nagyon jól hangzik nádcukorral! Neked mennyi ideig marad meg így tartósítószer nélkül?Téli hónapokra ajánlanád ezzel a módszerrel?

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes k, 2013-06-18 08:51

Kedves Kisdorka!
Ne haragudj a késői válaszért,nem vettem észre a kérdést :(
Az első üveget kb fél év múlva nyitottam ki,teljesen rendben volt,utána viszont hűtőben tároltam.
A másik üveget még nem bontottam fel,de referálok róla mindenképp :)
Üdv:Mercedes

greenpearl
greenpearl / greenpearl v, 2013-06-16 20:09

Kedves Kisdorka! Mivel Mercedes nem válaszolt, bátorkodom én - nehogy lemaradj a lekvár főzési szezonról :-) Én csak cukorral szoktam befőzni, és merem állítani, hogy megfelelő előkészületek mellett remekül elállnak a lekvárok. Amire nagyon figyelj: tiszta, nagyon forró vízzel átmosott üvegek, sértetlen tetővel (vagy alá befőző celofán), a lekvár tényleg forrjon jó ideig, legyen benne cukor (de nem kell agyoncukrozni, a fenti recept pl. nagyon szimpatikus, én is a gyümölcs 10-20%-át szoktam hozzáadni cukorban), üvegeket majdnem színültig tölteni, lezárás után fejre állítani min. 1 percre, gyorsan olyan szárazdunsztba, hogy legalább egy napig ne tudjon kihűlni. Ritkán szokták túlélni a szezonjukat a lekváraim, mivel szinte minden sütihez remekül mennek (fagyihoz is, zabkásához is és még sorolhatnám), de tesztnek elraktam egy adag körtelekvárt tavalyról és teljesen ép, penészmentes, nem forrt ki. Sok szerencsét a lekvárfőzéshez! Óriási sikerélmény, mikor az ember pakolja ki a dunsztból az üvegeit, arról már nem is beszélek, mikor kinyitja... Üdv Vera

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes k, 2013-06-18 08:47

Köszönöm a kisegítést,kb ugyanezt írtam volna.
Elkerülte kisdorka kérdése a figyelmemet,elnézést.
Én is csak a cukorral,steril üveggel és dunszttal tartósítok,életemben nem vettem tartósítószert vagy dzsemfixet.
Üdv:Mercedes

greenpearl
greenpearl / greenpearl k, 2013-06-18 11:20

Nem akarok - nagyon - a dzsemfix, szalicil stb. ellen beszélni DE... Én kipróbáltam :-/ Idén egy adag eperlekvárt dzsemfix-el raktam el és hát hm. Azt írták hogy intenzívebb az íz, mert nem fő ki belőle, meg a tápanyagok meg a zselés állag, mega, mega.
Egyáltalán nem tetszett az eredmény. Biztosan el fog fogyni, amikor már a fixálatlan lekvárból nem lesz több, de addig tutira nem nyúlok hozzá és ajándékba adni sincs pofám. Már a színe sem az igazi, az íze meg olyan nem is tudom. Az a gyönyörű élénk színe tompa, opálos lett, az íze kb. pont ugyanez, mintha hangtompítós pisztollyal lövöldöznék. Kár volt a gyümölcsért.
Ha jót akarsz:
Lekvár = gyümölcs + cukor
Ennyi!

160