Szegedi halászlé recept

1 adag
904
kcal
Szegedi halászlé
Szegedi halászlé
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az a mondás, hogy a halászlé úgy jó, ha nem tudja az ember, hogy az forró e vagy csípős.
Szegeden a halászlevet készítik kizárólag pontyból és harcsából is, ennek ellenére szerintem a vegyes változat a legjobb. Ki kell próbálni!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Fehér kenyérrel ajánlom.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tejmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Szegedi halászlé bográcsban
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított hal fejét, illetve farok részét levágjuk, úgy hogy némi hús maradjon rajta. A halat kifilézzük, felkockázzuk.
  2. Alaplé készítés: A fejet, a farkat és az apróra vágott hagymát egy lábasba tesszük, annyi vizet adunk hozzá, hogy az alapanyagokat ellepje. Majd kb. 45 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt húsról a szálkát eltávolítjuk, majd a hagymával együtt vagy átpasszírozzuk, vagy összeturmixoljuk (a léből tegyünk hozzá, mert úgy könnyebb a művelet). A sűrítményből kb. 5 liternyit kell kapnunk, ha kell adjuk hozzá vizet is.
  3. A bográcsba beleöntjük az alaplevet, majd hozzáadjuk a filézett, kockára vágott halat, a sót, a hallé kockát, és az erős paprikát (zöld, szárított piros). Kb. fél óra főzés után a hal megpuhul, ekkor jól meghintjük az őrölt paprikával majd 10 percig tovább főzzük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 137 419
elküldve: 17
receptkönyben: 413
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Beácska

Mióta szakács: 2008.04.25.
104 recept

Hozzászólások (23)

dosika61
dosika61sze, 2014-12-10 18:11

Szerintem ez így egy tökéletes recept! Én is így szoktam csinálni, és nagyon finom! Nem kell vitatkozni a kockán. Ez beacska receptje, akinek nem tetszik, ne főzze így!

Edit64
Edit64sze, 2014-12-03 15:22

Nagyon tetszik a recepted. Ma megvettem az alapléhez szükséges dolgokat. Azért is ezt választottam, mert egyszerű. Jelentkezem, hogy milyen lesz )

krisztina50820
krisztina50820szo, 2012-12-22 10:58

Csak a miheztartás végett...

A halat azért kell sokáig főzni, hogy a hal enyv kifőjön a csontokból, hiszen ettől lesz kocsonyás és sűrűsödik az alap állaga. A paszírozással tudjuk még sűríteni, illetve tartalmasabbá tenni a levest.
Aki tudja aki nem az eredeti recept a parton megpihenő halászoktól ered, akinél nem igazán hiszem, hogy akár bármilyen leveskocka vegeta disznóköröm vagy más fölösleges adalék lett volna.
Azért ha nem tudod elmondom két dolog volt náluk ami a hon Hungarikuma, hagyma és pirospaprika, no meg egy kis só és zsír a hazai kocáiktól. Nem vettek semmit a közértbe megtermelték illetve sütötték a vekni kenyereket. És ez így volt/van rendjén!
Tehát a parton tüzet gyújtottak és a napi vegyes!!! (keszeg ponyt esetleg harcsa ha szerencséjük volt) fogásból halászlét főztek.
Mivel kétkezi munkások voltak és gondolom bitang éhesek nem tudom mit kezdtek volna egy leveskocka 15 perces levessel pár alig ízű haldarabbal!
Jó lenne ha itt az előttem szóló pár ember ezen elgondolkodna és nem írna az étel szellemiségéhez képest értékelhetetlen mondatokat.
Én tisztelem a saját hazám hagyományait és ezt elvárnám más emberektől is legyen az egy étel, vagy egy morális hozzáállás bármilyen emberi dologhoz!
Boldog Békés Karácsonyt kívánok mindenkinek és jó étvágyat!

foRAVEr
foRAVErv, 2013-12-08 17:14

Kedves Krisztina!

Ebben az esetben örülnék ha írnál egy jó halászlé receptet! :)

kulcsarpisti
kulcsarpistih, 2013-10-14 18:41

Teljesen egyetértek veled!!!! Látom a halászlékocka nálad is kiverte a biztosítékot. Személy szerint alapból hagymát, fűszerpaprikát, só, bors és többféle hal illetve harcsafej és csontja plusz negyedelt paradicsomot és zöldpaprikát teszek bele persze titokban füstölt szalonnabőrt is hozzáfőzök. Mivel minden benne van kb 4-5 röpke óra alatt kész is van kocka nélkül. Nagyon szeretem, de ha tudom vagy észre veszem a kocka használatát akkor köszönöm nem kell.

dosika61
dosika61sze, 2014-12-10 18:07

Kedves Kulcsarpisti! Ez a recept a szegedi halászlétől nagyon messze van. Elhiszem, hogy ez is finom, de teljesen más íze van, mint a szegedinek. Ki hallott már halászléhez szalonnabőrt? A szegedi nem ismeri a borsot sem és a paradicsomot és paprikát sem.Abban igazad van, hogy a kockát sem. Annak ellenére, én is beleteszem, mert sokkal teltebb íze lesz tőle a halászlének. Szerintem ha nem tudod te sem veszed észre, hogy benne van!

Andrasimari
Andrasimarip, 2012-08-24 18:21

Egyszer egy kollégám nagyon jó dolgot mondott. Mégpedig - hogy a háziasszonyok elkészitik a finom házikaját, aztán beledobnak valami kockát, Vegetát vagy valami hasonlót, amitől aztán az ételnek "gyári konyhai étel" ize lesz és elvesziti finom, házi jellegét. Igaza volt...

emoni88
emoni88k, 2012-04-10 12:30

Jómagam Szegeden születtem és laktam 21 évig, ezért úgy érzem hogy joggal szólhatok hozzá egy szögedi halászlé receptjéhez.

Szüleimtől tanultam meg halászlét főzni (Tanultunk a vendéglátós suliban is, de az már más tészta volt), akik még csak nem is hallottak a halászlékocka és a halsűrítmény fogalmakról. Én sem voltam sosem híve ezeknek a számomra mű dolgoknak, mivel ezek nélkül (is) lehet isteni halászlét készíteni.
Mi a hal csontjából, fejéből, farkából (amin marad némi husika is) főzünk alaplevet, mégpedig nagyon egyszerű a képlet: akkor van kész amikor a csontról lefő a hús. Átpasszírozom és utána mehet bele a halszelet-vagy a husikocka és az isteni paprika. Ezzel a módszerrel biztos vagyok benne, hogy sűrű, hidegen kocsonyás halászlevet kapunk :)

kosane
kosanev, 2011-12-18 10:47

Én két halászlé kockához teszek négy sertéskörmöt és 10 csirkelábat, majd kocsonyásra főzöm. Isteni halászlé ! Jó étvágyat.

Tarackos
Tarackossze, 2012-01-11 12:50

Szia!Próbáld ki,hogy egy kis libahájat is adsz hozzá,ha kihűlt és megalvadt birsalma lekvárral isteni!

Tokaikt
Tokaiktszo, 2011-10-15 15:41

A halászlé kocka nem a szegedi halászlé alapanyaga. Az igazi szegedi paprika meg tűz piros szint produkál a halászlé tetején, nem olyan sápadt színt mint a képen látható, így inkább hasonlít a korhely halászlére. Ettől még lehet jó az íze!

Zsiki
Zsikics, 2011-04-21 19:44

A halászlékocka, sűrített, extrudált halhús és halcsont pép, fűszerekkel és nártium glutamát nevű rákkeltő ízfokozóval. Nem csak ettől de a delikáttól és a vegeta nevű általános csodáktól is irtózni kell. Ha kockára vágod a filézett halat, ahogy írtad és 40 percig főzöd, szerintem nagyon túlfőzöd, szétesik atomjaira. 40 perc még egy halderéknak sem kevés, de egy halkockának szerintem sok. Én a filézett halászlét forrástól számítva 15 perc múlva könyörtelenül elzárom.

Lordhell
Lordhellcs, 2013-12-19 20:16

A NÁTRIUM GLUTAMÁT NEM RÁKKELTŐ!!!! Hacsak nem öntöd alvó rákra :). Fehér kristályos anyag a természetben rengeteg növény sőt halakban is előfordul. A legtöbb a halszószban van. A japánok már évszázadok óta ismerik a neve UMAMI. Az agyam dobom a sok félinformációtól rettegőtől. A tudás nem öl. Az áltudomány (homeopátia stb...) annál inkább.
Egy vegyész

Fehér Béla
Fehér Bélap, 2010-10-29 20:41

Hasonlóképpen készítem én is a halászlevet, de a pirospaprika felét a főzés elején beleteszem, a másik felét pedig a halszeletekkel együtt (ekkor kicsit felhabzik, de a habját hamar elfövi). A halászlé kockát szerintem messze el kell kerülni.

Fehér Béla
Fehér Bélap, 2010-10-29 20:41

Hasonlóképpen készítem én is a halászlevet, de a pirospaprika felét a főzés elején beleteszem, a másik felét pedig a halszeletekkel együtt (ekkor kicsit felhabzik, de a habját hamar elfövi). A halászlé kockát szerintem messze el kell kerülni.

Gregor
Gregork, 2009-07-07 12:17

7 kg halat 8 főre?

Persze éhes és jó étvágyú embereknél minden mennyiség elfogy. Egyebekben én is így csinálom lévén, hogy magam is szögedi vagyok.

jmarianna
jmariannacs, 2010-06-17 15:09

sziasztok :) A hal kg.-kénti súlyát egészben, vagy kibelezve, megtisztítva kell nézni??

Beacska
Beacskacs, 2010-06-17 15:49

szia, megtisztítva kell érteni. A mennyiség sajnos pontatlanul lett meghatározva, mert ez nagyobb adag mint 8. Bea

jmarianna
jmariannap, 2010-06-18 16:58

Köszönöm a választ :) Tegnap elkészítettem és nagyon finom lett :)

Legfrissebb cikkek

Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség
Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség
A tagság által legjobbnak ítélt termelőt, kereskedőt, vendéglátót, szakírót és oktatót kedden Budapesten nevezték meg.
Mi az a sous vide?
Mi az a sous vide?
Mostanában egyre többet hallunk a sous vide-olásról. Mi ez, és miért jó? Most elmondjuk.
Készíts hógömböt ajándékba!
Készíts hógömböt ajándékba!
A hógömbök igazi karácsonyi kedvességek, amelyek pillanatok alatt a gyerekkorba repítenek mindannyiunkat. Idén ajándékozzunk szeretteinknek egy csepp időutazást!  
904