r
Nosalty Logó

Szalajkás krémes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
helena26
Szalajkás krémes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Krém

Csokoládémáz

Összesen 1149 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Krém

Csokoládémáz

Összesen 9168 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Krém

Csokoládémáz

Összesen 291 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    49.8 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    621.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    153.9 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    36 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    327 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    320 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 1149 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    139.3 g

Zsír

  • Összesen
    398.5 g
  • Telített zsírsav
    238 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    992 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4969.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    310 mg
  • Kálcium
    1724 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    498 mg
  • Foszfor
    1539 mg
  • Nátrium
    847 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1231.2 g
  • Cukor
    519 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    287.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2612 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    280 micro
  • Kolin:
    328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2560 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    637 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    453 micro
Összesen 9168 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 291 Kcal

Hozzávalók

Tészta

Krém

Csokoládémáz

Elkészítés

Tészta

  1. A szalalkálit kevés langyos tejbe áztatjuk.
  2. Kimérjük a tésztához a lisztet, vajat, cukrot, és egy tálba készítjük. Hozzáöntjük a szalalkális tejet, a többi tejet lassan adagolva dolgozzuk bele. Szép rugalmas, sima tésztát kapunk.
  3. 4 egyenlő részre osztjuk, és külön-külön kinyújtjuk.
  4. A fordított tepsit megvajazzuk, ráhelyezzük a tésztát. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 8-10 percig sütjük.
  5. A többi lapot csak előnyújtjuk, és a meleg tepsin nyújtjuk formára, így sokkal könnyebben nyújtható a tészta. A tepsit csak az első alkalommal vajazzuk meg! Egy nagy tálcára csúsztatjuk, de vigyázat, mert könnyen törik!

Krém

  1. A tejet feltesszük egy fazékba főni, hozzáadjuk a lisztet és a cukrot, sűrűre főzzük.
  2. Amikor kihűlt, vajjal jól kikeverjük.
  3. A csokoládémázhoz a vajat mikróban megolvasztjuk, a csokoládét kockára tördeljük, hozzáadjuk, és addig kevergetjük, míg szép simává nem olvad.
  4. Szépen elsimítjuk a sütemény tetejére. Én most mandulával szórtam meg a tetejét.
  5. A sütemény másnapra megpuhul, így sokkal könnyebb szeletelni.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 5564
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 31.

Ajánló

A krémbe tehetünk rumízt, de nem szükséges. A krémet legjobb tejforralóban elkészíteni, mert így ritkábban kell kevergetni, és nem kapódik az aljára.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
helena26 458 recept

Enélkül nincs Karácsony nálunk. Nagyon sokszor megsütöttem ezt a krémest.  Nálunk (Szlovákiában) a szalalkáli salajka, ezért hívjuk Szalajkás krémesnek. Édesanyám emlegette, hogy milyen nagy szegénység volt a háború után, és ezzel sütötték a süteményeket, még tojást sem tettek bele, mert nem volt. Nemcsak olcsó sütemény, de nagyon finom! Másnapra megpuhulnak a tésztalapok a krémtől, és szépen szeletelhető, de mi nem bírunk másnapig várni.

Hozzávalók

Tészta

Krém

Csokoládémáz

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek