r
Nosalty Logó

Sütőtökös burgonyagombóc

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Sütőtökös burgonyagombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Összesen 800 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Összesen 4798 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Összesen 126 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1568.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    249 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    356 mg
  • Nátrium
    746 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    150.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    353.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1528 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    2335 micro
  • β-karotin
    11834 micro
  • β-crypt
    9721 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 800 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.5 g

Zsír

  • Összesen
    80.2 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    569 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9409.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    288 mg
  • Kálcium
    1497 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    945 mg
  • Foszfor
    2138 mg
  • Nátrium
    4477 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    905.1 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    71 mg

VÍZ

  • Összesen
    2122.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9170 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    471 mg
  • D vitamin:
    150 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    50 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1010 micro
  • Kolin:
    604 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    14011 micro
  • β-karotin
    71003 micro
  • β-crypt
    58326 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    874 micro
Összesen 4798 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    240 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    367 micro
  • β-karotin
    1860 micro
  • β-crypt
    1528 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 126 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük, majd a vizet leöntjük róla.
  2. Tálba téve a burgonyát, jó alaposan összetörjük, teszünk bele egy kis sót, a tojásokat, lisztet, sertészsírt, és elkezdjük a tésztát összedolgozni (ha szükséges teszünk bele még lisztet, kézzel is érezni, és látni is, ahogy alakul a tészta, összeáll), majd kicsit pihentetjük.

A töltelékhez

  1. A sütőtököket félbevágjuk, kikaparjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe téve, alufóliával letakarva, a sütőben megsütjük (a sütési idő a tök nagyságától és a sütőtől is függ).
  2. A megsült tököket a sütőből kivesszük, a belsejüket egy másik tálba kanalazzuk ki, teszünk bele mézet, pici sót, fahéjat, és alaposan átkeverjük.
  3. A lisztezett deszkán a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, felkockázzuk, és a közepébe egy kiskanállal teszünk a sütőtökpüréből, majd gombóccá formázzuk, mindet elkészítjük így.
  4. Közben feltesszük a sós vizet forrni, amiben a gombócokat főzzük ki, kevés olajat teszünk bele.

A hempergetéshez

  1. Amíg a víz forrását várjuk, a gombócokat betöltöttük, mind kész, elkészítjük egy lábasban az olajon kis lángon az aranybarnára megpirított prézlit, amibe a kész burgonyagombócokat megforgatjuk. Ha aranybarna, kikapcsoljuk alatta a lángot.
  2. Forrásban lévő vízbe a gombócokat beletesszük (egyszerre ne túl sokat, majd ha megfőtt, feljön a víz tetejére) kiszedjük, lecsepegtetjük, és a prézlibe beleforgatjuk, egy harmadik tálba téve, addig folytatjuk a gombócok főzését, amíg az összeset ki nem főztük, bele nem forgattuk a prézlibe.
  3. A töltött, kifőzött, megforgatott prézlis gombócokat a megmaradt sütőtökpürével tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2654
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 03.

Ajánló

Finom bort kínáljunk hozzá, vagy sok ásványvizet. Előtte csak egy kis zöldséglevest készítsünk, eléggé laktató a gombóc.:-) A burgonyától is függ, hogy mennyi lisztet használunk, legyen kéznél, eleinte inkább kevesebb lisztet tegyünk bele, majd érezni és látni is fogjuk, mennyi szükségeltetik még bele, a gombóctészta összeállításakor. A gombócot elkészíthetjük simán, töltés nélkül is, és úgy tegyük mellé a sütőtökös krémet. Ki, hogy szeretné:-) Tálalhatjuk még:  tejfölös-barnacukros-fahéjas keverékkel, de a tejföl legyen szobameleg, különben lehűti az ételt. Tipp: A főzővízbe , akár a burgonyáé, akár a gombócé: másfél csapott teáskanálnyi sót raktam,kb.:2.5-3  liter vízhez, az összes többibe a csipet az kb. kávéskanál végének ( ahol fogjuk) ,a hegyén lévő só mennyiségét jelenti, azaz, éppenhogy, csak picit érezni lehessen. Ízlés szerint egyébként. :-)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sütőtökös burgonyagombóc
Éva-Anyóca 350 recept

Szeretjük a sült tököt, és a burgonyás gombócot, amit lehet édesen és sósan is tölteni. A fiam kedvéért készült el így, ő ugyanis a sütőtököt, bármennyire csábító a színe és illata, magában nem szereti, viszont ételben, sütinek igen: -krémlevesnek , és bármi más módon, -nagyon jó receptekkel találkoztam, sikeres próbák voltak az utóbbi időben!!! :-))),pld.: Flóra: sütőtökös sütije, lepénykéi, gofrija, felfújtja és túrógombóca, mind mesés volt.,- vagy labopetra sült tökös almás csirkecombja, vagy Java46 curryje,esetleg  Hangya6. sült tök körete.Csak néhányat említve.  :-)),  - Én ezt az ételt próbáltam ki. Elfogyott.:-))

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek