Szabolcsi krumplis pogácsa recept

Szabolcsi krumplis pogácsa
Szabolcsi krumplis pogácsa
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A 15. Nemzetközi Bor és Pezsgőfesztivál (Budapest) Pogácsa receptversenyén a legjobb 5 díjazott pogácsarecept egyike. Saját recept.
 

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

Krumplis pogácsa, burgonyás pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatom, és hozzáteszek egy evőkanál lisztet is.
  2. A közepes nagyságú burgonyákat jól megmosom, majd a sütőbe téve megsütöm.
  3. A krumplik héját eltávolítom, és még melegen áttöröm krumplitörővel.
  4. Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadom az őrölt paprikát, a sót, lisztet, a margarint és 1 db tojást.
  5. Jól összedolgozom. Teszek hozzá tejet, hogy jól gyúrható legyen.
  6. Letakarva félreteszem langyos helyre kb. ½ órára keleszteni.
  7. Megnézem, hogy megkelt-e már.
  8. Miután megkelt a pogácsatésztánk, 1 cm vastagra kinyújtva, egymás után összehajtogatom a következőképpen: alulról felfelé, felülről lefelé, balról jobbra, jobbról balra.
  9. Majd másfél cm vastagra kinyújtom, lisztezett sütőlemezre téve körülbelül ½ óráig kelesztem, kiszaggatom.
  10. Felvert tojással megkenem a pogácsák tetejét.
  11. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. negyed óráig sütöm, ha átsül és kezd pirulni, mehet tovább nagyobb fokozaton. Az illatán és a színén látom, amikor kész.
  12. Sütés után kis időre letakarom a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 67 113
elküldve: 4
receptkönyvben: 506
elkészítve: 3/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept
hirdetés

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NAdél
NAdél k, 2013-07-30 15:59

Üdvözöllek Benneteket!
Köszönöm a receptet, tegnap meg is sütöttem! Nagyon finom pogácsa lett! Kívül ropogós belül puha! :) A tej helyett rizstejet használtam, mert a kislányom tejérzékeny! Nagyon jó lett! Így is "működött" ! :)

Gery83
Gery83 / Gery83 sze, 2013-01-16 22:16

Nagyon szeretem a pogácsákat, rengeteg félét sütöttem már így ma ezt is kipróbáltam. Nagyszerű lett a végeredmény, egyszerű, különleges és nem mellékesen nagyon finom pogácsa. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki!

mizem
mizem p, 2012-11-02 12:20

Kedves Mártika és Ferenc!

Még soha nem sikerült a krumplis pogácsám. Hirtelen ötlettől vezérelve, hogy ma sütnöm kell, ezt a recit találtam. Kíváncsi leszek, mennyire vagyok konyhatündér. Eddig bármit sütöttem, nagyon sikerült, de a krumplis eddig mindig a kutyáknál landolt.

Évi

helvetti
helvetti h, 2012-08-27 12:15

Kedves Mártika és Feri!

Ha teljes kiőrlésű tönköly lisztet használok, azzal is elkészíthető a fenti módon a pogácsa?

Köszönettel

bertam75
Bloemcake / bertam75 szo, 2011-01-15 13:29

Az élesztőt a 4. pontban kihagytad!
De a recept nagyon jó, megyek és sütöm is.. : )))
Minden jót!

Aurélia
Aurélia / Aurélia sze, 2013-07-17 14:28

Kedves Ferenc!
Elég régen megírták már a munkamenetből kifelejtett élesztőt. A gyakorlottak tudják, de a kezdőknek nem ártana tudni hogy bele kell tenni, és főleg mikor! Légyszíves javítsd, ha nem esik nehezedre!
Üdv: Aurélia

eva1966
Bloemcake / eva1966 v, 2011-01-09 12:58

Kedves Ferenc és Mártika!!
Mi történne akkor , ha sima búzalisztet használnék és kihagynám a teljes őrlésűt??
Finom lenne AKKOR IS??
KÖSZÖNÖM A VÁLASZT

mártiésferi
Bloemcake / mártiésferi h, 2011-01-10 10:58

Kedves eva1966!

Biztosan finom lesz, de a tészta állaga
más lesz mint az eredeti recept szerint.

Üdvözlettel: Mártika és Feri

flikflak
Flikflak / flikflak szo, 2010-08-14 14:01

Kedves Mártika és Feri!

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy a szomszédunkban egy idős házaspár élt, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származtak. Mintegy harmadik nagyszülőknek tekintettük Őket. Margit néni fantasztikusan főzött és sütött! (Sok dolgot persze teljesen másként, mint ahogy a Dunántúlon szokásos.) Többek közt a krumplispogácsával is levett bennünket a lábunkról. Különösképp azért, mert amikor sütött, akkor voltak nagyok és kicsik is. S hogy miért voltak a nagyok mások? Mert igazi házi főzésű szatmári szilvalekvárral töltötte őket. Soha sehol nem ettem utána már olyat... Sajnos..
Ő ugyanezzel a lekvárral törörtyűs pogácsát is töltött.

Kérlek, próbáljatok ki párat legközelebb, mikor készítitek, hátha Nektek is ízlene!
Mosolygós napot kívánok szeretettel!
Flikflak

ferencés mártika
Bloemcake / ferencés mártika v, 2010-08-15 09:18

Kedves Flikflak!

Megígérjük kipróbáljuk.
Tokaji édes szamorodnihoz ajánljuk
a szatmári szilvalekváros pogácsát.
Hagyományosan Szatmárban
"nemtudom" szilvából, rézüstben főzik a
a legfinomabb szilvalekvárt.

További kellemes főzőcskézést kívánunk Neked
és kis családodnak!

Üdvözlettel: Ferenc

vaggyula
vaggyula cs, 2010-04-15 12:06

A krumplit, ha megfőzöm sütés helyett, akkor nem lesz olyan finom?

zsuzsga
Bloemcake / zsuzsga h, 2010-04-12 12:25

Kérlek szépen legközelebbi sütéskor mérd le a krumpli súllyát! A recept nagyon szimpatikus, de mihez képest közepes az a krumpli ? :)
Köszönöm! Zsuzsga

taksi
Mártika és Feri / taksi h, 2010-04-12 13:57

Kedves Zsuzsga!

1db közepes méretű burgonya (medium-sized potatoes)
kb. 5 uncia, vagy 150 gramm.

Üdvözlettel:
Ferenc

1015