r
Nosalty Logó

Szalontüdő szalvétagombóccal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Szalontüdő szalvétagombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Szalontüdő

Szalvétagombóc

Összesen 718 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Szalontüdő

Szalvétagombóc

Összesen 2870 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Szalontüdő

Szalvétagombóc

Összesen 119 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    673 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2086.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    715 mg
  • Nátrium
    968 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    387.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    522 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    133 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    1857 micro
  • β-karotin
    4713 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    605 micro
Összesen 718 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    215.5 g

Zsír

  • Összesen
    78.9 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    2690 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8344.5 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    279 mg
  • Kálcium
    761 mg
  • Vas
    133 mg
  • Magnézium
    403 mg
  • Foszfor
    2860 mg
  • Nátrium
    3870 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    316 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1550.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2087 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    34 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    197 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    530 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    66 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    593 micro
  • Kolin:
    419 mg
  • Retinol - A vitamin:
    207 micro
  • α-karotin
    7430 micro
  • β-karotin
    18851 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    2419 micro
Összesen 2870 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    347.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    309 micro
  • β-karotin
    785 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 119 kcal

Hozzávalók

Szalontüdő

Szalvétagombóc

Elkészítés

Szalontüdő

  1. A tüdőt, szívet megtisztítjuk, ne legyen rajta semmilyen felesleges zsír, porc, stb. Alaposan átmossuk, feltesszük főzni sós vízben. (Én, amikor már főtt egy negyed órája, leöntöttem róla a vizet, megmostam a szívet és a tüdőt, kisikáltam a fazekat , hogy ne maradjon rajta véres hab sehol.) A fűszerekkel, hagymával, fokhagymával feltesszük főzni, és kb. 1 óra múlva hozzáadjuk a zöldségeket is.
  2. Ha megpuhultak a belsőségek, félretesszük hűlni, majd felszeleteljük keskeny csíkokra.
  3. Egy lábasban egy kanál kacsazsíron megpárolunk egy felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a cukrot, pirítjuk egy kicsit, míg karamelizálódik.
  4. A zöldségeket összeturmixoljuk, hozzáadjuk a megpirított hagymához, hozzáadjuk a mustárt, a citrom levét és reszelt héját, felengedjük a húslevessel szósz állagúra. Beletesszük a felszeletelt belsőséget is, és néhány percig forraljuk.

Szalvétagombóc

  1. A szikkadt kalácsról levágjuk a héját, és kb. 1x1 cm-es kockákra szeljük, sütőben aranybarnára pirítjuk.
  2. A tejből, tojásból, lisztből nokedlitészta sűrűségű masszát keverünk, amit sózunk, borsozunk, beleaprítunk fél csokor petrezselymet. Ebbe forgatjuk a megpirult kalácskockákat.
  3. A tésztát fóliára halmozzuk, a fóliát feltekerjük, hengert formálunk belőle, és gőzben 30-40 perc alatt megpároljuk.
  4. A megpárolt zsemle hengert elvágjuk kb. 10 cm-es darabokra, és egy kanál felforrósított vajon minden oldalát roppanósra sütjük.
  5. A tányéron a szalontüdő közepére állítva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x30
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 16133
  • Feltöltés dátuma: 2015. május 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szalontüdő szalvétagombóccal
Évi néni 1830 recept

Gyermekkorom kedvenc fogása ez, amiből hihetetlen mennyiséget tudtam elfogyasztani. Persze akkor megfelelt a mirelit is. Most viszont olyan elvakultan láttam neki, hogy a szalvétagombóchoz való sós kalácsot is én sütöttem meg, kifejezetten ehhez az ételhez.

Hozzávalók

Szalontüdő

Szalvétagombóc

Címlapról ajánljuk

További cikkek