r
Nosalty Logó

Székelykáposzta HK konyhájából

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Mi van itthon
Székelykáposzta HK konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 764 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1527 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 99 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.7 g

Zsír

  • Összesen
    43.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    214 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2897.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    636 mg
  • Nátrium
    1834 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    613.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    67 micro
  • β-karotin
    310 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    878 micro
Összesen 764 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.4 g

Zsír

  • Összesen
    86.3 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    428 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5795.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    460 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    239 mg
  • Foszfor
    1271 mg
  • Nátrium
    3669 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1226.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    281 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    220 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    222 micro
  • α-karotin
    135 micro
  • β-karotin
    620 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1755 micro
Összesen 1527 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    375.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    167 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 99 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. (A savanyú káposztát nem szoktam kiöblíteni, mert savanyúan szeretem.) De aki így nem szereti, természetesen kiöblítheti a káposztát folyó víz alatt. Az eredeti recept sertéscombot vagy -lapockát javasol, de mi nem eszünk sertéshúst, ezért szoktam pulykamellből készíteni. Aki szereti és eheti, főzhet bele füstölt húst is.
  2. Olajat hevítünk, amiben megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Erre az alapra tesszük a felkockázott pulykahusit, fehéredésig sütjük, majd megszórjuk 2 kk pirospaprikával, jól átkeverjük és felöntjük kevés vízzel. Fűszerezzük kevés ételízesítővel (ne feledjük hogy a káposztánk elég sós), őrölt köménnyel, borssal, beletesszük a paprikát és a paradicsomot és fedő alatt félpuhára főzzük.
  3. Kb 20-25 perc elteltével beletesszük az összevágott káposztát és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt készre főzzük, majd a főzés végén behabarjuk.
  4. Jó étvágyat hozzá!
  • Receptkönyvben: 318
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 108951
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Székelykáposzta HK konyhájából
Mi van itthon 92 recept

Közeledik az ősz és ezáltal azon alapanyagok / ételek, melyek tartalmasabbak, valahogy melegséget sugároznak egy-egy szürke, esős, borongós napon. Ezen alapanyagok egyike a káposzta, ami számomra tipikus őszi-téli étel, telis tele vitaminnal. Leginkább a vecsési savanyú káposzta a menő nálunk, abból szoktam készíteni a frankfurti levest, vagy a most készített székelykáposztát is. De kedvelem a kelkáposztát is, amiből leggyakrabban rakott kelt készítek.  De térjünk most vissza a székelykáposztánkhoz. Tipikusan magyar étel, noha a neve egészen másra utal, ami nem Székelyföldet jelenti, hanem Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre. (Magyar Elek. Az Ínyesmester nagy szakácskönyve. Budapest: Gondolat, 129. o. ISBN 963-282-498-9 (1991). Ennyit az eredetről, jöjjön a recept:

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek