Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szaftos rakott kel

Szaftos rakott kel
Szaftos rakott kel
90 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A titkos rakott kel receptem, amit az évek alatt tökéletesítgettem.

hozzávalók / 6 adag

A rakott kelhez

A tetejére

A fűszeres vajhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A fűszeres vajhoz

  1. A olajat felhevítjük, majd beletesszük a római- és fűszerköményt, és két percig pirítjuk.
  2. Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a füstölt paprikát és a worcestershire-szószt, elkeverjük. Beletesszük a vajat, és visszatesszük a tűzre, hogy felolvadjon és minden szépen elkeveredjen.
  3. Ha elkészült, akkor egy fagyasztóba tehető tálkába rakjuk, és betesszük a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen kicsit.

A rakott kelhez

  1. A kelkáposztát leveleire szedjük, a torzsáját kivágjuk. Közben egy nagy lábosban vizet forralunk, sózzuk, és hozzáadjuk a szódabikarbónát.
  2. A vízbe tesszük a leveleket, és leforrázzuk őket. Fontos, hogy ne főzzük szét, csak kicsit megpuhuljanak és összeessenek. Ha kész, kivesszük, lecsöpögtetjük, és félretesszük.
  3. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és a vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, néhány percig tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Fűszerezzük (a pirospaprika kivételével), és megpirítjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük. Beleöntjük a rizst, összekeverjük, és felöntjük vízzel, majd visszatesszük a tűzre.
  4. Amint a rizs megpuhult és elfőtt a víz, hozzákeverjük a fűszeres vajat, és 5 percig főzzük.
  5. Egy hőálló tálat kivajazunk, az aljára fektetjük a káposztalevelek felét, majd a rizses-húsos tölteléket. A tetejét befedjük a maradék káposztával.
  6. A tetejét meglocsoljuk a tojásos tejföllel, végül 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 35-40 percre, amíg a teteje szépen barnulni nem kezd.

A tetejére

  1. A tojást egy csipet sóval felverjük, és hozzáadjuk a tejfölhöz, majd alaposan elkeverjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 25 567
elküldve: 10
receptkönyvben: 454
elkészítve: 30/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
296 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott kel fűszeres vajjal, rakott kelkáposzta szaftosan

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rönczy
Rönczy Mon, 2017-01-09 16:26

Szia!

Kipróbáltam a receptedet kisebb változtatással (a család nem szereti a római köményt sajnos :/) Nagyon finom lett, ca volt egy kis gondom: Kipróbáltam ezt a szódabikarbónás trükköt, de nagyon büdös lett a káposzta. :( Gyönyörű zöld lett a szine az igaz, de lett egy nagyon fura szaga és ize, amit még nem tapasztaltam képosztánál. Elég gyorsan meg is főtt, az első adag 15 perc alat szét mállott. Kár mert a húsos része nagyon fincsi. Jó nagy adagot csinálta, úgyhogy mos hallgathatom még pár napig az embertől, hogy büdös képosztát kell ennie :D Nem baj legközelebb nem használok szódabikarbonát és biztos frankó lesz!
Köszi a többi trükköt azok primán működtek!

nyultanti
nyultanti / nyultanti Sun, 2016-03-06 07:23

Én nem így szoktam készíteni a rakott kelt, de kipróbáltam, mert nagyon jól nézett ki. Meg is állapítottam, hogy sokkal macerásabb, mint az én receptem. De a családom közölte, hogy sokkal finomabb is, hát így jártam, most már készíthetem ezentúl mindig a Te recepted alapján! Köszönöm, tényleg isteni! Még a füstölt paprikának a beszerzési forrását kell megtalálnom, és akkor minden tökéletes lesz.

bakrilu
bakrilu Thu, 2015-04-30 08:25

A legjobb rakott kel, amit eddigi életem során ettem. Mi langyosan esszük, addigra a vaj sem "üt" már ki rajta, de még szaftos.

Tillag
Tillag Tue, 2015-02-24 11:56

Kicsit magam képére gyúrtam ugyan, de úgy is isteni lett. Köszi a receptet! :)

evacili
evacili Fri, 2015-02-13 21:01

Hol kapható füstölt pirospaprika? Kipróbálom, régen ettünk rakott kelt.

ari80
ari80 Thu, 2015-02-12 17:27

A worchesteire szóst, és az olívaolajat kihagyom, de egyébként megvalósíthatónak tűnik, kipróbálom. Köszi!

621
kelkáposzta 1 nagy db
szódabikarbóna 1 késhegynyi
vaj 3 ek
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
fűszerpaprika 1 teáskanál
darált marhahús 50 dkg
majoranna 1 kk
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
rizs 20 dkg
víz 4 dl
tejföl 5 dl
tojás 1 db
1 csipet
olívaolaj 2 ek
római kömény 1 teáskanál
füstölt pirospaprika 1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 0.5 kávéskanál
vaj 70 g
worcestershire-szósz 0.5 teáskanál