Szilvalekváros bukta (Lekváros bukta 2.) recept

1 adag
806
kcal
Szilvalekváros bukta (Lekváros bukta 2.)
Szilvalekváros bukta (Lekváros bukta 2.)
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokan félnek a kelttészta elkészítésétől, pedig nagyon egyszerű. A siker kulcsa a tészta "melengetése" a kelesztés során. Ez a nyári kánikulában  nem jelent problémát, télen pedig a radiátor közelségét javaslom.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bukta, lekváros bukta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. (egyszerűen kezünkkel  szétmorzsoljuk benne a hozzávalókat, hogy sima állagú masszát kapjunk) 5-10 percet langyos helyen állni hagyjuk.
  2. A lisztbe belekeverjük a porcukrot, a maradék tejet (amiben a sót előzőleg feloldottuk),  a tojássárgákat, hozzáöntjük  a kovászt és az olvasztott margarint.
  3. Jól összedolgozzunk ( fakanállal vagy kézzel). Addig érdemes ezt csinálni, amíg a tészta hólyagos nem lesz.
  4. Langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkára borítjuk és 1 cm vastagra kinyújtjuk.
  6. 8-10 cm-es négyszögeket vágunk belőle, közepébe lekvárt teszünk és felcsavarjuk. A végeit egy kicsit nyomkodjuk be, hogy nehogy kifolyjon a töltelék.
  7. A megmaradt tojást felverjük és megkenjük a buktákat.
  8. Tepsibe tesszük. Ne rakjuk túl közel egymáshoz, mert sütés közben megdagadnak.
  9. 1/2 órát langyos helyen kelesztjük.
  10. Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük.
  11. Tetejét porcukorral meghintjük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 54 180
elküldve: 4
receptkönyben: 449
elkészítve: 6/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (26)

ipomoea
ipomoeah, 2014-01-27 12:52

Elkészítettem,nagyon finom lett.Igaz nem buktának formáltam,hanem kiflinek.

NovakAndi
NovakAndiszo, 2013-02-16 11:32

Szia Kiki,

Szerinted lehet gépben is dagasztani? Sajnos nem erősségem a kézi dagasztani...
Ha igen, mikor tenned a gépbe? Hogy készítened?
Köszi a segítséget.

Andi

kleróz
klerózh, 2012-03-05 17:43

Isteni finom!:)Mire kihűlt el is fogyott :)
Nagyon jó a recept,mentve kedvencek közé.

agibagi
agibagiv, 2012-01-08 20:18

Kedves Kiki,

eletem elso kelttesztaja ami kitunoen sikerult.
Koszonettel
Agi

Sophyeka
Sophyekaszo, 2011-11-26 18:36

Isteni a recept !!! Nagyon jó a tésztája,és nagyon finom is !! :) nem is kellett rajta semmit javítani,vagy pluszba hozzáadni,elvenni! :) Bár én most szamócalekvárral csináltam,de hát szilvával az igazi ! :)
köszi a receptet !! <3

marcsa99m
marcsa99mszo, 2011-11-12 17:37

Köszönöm szépen a receptet! Végre egy kelt tészta ami sikerült nekem is!! :)

ikresanyu
ikresanyuk, 2011-07-26 10:20

Köszi a receptet,nagyon finom lett a bukta!

Cserébe egy tipp a kelesztésre, melengetésre:D: a tálat, amiben a kelesztendő tészta van, rakd egy nagy tál jó meleg vízbe, így mindegy,h tél vagy nyár van, tutti és gyors a siker;-)

kiviki
kivikik, 2011-05-31 16:11

Kedves Kiki! Már többször elkészítettem és még nem sikerült elrontani. Nagyon egyszerű és finom recept! Köszönöm, hogy feltetted, és még sok más receptedet is :)
üdv. Viki

titkos2
titkos2k, 2009-12-22 15:01

butaság igy ősszeveszni ilyen butaságon,HISZEN felnött emberek vagytok.

Steve Babinszky
Steve Babinszkysze, 2008-09-10 04:59

Kedves Kristina.
En meg egy vajas kenyeret sem tudtam megkenni othon. De mama delutam megsutottem a Szilva Lekvaros BuKtat es meg egyer nagyon koszonom a receptet. Vedre igazi alfoldi izeket elvezek eves kozbe. Sajnos az En computeremen nincsen ekezet es 1968 Agustus ota nem irtam magyarul.
Tstelettel
Nagyo boldog Babinszky Istvan
UI; Ha akarod elkuldom az En Magyar Gulyas leves receptemet. Angolul.
Ha elkuldod a te e-mailedt akkor flopi diskrol file attachment formaba elkuldom.

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinak, 2008-09-09 20:32

Kedves István!
Arany János örülne, ha csak ennyi hiba lenne a mai magyar szóhasználatban és a Te megjegyzésedben.
Véleményem szerint több szófordulatban is használjuk a melenget szót: pl kígyót melenget a keblén, szívet melengető.
A buktával kapcsolatban nem pusztán a melegen tartásra gondoltam, hanem ( és éppen ezért írtam így " melengetni") a törődésre, gondoskodásra.
Örülök, hogy tetszett a recept!

Babinszky Istvan
Babinszky Istvank, 2008-09-09 11:26

Hello
Mit akartal kifejezni amikor az irod hony "melengetes"? talan " melegen tartast" akartal kihangsujozni es kitalaltal egy buta magyar? szot. es az a feluletes nyomtato ellenor ugyan csak hianyos tanulmanyara mutat. Arany Janos forog a sirjaba! Ha-Ha- Ha

Tisztelettel
Egy Oreg tanulatlan Alfoldi Paraszt Gyarek Tiszakecskerol.
Babinszky Istvan
UI: a receptek nagyon jok, koszonom szepen.

Sári
Sárik, 2008-09-09 12:05

Kedves István! Ha megengeded, akkor én is megkérdezem, hogy az: "irod, hony, kihansujozni" szavak mit jelentenek, nem beszélve a teljesen öntörvényű központozási gyakorlatodról, nem vagy egy kicsit szigorú másokkal...

Steve Babinszky
Steve Babinszkysze, 2008-09-10 05:19

Kedves Sarika
Az En computeremen nincsen ekezet. A "kihangsujozni" egy eredeti Magyar szo. Tobbi reszet az Irasognak egyeltalan,Nem erte. ( ontorvenyu szot med csak ertem de a " kozpotozasi" szodnak nemtalalok semmi ertelmet,) csak egy nyakatekert mu szo. Amit ugy latok hogy egyesek szeretnek hasznalni ilyen szavakat mert azt hiszik magukrol hogy kulombek mint a nagy altanos tobseg. Legyszive es ne haragugyal.
Tisztelettel
Babibszky Istvan
UI: most hogy nyugdiba menten egy kicsi sok az idom van es ezer irkalok sok hujeseget.
Have a nice day.

prutyka
prutykav, 2012-11-11 10:48

Kedves Steve!

Aki saját bevallása szerint is nem írt már 1968. (ide kell a pont, és ez a központozás...) augusztus (és nem Augustus) óta magyarul, miért köt bele mások írásába? Itt az oldalon alig lehet helyesírási hibákkal találkozni, nem úgy mint pl. a Facebook-on. Ha keresed a kákán a csomót, akkor több esélyed lenne a Facebook oldalon. Egyébként kihangsúlyozni és nem kihangsújozni.... (ezekhez nem kell magyar ékezetes billentyűzet, ugyanúgy megvannak az angol kiosztású billentyűzeten is ezek a fránya betűk...)

Szép napot!

Legfrissebb cikkek

Bagelezz bármikor Budapesten!
Bagelezz bármikor Budapesten!
Reggelire, ebédre vagy vacsorára, édesen vagy sósan, hússal vagy zöldséggel, a lényeg, hogy friss legyen és változatos, ahogyan a Budapest Bägelben készül.
Bounty otthon – az igazi gyerekjáték
Bounty otthon – az igazi gyerekjáték
Otthon készíteni bolti édességet? Nekem ez az első, de ha ilyen könnyen megy, jöhet a többi is!
Anya, éhes vagyok! Hoztál valamit?
Anya, éhes vagyok! Hoztál valamit?
Ismerősen hangzik? Puszi sincs, csak kukucskálás a táskába. A szülő, nagyszülő pedig máris elővarázsol valamit, amivel kedveskedni szeretne a kis ovisnak.
806