r
Nosalty Logó

Szentgyörgyi-palacsinta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Szentgyörgyi-palacsinta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A tetejére

Összesen 1017 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A tetejére

Összesen 4065 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A tetejére

Összesen 217 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.6 g

Zsír

  • Összesen
    46 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    244 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1660.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    321 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    894 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.2 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    211 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    306 micro
Összesen 1017 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    110.3 g

Zsír

  • Összesen
    183.9 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    92 g
  • Koleszterin
    974 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6641.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    1282 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    324 mg
  • Foszfor
    1248 mg
  • Nátrium
    3575 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    484.8 g
  • Cukor
    275 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    288.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    386 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    206 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    345 micro
  • Kolin:
    844 mg
  • Retinol - A vitamin:
    381 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1225 micro
Összesen 4065 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    357.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 217 kcal

Hozzávalók

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A tetejére

Elkészítés

A palacsintához

  1. A tejet felforraljuk, beleöntjük a diót és a porcukrot. Kész a töltelék.
  2. A tojássárgájákat összekeverjük a vaníliás cukorral, rummal, tejjel. Kész az öntet.
  3. Kihűlt töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, és feltekerjük őket szorosan.
  4. A feltekert palacsinta végeit levágjuk, és beledobjuk az öntetbe, majd 5-6 cm széles darabokra vágjuk éles késsel, és a hasábokat szorosan beállítjuk egy kivajazott jénai tálba. Addig csináljuk ezt, míg van palacsintánk.
  5. Az öntettel nyakon öntjük, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg az öntetet a palacsinta fel nem szívja.
  6. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk a cukorral és egy csipet sóval (ettől keményebb lesz ahab), majd óvatosan beleforgatunk 2 ek sárgabaracklekvárt. (A lekvárral együtt is felverhetjük a tojáshabot.)
  7. A habot az elősütött palacsintákra halmozzuk, és áthúzzuk díszítés céljából kevés lekvárral.
  8. A hab pirulásáig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Receptkönyvben: 309
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 63
  • Össznézettség: 39550
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 14.

Ajánló

Borajánlat: Szent György-hegyi Olaszrizling 2006 (Tapolca város bora) - Szászi pincészet Variáció: rizlinget lehet tenni a mártásba, illetve mandulával is lehet készíteni, ha valaki nem szereti a diót.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tegnap este ritka tévés beszélgetéseink egyik alkalmával beleszaladtunk a "Vacsoracsata" című opusba, melyben épp akkor Székely művészúr készített erősen vitatható eredetű (és összetételű) -bár őszerinte- szegedi rakott palacsintát :) Mondom viccesen, bár más fogalmaim vannak a rakott palacsintáról, most ennem kell valami édességet, és kiindultam csokis kekszért a konyhába. Ekkor szól kedvesem, hogy ne menjek, mert süt ő nekem szívesen nemcsak hogy rakott palacsintát, hanem az ő kedvenc palacsintáját, amit az anyukája gyakran készített a családnak gyerekkorában; az ún. Szentgyörgyi-palacsintát. Még sosem ettem olyat, vendégünk is csak annyit tett hozzá a dolgokhoz, hogy ő bizony "belecsöppent a Kánaánba". Teljesen igaza volt, ez tényleg olyan, mint a kánai mennyegző. A kedvenc palacsintám lett és a vendégünké is. :)

Hozzávalók

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek