r
Nosalty Logó

Szabolcsi kötött-tészta leves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Orsika17
Szabolcsi kötött-tészta leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Tészta

Levesalap

Összesen 278 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Tészta

Levesalap

Összesen 1113 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Tészta

Levesalap

Összesen 33 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    355.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    750.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    238 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    206 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    634 micro
  • β-karotin
    2311 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2047 micro
Összesen 278 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    32.4 g

Zsír

  • Összesen
    45.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    209 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1421.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    297 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    197 mg
  • Foszfor
    584 mg
  • Nátrium
    270 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    145.9 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    3003.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    952 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    238 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    823 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    331 micro
  • Kolin:
    250 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    2535 micro
  • β-karotin
    9243 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    8187 micro
Összesen 1113 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    43 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    18 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    77 micro
  • β-karotin
    279 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    247 micro
Összesen 33 kcal

Hozzávalók

Tészta

Levesalap

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet egy tálba öntjük, belekeverjük a csipet sót, majd fészket csinálunk a közepébe, tésztát gyúrunk.
  2. A tojást egy villával elkezdjük a közepében keverni, amíg egy sűrű masszát kapunk, ezután kézzel gyúrjuk tovább. A liszt mennyisége egy körülbelüli érték, annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a tojás felvesz. Onnan tudjuk, hogy jó a tészta, hogy már nem ragad a kezünkhöz.
  3. A tésztát pár percig hagyjuk letakarva pihenni, addig a zsírt felolvasztjuk, hogy belekeverhessük a paprikát és a borsot.
  4. A tésztából bucit formázunk, és az ebből vágott szeleteket (1 ujjnyi vastag) fogunk nyújtani, nyújtógép segítségével. 2 tésztalappal dolgozunk egyszerre, ugyanis a vékonyra nyújtott tészta hamar szárad, és törni fog. A lapokat 1-2 fokozatig nyújtjuk, hogy szép vékonyak legyenek. A kinyújtott lapot megkenjük a fűszeres zsírral, és felcsavarjuk (érdemes a szélén kis helyet üresen hagyni, hogy összetapadjon). Ezt a tésztaszalagot fogjuk, és elkezdünk csomókat kötni, minden csomó után elszakítjuk.
  5. Amíg a levesalapot elkészítjük, a csomókat egy kendőn elterítjük, száradni hagyjuk. Egyszerre érdemes nagyobb mennyiségű tésztát készíteni (3-4 tojásból), és kiadagolva lefagyasztani. Biztos lehet szárítva is tárolni, de én még nem próbáltam.

Levesalap

  1. A megtisztított és felkarikázott sárgarépát és fehérrépát az olajon megfuttatjuk, majd felöntjük vízzel. A leírt vízmennyiség körülbelüli érték, én mindig forró vízzel öntöm fel, hogy ne hűtse vissza az edényt. Beletesszük az ételízesítőt (vagy leveskockát). Hozzáadunk 1 nagy marék fagyasztott borsót, és a kimagozott paprikát egészben.
  2. Amikor a sárgarépa félig kész, beletesszük a felkockázott burgonyát és a petrezselyemzöldet (opcionális, én szeretem, jó ízt ad a levesnek).
  3. Amikor újra fő a víz, mehet bele a tészta. Mivel a krumpli sok sót vesz fel, ilyenkor szoktam ízesíteni, a borssal óvatosan bánok, mert a tésztában lévő borsos zsírból fog kiszivárogni a levesbe is.
  4. Amikor a krumpli már megpuhult, addigra a tészta is kész, kihalásszuk a paprikát. Ha hűtőbe tesszük a levest, akkor a csomókat egy műanyag dobozba szedjük, hogy ne áztassa el a leveslé és megtartsa a belseje a különleges állagát.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 94
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 27900
  • Feltöltés dátuma: 2016. január 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Orsika17 7 recept

Nagymamámtól tanultam ezt a receptet évekkel ezelőtt, kiskoromban gyakran készítette. A tészta elkészítése eléggé macerás, de amint elkészül a leves, minden fáradságot kárpótol, és persze az utána begyűjtött elismerés is. 

Hozzávalók

Tészta

Levesalap

Címlapról ajánljuk

További cikkek