Szilvalekváros bukta (Lekváros bukta 2.) recept

1 adag
806
kcal
Szilvalekváros bukta (Lekváros bukta 2.)
Szilvalekváros bukta (Lekváros bukta 2.)
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokan félnek a kelttészta elkészítésétől, pedig nagyon egyszerű. A siker kulcsa a tészta "melengetése" a kelesztés során. Ez a nyári kánikulában  nem jelent problémát, télen pedig a radiátor közelségét javaslom.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bukta, lekváros bukta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. (egyszerűen kezünkkel  szétmorzsoljuk benne a hozzávalókat, hogy sima állagú masszát kapjunk) 5-10 percet langyos helyen állni hagyjuk.
  2. A lisztbe belekeverjük a porcukrot, a maradék tejet (amiben a sót előzőleg feloldottuk),  a tojássárgákat, hozzáöntjük  a kovászt és az olvasztott margarint.
  3. Jól összedolgozzunk ( fakanállal vagy kézzel). Addig érdemes ezt csinálni, amíg a tészta hólyagos nem lesz.
  4. Langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkára borítjuk és 1 cm vastagra kinyújtjuk.
  6. 8-10 cm-es négyszögeket vágunk belőle, közepébe lekvárt teszünk és felcsavarjuk. A végeit egy kicsit nyomkodjuk be, hogy nehogy kifolyjon a töltelék.
  7. A megmaradt tojást felverjük és megkenjük a buktákat.
  8. Tepsibe tesszük. Ne rakjuk túl közel egymáshoz, mert sütés közben megdagadnak.
  9. 1/2 órát langyos helyen kelesztjük.
  10. Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük.
  11. Tetejét porcukorral meghintjük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 54 335
elküldve: 4
receptkönyben: 452
elkészítve: 7/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (26)

ipomoea
ipomoeah, 2014-01-27 12:52

Elkészítettem,nagyon finom lett.Igaz nem buktának formáltam,hanem kiflinek.

NovakAndi
NovakAndiszo, 2013-02-16 11:32

Szia Kiki,

Szerinted lehet gépben is dagasztani? Sajnos nem erősségem a kézi dagasztani...
Ha igen, mikor tenned a gépbe? Hogy készítened?
Köszi a segítséget.

Andi

kleróz
klerózh, 2012-03-05 17:43

Isteni finom!:)Mire kihűlt el is fogyott :)
Nagyon jó a recept,mentve kedvencek közé.

agibagi
agibagiv, 2012-01-08 20:18

Kedves Kiki,

eletem elso kelttesztaja ami kitunoen sikerult.
Koszonettel
Agi

Sophyeka
Sophyekaszo, 2011-11-26 18:36

Isteni a recept !!! Nagyon jó a tésztája,és nagyon finom is !! :) nem is kellett rajta semmit javítani,vagy pluszba hozzáadni,elvenni! :) Bár én most szamócalekvárral csináltam,de hát szilvával az igazi ! :)
köszi a receptet !! <3

marcsa99m
marcsa99mszo, 2011-11-12 17:37

Köszönöm szépen a receptet! Végre egy kelt tészta ami sikerült nekem is!! :)

ikresanyu
ikresanyuk, 2011-07-26 10:20

Köszi a receptet,nagyon finom lett a bukta!

Cserébe egy tipp a kelesztésre, melengetésre:D: a tálat, amiben a kelesztendő tészta van, rakd egy nagy tál jó meleg vízbe, így mindegy,h tél vagy nyár van, tutti és gyors a siker;-)

kiviki
kivikik, 2011-05-31 16:11

Kedves Kiki! Már többször elkészítettem és még nem sikerült elrontani. Nagyon egyszerű és finom recept! Köszönöm, hogy feltetted, és még sok más receptedet is :)
üdv. Viki

titkos2
titkos2k, 2009-12-22 15:01

butaság igy ősszeveszni ilyen butaságon,HISZEN felnött emberek vagytok.

Steve Babinszky
Steve Babinszkysze, 2008-09-10 04:59

Kedves Kristina.
En meg egy vajas kenyeret sem tudtam megkenni othon. De mama delutam megsutottem a Szilva Lekvaros BuKtat es meg egyer nagyon koszonom a receptet. Vedre igazi alfoldi izeket elvezek eves kozbe. Sajnos az En computeremen nincsen ekezet es 1968 Agustus ota nem irtam magyarul.
Tstelettel
Nagyo boldog Babinszky Istvan
UI; Ha akarod elkuldom az En Magyar Gulyas leves receptemet. Angolul.
Ha elkuldod a te e-mailedt akkor flopi diskrol file attachment formaba elkuldom.

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinak, 2008-09-09 20:32

Kedves István!
Arany János örülne, ha csak ennyi hiba lenne a mai magyar szóhasználatban és a Te megjegyzésedben.
Véleményem szerint több szófordulatban is használjuk a melenget szót: pl kígyót melenget a keblén, szívet melengető.
A buktával kapcsolatban nem pusztán a melegen tartásra gondoltam, hanem ( és éppen ezért írtam így " melengetni") a törődésre, gondoskodásra.
Örülök, hogy tetszett a recept!

Babinszky Istvan
Babinszky Istvank, 2008-09-09 11:26

Hello
Mit akartal kifejezni amikor az irod hony "melengetes"? talan " melegen tartast" akartal kihangsujozni es kitalaltal egy buta magyar? szot. es az a feluletes nyomtato ellenor ugyan csak hianyos tanulmanyara mutat. Arany Janos forog a sirjaba! Ha-Ha- Ha

Tisztelettel
Egy Oreg tanulatlan Alfoldi Paraszt Gyarek Tiszakecskerol.
Babinszky Istvan
UI: a receptek nagyon jok, koszonom szepen.

Sári
Sárik, 2008-09-09 12:05

Kedves István! Ha megengeded, akkor én is megkérdezem, hogy az: "irod, hony, kihansujozni" szavak mit jelentenek, nem beszélve a teljesen öntörvényű központozási gyakorlatodról, nem vagy egy kicsit szigorú másokkal...

Steve Babinszky
Steve Babinszkysze, 2008-09-10 05:19

Kedves Sarika
Az En computeremen nincsen ekezet. A "kihangsujozni" egy eredeti Magyar szo. Tobbi reszet az Irasognak egyeltalan,Nem erte. ( ontorvenyu szot med csak ertem de a " kozpotozasi" szodnak nemtalalok semmi ertelmet,) csak egy nyakatekert mu szo. Amit ugy latok hogy egyesek szeretnek hasznalni ilyen szavakat mert azt hiszik magukrol hogy kulombek mint a nagy altanos tobseg. Legyszive es ne haragugyal.
Tisztelettel
Babibszky Istvan
UI: most hogy nyugdiba menten egy kicsi sok az idom van es ezer irkalok sok hujeseget.
Have a nice day.

prutyka
prutykav, 2012-11-11 10:48

Kedves Steve!

Aki saját bevallása szerint is nem írt már 1968. (ide kell a pont, és ez a központozás...) augusztus (és nem Augustus) óta magyarul, miért köt bele mások írásába? Itt az oldalon alig lehet helyesírási hibákkal találkozni, nem úgy mint pl. a Facebook-on. Ha keresed a kákán a csomót, akkor több esélyed lenne a Facebook oldalon. Egyébként kihangsúlyozni és nem kihangsújozni.... (ezekhez nem kell magyar ékezetes billentyűzet, ugyanúgy megvannak az angol kiosztású billentyűzeten is ezek a fránya betűk...)

Szép napot!

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Top 10 „zöldséges&quot; süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Halloween éjjelén az amerikai gyerekek ajándékzsákmányolásra indulnak, ám sokan közülük nem tudják elfogadni az édességeket. Egy kampány azonban most rájuk is gondolt.
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Magas hidrogénperoxid-tartalma miatt a Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot kilenc európai tagállamban kivonták a kereskedelmi forgalomból.
806