Szénhidrátcsökkentett bajor zsemle recept

Szénhidrátcsökkentett bajor zsemle
Szénhidrátcsökkentett bajor zsemle
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az apróséf oldalán olvastam egy nagyon jó, bajor zsemle receptet, de mivel diétázok, illetve igyekszem odafigyelni, hogy mit eszek, megpróbáltam egy másik alternatívát. Az eredeti recept szerint 50 dkg finomliszt kellett, nekem volt itthon 4 féle lisztem. Így készült a mennyei bajor zsemlém finomlisztből, teljes kiőrlésű rozslisztből, Norbi update 1 lisztből és Diabestar lisztből. A végeredmény nagyon jó lett, kicsit tömörebb, nem az a felfújt zsemle. Ebből a mennyiségből 8 db normál méretű zsemle készíthető, én nem szeretek kézzel dolgozni, ezért kenyérsütőgépben dagasztottam össze a tésztát, és kelesztettem meg. Természetesen kézzel is elkészíthető.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Finom, ropogós zsemlécskéket kapunk végeredményül. Napokig eláll (ha marad), másnapra csak megpuhul, de nagyon finom :)

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: croissant, pita, édes leveles, perec, burek, hamburger-buci, briós, buci, bagel, kifli

egyéb elnevezések

házi zsemle, forró vízben főtt zsemle, teljes kiőrlésű zsemle
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a liszteket, a sót, az élesztőt.
  2. Melegítünk 4 dl vizet (ne a mikróban!), hozzáadjuk a cukrot, a kenyérsütő keverőtáljába öntjük, majd hozzáöntjük a lisztkeveréket is.
  3. A kenyérsütő dagasztó programját (nálam 8-as Dought néven, másfél órás) állítjuk be (vagy összekeverjük kézzel a lisztkeveréket a vízzel).
  4. Mikor már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk a 3 ek olajat. Tovább dagasztjuk/vagy a gép dagasztja. (Ilyenkor normális, hogy a kenyérsütőgép vadul ,,dobálja" a tésztát, semmi pánik, szépen összeáll majd).
  5. Másfél óra után a gép megkeleszti a tésztát (1 órát meleg helyen kelesztjük).
  6. Mikor megkelt, kettőt-hármat nyújtunk a tésztán, és a kört 8 egyenlő háromszögre vágjuk, majd zsemle alakot formázunk belőle.
  7. Közben odatesszük forrni az 1 l vizet egy fazékban, beletesszük az 1 ek szódabikarbónát. (Nekem valamiért összecsomósodott a szódabikarbóna, mikor beletettem a vízbe, de mire felforrt, feloldódott.) Miután felforrt, készítünk elő egy sütőlapot, amit kibélelünk sütőpapírral.
  8. A forró vízbe a zsemléket egy lapát segítségével 30 másodpercig főzzük. Én egyszerre 1-et tettem csak bele. Le kell mindig nyomkodni, hogy egyenletesen, minden oldalát érje a víz. Amikor kész, a sütőlapra helyezzük őket.
  9. A zsemlék tetejét bevágjuk kb. 1 cm mélyen X alakban. Amíg a sütőt 195 °C-ra melegítjük, addig hagyjuk őket még kelni. A forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Nem kell megkenni semmivel. Teljesen kihűtve tálaljuk. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 195°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 713
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nikita Kozma

Mióta szakács: 2015.01.07.
2 recept

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz p, 2015-03-13 11:25

Kedves Nikita!
Nagyon szépek a zsemlék. Most kezdtem neki az elkészítésnek és remélem, hogy az enyémek is ilyen szépre fognak sikerülni.
Zoli

499